13 oct. Supă cremă de dovleac
Îmi place să consum legume de sezon. Iar în ceea ce privește dovleacul, până acum mă mulțumeam cu gătitul clasic la cuptor. Dar anul acesta mi s-a deschis apetitul pentru rețete diverse.
Așa că am decis să prepar o supă-cremă savuroasă.
Dovleacul nu numai că este o legumă gustoasă de toamnă. Are și puține calorii și conținut mai mic de carbohidrați. O bucată de 100g de dovleac are 26 de calorii și 5g de carbohidrați.
În plus, dovleacul furnizează potasiu, antioxidanți și betacaroten, sau vitamina A de origine vegetală.
Timp de preparare | 10 minute |
Timp de gatire | 50 minute |
Portii |
porții
|
Ingrediente
- 300 g dovleac
- 1 ceapă medie
- 50 g unt 82%
- 2 căței de usturoi
- 50 g smântână lichidă
- 25 g bacon
- sare de mare
- piper negru
Ingrediente
|
|
Etape
- Am început prin a curăța de coajă dovleacul. Norocoasa de mine, îl primisem din grădina bunicii și era curațat de semințe. În cazul în care trebuie să cureți semințele, cu ajutorul unei linguri ar trebui să meargă destul de bine.
- Am tăiat dovleacul cubulețe nu prea mari.
- Separat am curățat și tăiat o ceapă, alături de 1 cățel de usturoi. Pe acestea le-am pus la călit împreună cu untul.
- După ce ceapa și usturoiul au fost bine călite, am adăugat cubulețele de dovleac, aprox 500ml de apă, sare și piper. Am mai completat pe parcurs cu 250 ml apă. Se poate pune în funcție de consistența pe care dorești să o obții. Le-am lăsat la foc mic pentru aprox 50 de minute, până ce dovleacul a fost bine fiert.
- Cu câteva minute înainte de a lua supa de pe foc, am tăiat cubulețe baconul (dacă aveți kaiser de casă, ar fi ideal) și l-am călit puțin în tigaie, fără nimic adăugat.
- Am luat supa de pe foc și am pasat-o cu ajutorul unui mixer vertical. Se poate folosi și un blender. Am adăugat și smântâna lichidă și am mai completat cu puțină sare și piper, după gust.
- Am păstrat o linguriță de smântână pentru decor și am pus deasupra puțin kaiser.
- Pofta buna!
Notitele retetei
Informații nutriționale pentru o porție:
- energie: 340 kcal
- carbohidrați net: 13g
- grăsimi: 30g
- proteine: 4g
Partajeaza reteta
O femeie
Posted at 07:41h, 13 octombriesi noi facem dovleci. Sar partea cu calitul si pun dovleacul in felii mari, cu ceapa/praz la fiert (practic reduc taiatul lui 😀 – lenesa ). Imi place sa adaug si vreo 2 linguri de suc de rosii.
Kaiser -ul face tot farmecul 🙂 – am pus si slanina afumata de la tara, sau somon fumé (ambele nu le prajesc, le pun asa, cum le am).
Denisa
Posted at 07:42h, 23 octombrieSi atunci mai folosesti untul? De curiozitate. Suna foarte bine si cu slaninuta de casa, eu fiind fana a astfel de produse locale, sau cu somon fume, pentru varietate. Imi place gustul de kaiser putin calit in tigaie, in schimb nu pun ulei sau alta grasime ca sa il prajesc.