Ce este compoziția corporală?

Ce este compoziția corporală?

Cu siguranță ați auzit despre noțiunea de compoziție corporală. Dar ce înseamnă asta mai exact? Ei bine, corpul nostru este alcătuit din țesuturi diferite, cum ar fi grăsimea, mușchii, oasele etc. Iar compoziția corporală face diferența între aceste țesuturi.

Masă grasă și masă slabă

Cel mai important, corpul este alcătuit din masă grasă și masă slabă.

Masa grasă reprezintă suma grăsimilor din corp. Adică grăsimea de sub piele, cea de la nivelul abdomenului și eventual cea din jurul organelor (sper să totuși să fie nu, deoarece aceasta este cea mai periculoasă).

Iar masa slabă este alcătuită din restul componentelor corpului: mușchi, oase, apă, minerale, creier, organe interne etc.

Așadar greutatea corpului tău va fi reprezentata de suma celor două (masa grasă+masa slabă).

Procentul de grăsime

Procentul de grăsime este o noțiune ce trebuie menționată neapărat atunci când ne dorim o slăbire sănătoasă.

Procentul de grăsime corporală este procentul de masă grasă din totalul greutatii corpului.

In acest caz este evident faptul că greutatea corporală nu este totuna cu compozitia corporală, iar pierderea de greutate nu este totuna cu pierderea de grăsime.

Atunci când vrem să scădem în greutate, de fapt scopul nostru este să scădem procentul de grăsime și să menținem sau chiar să creștem masa musculară.

După American Council of Exercise (1), o femeie ar trebui să aibă sub 31% grăsime corporală, iar un bărbat mai puțin de 24%. Această diferență se datorează faptului că în general bărbații au musculatura mai dezvoltată.

Cum scădem procentul de grăsime? Avem 2 variante. Fie direct, prin scăderea cantității de grăsime din corp, fie indirect prin creșterea masei musculare (masa slabă).

Procentul de masă musculară ar trebui să fie potrivit, conform Fitness.net (2). Adică să nu fie prea mic deoarece scade și metabolismul, iar arderile sunt diminuate. Lucru ce aduce cu sine creșterea procentului de grăsime din corp. Însă cel mai probabil masa musculară nu ar trebui să fie nici exagerat de dezvoltată, decât dacă ești dispus să mănânci adecvat și să faci exerciții fizice intensive, astfel încât să o poți păstra la acel nivel.

 

De fapt, de cele mai multe ori scăderea numărului de calorii se lasa cu pierdere de masă musculară. Iar aceasta pierdere de masă musculară este mai accentuată atunci când scădem caloriile consumate fără să facem și mișcare. Din păcate, fără exerciții fizice jumătate din greutatea care se pierde provine din mușchi și apă.

Or scopul nostru este să pierdem din grăsime și nu din mușchi.

Spre exemplu, un invidid la dieta face exercitii vreme de 8 saptamani, timp in care pierde 2 kg din grasime si castiga 2 kg de masa musculara. Greutatea corporala fiind aceeasi, am fi tentati sa spunem ca eforturile lui nu au avut niciun efect.

Însă deși greutatea a rămas la fel, compoziția corporală este cea care s-a schimbat, respectiv procentul de grăsime a scăzut și procentul de masă musculară a crescut.

De retinut: Prin procesul de slabire noi urmărim de fapt scăderea procentului de grăsime și păstrarea sau creșterea masei musculare.

 

Tags:
,
3 Comments
  • o femeie
    Posted at 10:18h, 28 august Răspunde

    si cum o masuram?
    Ca eu am oprit si exercitiile alea amarate care le faceam … 😀

    • Denisa
      Posted at 20:12h, 28 august Răspunde

      Ideal ar fi un cantar care iti spune procentul de grasime si de masa musculara. Eu folosesc unul de cativa ani deja, o sa povestesc mai multe detalii despre el intr-un articol viitor 🙂

  • Claudiu
    Posted at 12:56h, 02 iunie Răspunde

    interesant articolul, eu folosesc omron viva. aplicatia ma ajuta foarte mult pentru monitorizare.

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Black Friday
0 Item | lei0,00
View Cart

Reduceri de Black Friday la programe în perioada 1-15 Noiembrie!