Poți consuma sare în dieta keto?

Poți consuma sare în dieta keto?

Introducere 

Am început să mă documentez despre dieta keto în urmă cu aproximativ 4-5 ani. Nu e niciun secret că de atunci am eliminat din alimentația mea zahărul adăugat și carbohidrații rafinați. Mă simt excelent și îmi păstrez greutatea cu ușurință. 

De obicei în sezonul rece am o alimentație keto, alternată de perioade de low-carb vara, când avem mai multe legume proaspete de sezon.

De-a lungul timpului, s-au făcut multe studii care ne-au arătat cum să avem o dietă keto corect formulată, ce alimente dense nutritiv să introducem, care este aportul optim de grăsimi sănătoase în funcție de scopul nostru, de ce să nu ne temem de proteine etc. 

Și unul dintre lucrurile pe care s-a pus și se pune în continuare un accent fantastic, este aportul de electroliți (sodiu din sare, potasiu și magneziu din alimente și la nevoie din suplimente etc). 

Pe măsură ce studiam și aveam o alimentație keto, m-am ales și cu dureri de cap, recunosc. Dureri de cap, la propriu și la figurat. Dacă vei citi în continuare vei înțelege de ce. 

Practic, am înțeles perfect de ce electroliții sunt foarte importanți.

 

Ce este dieta keto?

Dieta keto este un tip de alimentație ce determină organismul să ardă predominant grăsimi pentru energie, în locul glucidelor (carbohidraților). Această stare fiziologică, în care corpul arde grăsimi pentru energie se numește cetoză. Iar pentru a menține cetoza, este necesar consumul unei cantități mici de carbohidrați, predominant din verdețuri și legume bogate în fibre. 

 

De ce este necesar un aport optim de sare în dieta keto?

1.Restricționarea carbohidraților are efect diuretic. Se elimină apa în exces. Și o dată cu apa se pierd unele minerale, existând riscul să provoace un dezechilibru. 

2.Se elimină mâncarea procesată, care conține o cantitate mare de sare.  

 

Keto Flu

Ați auzit de keto flu sau gripa keto? Keto flu este o stare neplăcută și trecătoare ce poate apărea în perioada de adaptare la arderea grăsimii. Printre simptome se numără: dureri de cap, amețeli ușoare, ceață mentală, iritabilitate, oboseală.  

Unele persoane nici măcar nu experimentează keto flu sau experimentează doar simptome ușoare. De ce? Fiind că au de la început o alimentație keto foarte bine formulată.

Ce înseamnă alimentație keto bine formulată? Înseamnă mai mult decât alimente cu conținut mic de carbohidrați și muulte grăsimi. Timpul ne-a arătat că abordarea asta e cam depășită.

 

O alimentație keto corect formulată?

Conține alimente dense nutritiv, suficiente proteine care să ofere sațietate și cantitatea optimă de grăsimi sănătoase, care să permită la nevoie arderea din depozitele proprii de grăsime.

Și cireașa de pe tort?

Suficiente minerale (da, inclusiv sodiu din sare) pentru a evita keto flu și durerile de cap cauzate de dezechilibrul electroliților. Și pentru a fi plin de energie, așa cum trebuie să fii atunci când urmezi o dietă corect formulată. 

Desigur, dacă ai o problemă medicală ce presupune restricție la sare, cel mai bine este să discuți întâi cu medicul tău.

 

Este sarea pe lista celor interzise în keto?

Nicidecum. Ar trebui să ai un aport optim de sare, conform nevoilor tale. 

Având o alimentație nutritivă, predominant gătită în casă, deja ai economisit o cantitate semnificativă de sare ce se găsește în alimentele procesate.

Și datorită faptului că într-o alimentație cu efect diuretic cum este keto se elimină mai multe minerale, probabil o să simți nevoia să pui mai multă sare în mancare, doar pentru a înlocui cantitatea de sare pierdută. În acest caz, probabil este o idee bună să îți asculți corpul.  

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.