25 iul. Îndulcitori permiși în dieta ketogenică și low-carb
Dieta ketogenică este o modalitate fantastică de a-ți îmbunătăți starea de sănătate și de a avea mai multă energie. Iar primul pas către un stil de viață sănătos este excluderea zahărului, așa cum impune și alimentația low-carb, keto.
Cu toate acestea, ne putem bucura ocazional de un desert gustos, făcut cu îndulcitori naturali, sănătoși.
Ca și înlocuitor la zahăr, există mai multe variante de îndulcitori disponibile pe piață. Însă doar puțini sunt acei care sunt permiși într-o alimentație low-carb, keto-friendly.
Criterii pentru a alege un îndulcitor
-să nu fie o sursă de fructoză
-să aibă indicele glicemic cât mai mic (să nu crească nivelul de zahăr din sânge)
-să fie extras din surse naturale
Așadar, vom vorbi despre cei mai comuni îndulcitori folosiți în dieta ketogenică și anume: stevia, eritritul, tagatose și xilitolul.
Acești îndulcitori permiși sunt alternative ideale pentru a prepara deserturi sănătoase, permise în dieta ketogenică.
Sunt alternative sănătoase pentru a fi folosite și atunci când nu urmezi o dietă low-carb, dar dorești să renunți la zahărul adăugat și la efectele nocive ale acestuia (inclusiv adicția pe care o dă).
Alternative la zahăr care nu sunt permise în dieta ketogenică:
- miere
- sirop de arțar
- fructoza
- zahărul din cocos
- melasa
- siropul de curmale
- maltitolul etc.
Îndulcitori ideali în low-carb
Green Sugar este un îndulcitor natural pe bază de stevia, cu ZERO calorii și ZERO indice glicemic, cu gust identic cu al zahărului.
-calorii: 0
-IG: 0
-putere de îndulcire: 1:1 (la fel cu a zahărului)
-carbohidrați net: 0
-îndulcitor natural
-post gust: NU schimbă gustul
-obținere: stevia (frunzele de stevia rebaudiana) + eritritol
Cea mai bună combinație din punct de vedere al gustului și al puterii de îndulcire este: stevia + eritritol.
Combinând puterea mare de îndulcire a steviei cu gustul plăcut de dulce al eritritolul, avem un îndulcitor cu un gust plăcut și o putere de îndulcire asemănătoare cu a zahărului, fără să ne mai facem probleme pentru post-gust.
În cazul în care achiziționezi îndulcitor sau produsele keto-friendly de pe site-ul greensugar.ro folosește codul “NUTRIBLOG” pentru reducere, înainte de finalizarea comenzii.
2. Eritritolul
-calorii: 0.2 kcal/g (etichetat cu 0 calorii, pe bună dreptate)
-IG: 1
-puterea de îndulcire: 60-80% (comparativ cu zahărul)
-carbohidrați net (carbohidrați total minus poliolii): 0
-îndulcitor natural
-post gust: nu are
-coacere: rezistent
-neajunsuri: putere mică de îndulcire (utilizat singur).
3.Tagatoza
-calorii: 1,5-2,4 kcal/g
-IG: 3
-putere de îndulcire: 1:1
-carbohidrați net: 3%
-îndulcitor natural
-obținere: din zerul lactatelor (galactoză)
-proprietăți: poate fi caramelizat, este considerat prebiotic
4.Xilitol
-calorii: 2,4 kcal/g
-IG: 8-12
-putere de îndulcire: 1:1 asemănătoare cu a zahărului
-carbohidrați net: 25%
-îndulcitor natural
-sursă: seva de mesteacăn
Îndulcitor | Stevia | Eritritol | Tagatose | Xilitol | Zahăr obișnuit (comparativ) |
---|---|---|---|---|---|
Indice glicemic | 0 | 1 | 3 | 8 | 65 |
Calorii per 100g | 20 kcal | 20 kcal | 150 kcal | 240 kcal | 400 kcal |
Puterea de îndulcire | 200% | 60-80% | 75-92% | 100% | 100% |
Permis în dieta ketogenică | Da | Da | Da | Da | Nu |
Concluzie
Stevia și eritritul sunt momentan printre cei mai utilizați îndulcitori low-carb. Tagatosele și xilitolul de asemenea pot fi folosite în cantități moderate.
Între caracteristicile acestor îndulcitori sunt câteva diferențe, însă oricare din această listă este potrivit pentru dietele low-carb și keto sau pentru oricine dorește să renunțe la zahărul adăugat.
Atunci când vine vorba despre alesul unui îndulcitor potrivit, gustul este un alt criteriu important.
Un îndulcitor de calitate, deși este mai scump decât zahărul obișnuit, este sigur că îl vei folosi într-o cantitate mult mai mică și este lipsit de efectele dăunătoare ale zahărului.
Chiar dacă la unele se specifică să fie consumate cu măsură, consider că este un lucru valabil pentru orice îndulcitor.
În final, îndulcitorii naturali sunt modalitatea potrivită de a ne bucura ocazional de un desert fin și sănătos.
Care este îndulcitorul tău preferat?
Caietul Cristinei
Posted at 20:33h, 26 iuliee clar ca stevia ar fi cea mai buna optiune pentru ca are putere dubla de indulcire si calorii foarte putine, dar e destul de scumputa la noi. Bine, asa o fi si in afara, nu am de unde sa stiu. Daca ar fi sa iau doar pentru mine, m-as incumeta, cred. Altfel, nu.
katy
Posted at 08:55h, 15 februariela noi nu se gaseste indulcitor stevie 100%,doar in combinatii de 2% sau cu glicerina…sau frunze maruntite pentru ceai???!!!
Denisa
Posted at 12:30h, 18 februariePosibil sa gasiti stevia pura la magazinele bio naturiste. Insa stevia e foarte dulce (de aceea se pune doar 1-2%) si da un gust amarui. Din experienta mea, cea mai buna combinatie este de stevia cu eritritol (putere buna de indulcire, indice glicemic 0, fara after taste).
Alice S
Posted at 19:53h, 26 aprilieSalut:) Inca 2 de mentionat:
– Sucraloza – Din cate stiu, este keto friendly, dar de folosit doar in preparate reci. La coacere este dezbatut ca ar putea deveni toxica.
– Fructul Buddha / Monk fruit (pudra) – Similar cu stevia, dar fara post gust. In schimb, e foarte greu de gasit.
Denisa
Posted at 18:45h, 30 aprilieSalut! Intr-adevar si aceste variante ar fi de luat in considerare. In special despre Monk Fruit am auzit lucruri bune, insa nu am gasit pana acum la noi in tara. Ce-i drept nici nu prea am cautat, sunt multumita de stevia in combinatie cu eritrit (aka green sugar), tot fara post gust. Si pentru ca nu le-am gustat inca, nu as sti sa imi spun parerea despre ele.
Denise
Posted at 18:08h, 16 martieEritritolul, din păcate, are post gust. Foarte accentuat, de altel. Foarte răcoros și deloc placut. Am cumpărat 3 kg de eritritol, tocmai pentru că citisem că nu are post gust. L-am folosit o singură dată….