Despre beneficiile ceaiului verde

Despre beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde provine din planta de ceai, denumită Camelia Sinensis.  Este un ceai a cărui popularitate a crescut în ultimii ani. Foarte bogat în antioxidanți, te ajută în procesul de slăbire și să îți menții starea de sănătate.

Teina și cafeina din ceaiul verde

Teina este un aminoacid care se găsește în mod natural în ceai.  S-a constatat că această componentă a ceaiului verde relaxează creierul fără să inducă somnolență (1).

Ceaiul verde conține însă și cafeină, care are efect excitant asupra creierului. Prin conținutul de aceste două substanțe, teina și cafeina, ceaiul verde consumat frecvent te poate ajuta în menținerea stării de vigilență, să te concentrezi mai bine și ameliorează efectele adverse provocate de excesul de cafea (2).

Conținutul de cafeină în ceaiul verde comparativ cu alte băuturi

Figura1: Conținutul de cafeină în diverse băuturi. Sursa: (3)

Componentele ceaiului verde

Ceaiul verde este preparat în așa fel încât nu are loc oxidarea compușilor fenolici din frunze. Imediat după culegere, planta este trecută prin aburi pentru a distruge enzimele și astfel se împiedică fermentarea. Rezultă un produs uscat și stabil, care și-a păstrat culoarea verde.  Frunza proaspătă de ceai este foarte bogată în polifenoli (catechine, acid clorogenic, acid cumarilic etc). Aceștia sunt principalele substanțe cu activitate antioxidantă din ceaiul verde.

Ceaiul verde are o compoziție complexă. Este alcătuit din proteine și enzime, carbohidrați și fibre, dar doar o mică parte din acestea vor trece în infuzie. Dintre minerale, ceaiul verde conține calciu, magneziu, crom, mangan, fier, cupru, zinc, seleniu, sodiu, fosfor, cobalt, potasiu, fluor, aluminiu. Majoritatea acestor minerale se vor regăsi în infuzie. Vitaminele conținute sunt complexul B, vitamina C și vitamina E. Pigmenții sunt clorofila și carotenoizii.

Dar compoziția ceaiului verde este foarte asemănătoare cu cea a frunzelor proaspete. Diferența este că în timpul uscării se produc noi substanțe volatile. Astfel, ceaiul verde este mai aromat decât frunza proaspătă de ceai (4).

Spre deosebire de ceaiul negru, care rezultă prin fermentarea frunzei de ceai, ceaiul verde, produs nefermentat, conține o cantitate mai mare de produși fenolici și astfel o putere antioxidantă mai mare.

Fig 2: Compoziția ceaiului verde versus ceaiul negru. Sursa: (5)

Efectele ceaiului verde

1.Scăderea în greutate

Se consideră că ceaiul verde ar putea stimula scăderea în greutate.  Cafeina și catechinele conținute cresc metabolismul și implicit, consumul de energie. Suplimentele alimentare ce conțin extract de ceai verde favorizează scăderea în greutate, însă administrat singur nu are eficiență semnificativă în cazul persoanelor care au nevoie să slăbească un număr mare de kilograme (6). Asocierea suplimentelor de ceai verde cu o alimentație sănătoasă și activitate fizică are efecte mai pronunțate.

2.Diabetul zaharat de tip 2 și obezitatea

Din cauza unei alimentații dezechilibrate, conținând prea mulți carbohidrați rafinați corpul secretă mai multă insulină. O cantitate crescută de insulină poate duce în timp la creșterea rezistenței celulelor la insulină. Drept urmare pancreasul este nevoit să producă o cantitate și mai mare de insulină, lucru ce poate duce în timp la epuizarea celulelor beta, responsabile de producerea de insulină. Cercetarile arată că două-trei căni de ceai verde pe zi ar putea fi eficiente în împiedicarea creșterii nivelului de glucoză și astfel previne apariția rezistenței la glucoză și a diabetului zaharat (7). Se pare că responsabilă pentru acest efect al ceaiului verde este cafeina conținută de acesta (8).

3.Cancerul

Consumul regulat de ceai verde este corelat cu un risc scăzut de apariție a cancerului. Se consideră că compușii polifenolici conținuți de ceaiul verde inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Acest lucru este valabil în special pentru compusul numit epigalocatechin-3-galat, care are o activitate antioxidantă de 25-100 de ori mai mare decât vitaminele C și E (9).

Concluzie

Ceaiul verde constituie o alegere excelentă atât pentru gustul lui cât și pentru beneficiile aduse organismului. Sunt necesare mai multe studii pentru a elucida mecanismele exacte prin care acționează.

Daca îți dorești o băutură cu un conținut redus de cafeină, acest cocktail de antioxidanți este ideal. Iar dacă este necesar să elimini de tot cafeina, atenție la ceaiul verde dar și la ceaiul negru și la băuturile de tip cola. La fel ca și cafeaua, nu este recomandat a se consuma ceai verde seara, datorită conținutului de cafeină și a energiei pe care o dă.

Save

Save

Save

Save

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.