Stevia – o alternativa sanatoasa pentru îndulcit?

Stevia – o alternativa sanatoasa pentru îndulcit?

Cred că suntem cu toții conștienți de beneficiile pe care le aduce limitarea zahărului din alimentație.

Există multe alternative de îndulcire care sunt mai sănătoase, datorită faptului că aduc nutrienți în plus (nu sunt doar calorii goale). Dar din păcate multe dintre ele sunt o sursă concentrată de zaharuri și fructoză. Așa că astăzi discutăm despre stevia, un îndulcitor natural cu putere mare de îndulcire, ce nu conține calorii. Este o variantă sănătoasă de îndulcire?

 

Ce este stevia?

Stevia este un îndulcitor natural ce se extrage din frunzele plantei denumite Stevia Rebaudiana. Această plantă provine din America de Sud, unde a fost folosită multă vreme ca și plantă medicinală.

Pe piață, acest îndulcitor îl găsim cel mai adesea sub formă lichidă sau pulbere.

Gustul dulce se datorează acelor componente ale frunzei, denumite glicozide de steviol. Acestea sunt izolate și purificate, rezultând îndulcitorul cunoscut sub denumirea de stevia (ștevie este o altă plantă și nu se referă la îndulcitor). Acesta este aprobat de către asociația americană FDA (Food and Drug Administration) ca fiind un îndulcitor sigur pentru consum (sursa1).

Studiile pe stevie arată că este bine tolerată și nu dă efecte adverse (sursa2).

 

Caloriile conținute și puterea de îndulcire

Din punct de vedere al energiei, stevia este un îndulcitor cu 0 calorii. Datorită acestui fapt, utilizarea steviei ca și îndulcitor poate avea efecte benefice în ceea ce privește scăderea în greutate sau menținerea greutății actuale.

Stevia este un îndulcitor cu putere foarte mare de îndulcire, așadar atenție la cantitatea folosită. Atunci când înlocuim zahărul obișnuit cu stevia, este necesară o cantitate foarte mică pentru a obține un gust dulce. Stevia este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit (sursa3).

Atunci când este folosit în cantități mai mari, stevia poate lasă un gust amărui. Această problemă se poate rezolva foarte ușor prin folosirea steviei împreună cu eritrit. Astfel puterea de îndulcire a eritritul (care este de doar 60-80% din cea a zahărului) este potențată, iar aftertaste-ul specific steviei va dispărea, rezultând un gust dulce plăcut.

 

Beneficii

Mai puține calorii și zaharuri

Din punctul meu de vedere, ceaiul și cafeaua au un gust grozav și fără să le îndulcim. Dar dacă totuși le preferi cu un strop de dulce, stevia pare să fie una dintre alternativele sănătoase de îndulcire. Iar în ceea ce privește prăjiturile, stevia e un must. De cele mai multe ori o folosesc împreună cu eritritul, pentru a evita aftertaste-ul caracteristic steviei, acel gust ciudat pe care îl dă atunci când este utilizată în cantități mai mari.

Datorită faptului că stevia nu furnizează calorii, prin utilizarea acestui îndulcitor la gătit vom economisi caloriile pe care le-ar aduce alt îndulcitor. Partea bună este că alimentele îndulcite cu stevie sunt la fel sățioase, chiar dacă conțin mai puține calorii. Așadar, nu vom avea tendința de a mânca mai mult, pentru a compensa lipsa caloriilor din stevia (sursa4).

 

Ajută la controlul glicemiei

Stevia ajută la controlul nivelului de zaharuri din sânge (al glicemiei). Acest lucru este cel mai util pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, dar și pentru cele predispuse la creșterea în greutate. Studiile arată că atunci când se consumă alimente îndulcite cu stevia, nivelul glicemiei și al insulinei crește într-o măsură mai mică. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că stevia nu conține calorii sau carbohidrați. Dar stevia oferă un control al glicemiei mai bun și în comparație cu îndulcitori fără calorii (cum este aspartamul). Acest lucru sugerează faptul că nu doar lipsa carbohidraților, dar și anumiți compuși din componența sa ajută la păstrarea glicemiei în limite normale (sursa4).

 

Concluzie

Conform studiilor de până acum, stevia este un îndulcitor fără calorii ce poate fi o alternativă sănătoasă de îndulcire.

Două dintre rețetele mele preferate cu stevia sunt budinca de cafea și checul low-carb din făină de cocos. Prima, o cafea mai aparte făcută de Natalia e perfectă de savurat într-o dimineața de weekend. Checul îl prepar atunci când îmi doresc ceva mai festiv, dar totuși simplu de făcut.

Ați folosit până acum stevia pentru prăjituri? Dacă da, cum vi se pare?

Referințe
https://www.fda.gov/AboutFDA/Transparency/Basics/ucm194320.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18397817

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890837/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/

 

2 Comments
  • Cristina Dragomir
    Posted at 22:00h, 10 iulie Răspunde

    Am cumparat si eu indulcitori din stevia si sunt destul de scumpicei. Adica nu imi permit sa folosesc din astia ca sa fac o prajitura pentru toata familia. Asa, sa faci ceva pentru o persoana, sa folosesti in ceai, in cafea, te incumeti.

  • Ioana Radu
    Posted at 06:52h, 03 august Răspunde

    N-am folosit pana acum acest indulcitor, insa am citit cu mare interes materialul tau. Am aproape 2 ani de cand locuiesc in Suedia si am invatat in tot acest timp cat de nociv este zaharul. Suedezii au chiar un obicei pe care il impun inclusiv parintilor cand isi dau copiii la scoala, anume ca ii invata sa nu le dea celor mici dulciuri decat in weekend, pe motiv ca zaharul este un drog pe care organismul il va cere constant – daca ajunge sa fie consumat regulat (zilnic). Ei practic cumpara dulciuri doar in weekend, fiind aglomeratie serioasa la raionul cu dulciuri, iar in cursul saptamanii nimic dulce, nici macar un napolitan. Asa stau departe de dependenta de zahar. Asa am invatat si eu sa fiu mai atenta in privinta zaharului, sa iau lucrurile mai in serios.

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart