Ștevie sau Stevia – care este diferența?

Ștevie sau Stevia – care este diferența?

Ce folosim pentru îndulcitul prăjiturilor, extrasul de stevia sau de ștevie?

Ei bine, stevia și ștevie sunt 2 lucruri diferite. Mai precis, 2 plante diferite.

Ștevie (Rumex Patientia) este o plantă din genul Rumex, foarte răspândită la noi în țară. Câteva dintre denumirile ei populare sunt dragomir, urzica-raței sau măcrișul-cucului.

În mod tradițional, rădăcina sa este folosită la vopsit în diferite culori (galben, verde, albastru) sau pentru ungerea pielii. Frunzele de ștevie sunt adesea consumate crude în salate sau gătite.

sursa: Wikipedia – Ștevie

Stevia (Stevia Rebaudiana) este o altă plantă, din genul Stevia. Crește sălbatic în Paraguay și este cultivată și în alte țări precum Brazilia sau China. Din frunzele de stevia se extrage îndulcitorul fără calorii și fără carbohidrați, care este de 300 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit.

sursa: Wikipedia – Stevia

Am scris altădată despre îndulcitorul stevia aici. Despre ștevie în schimb nu aș avea prea multe de zis. 🙂

Definițiile, comform DEX:

  • stevia s. f. invar. Îndulcitor acaloric bazat pe o substanță extrasă din frunzele plantei Stevia rebaudiana.
  • ȘTÉVIE, ștevii, s. f. Plantă erbacee perenă, cu tulpină puternică, cu frunze ovale, comestibile, a cărei rădăcină este folosită în medicină pentru proprietățile ei astringente și depurative (Rumex patientia).

Așadar, Stevia (sau extractul de stevia) este de fapt îndulcitorul natural, fără carbohidrați și fără calorii, pe care îl utilizăm ca și substituent al zahărului în dietele cu aport controlat de zaharuri și în alimentația low-carb.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.