03 ian. Alimente care produc sau favorizeaza constipatia
Până recent obișnuiam să lucrez într-un magazin cu mâncare bio / sănătoasă.
Așa că discutam zilnic cu diferite persoane despre probleme legate de alimentație. O problemă frecventă care îi deranja pe mulți dintre ei era faptul că aveau un tranzit intestinal incetinit și mai puțin de 2-3 scaune pe săptămână. Aceasta este ceea ce numim constipație. Constipația poate avea mai multe cauze, inclusiv lipsa de mișcare, deshidratarea, stresul și, una foarte importantă, alimentația dezordonată. Eram bucuroasă să observ faptul că la cele mai multe persoane, aceste probleme se ameliorează o dată ce pun mai mult preț pe stilul de viață și pe alimentele pe care le consumă.
Există unele alimente care, conform studiilor de specialitate, prin nutrienții pe care îi conțin (sau prin lipsa unora) pot duce la încetinirea tranzitului intestinal sau pot agrava o astfel de problemă deja existentă. Evitarea acestora poate fi de mare ajutor pentru tratarea posibilelor cauze ale constipației.
1.Bananele
În ceea ce privește constipația, consumul de banane poate să ajute sau să agreveze situația. Bananele bine coapte tind să aibă un efect benefic în constipație, facilitând trecerea alimentelor prin tubul digestiv.
Însă consumul de banane insuficient coapte (numerele 1-5 din imagine) poate cauza sau agrava constipația.
Aceasta diferență se datorează faptului că bananele necoapte conțin amidon rezistent, un component care este mai greu de digerat de către corp. În timpul procesului de coacere al bananei, amidonul rezistent se transformă în zaharuri naturare, care sunt mai ușor de digerat (1). Sursă poză: (4).
De asemenea, bananele necoapte conțin o cantitate mai mare de taninuri, care reduc viteza de trecere a alimentelor prin tractul digestiv.
Așadar, dacă tranzitul intestinal îți dă bătăi de cap, încearcă să eviți să consumi banane care încă au porțiuni verzi în coajă.
2.Glutenul din cereale
Glutenul este proteina lipicioasă ce se găsește în cereale precum grâul, secara, orzul, kamutul. Uneori poate fi adăugat în preparate ca și agent de legare, conservant sau stabilizator, precum și în medicamente, vitamine sau balsam de buze.
Există o afecțiune, numită boala celiacă, în care persoanele afectate dezvoltă o intoleranță la gluten. Atunci când aceste persoane consumă gluten, sistemul lor imun reacționează în mod excesiv, atacând mucoasa intestinului. Constipația cronică este una dintre simptomele intoleranței la glutenul, iar tratamentul este un regim alimentar care exclude alimentele ce conțin gluten.
În ultimii ani, însă s-a constatat că există și o categorie de oameni, care nu suferă de boala de celiacă, însă au o sensibilitate la gluten.
Aceștia se confruntă cu probleme gastro-intestinale (printre care și constipația), în urma consumului de grâu sau a altor cereale ce conțin această proteină.
Dacă nu suferi de boala celiacă dar experimentezi probleme cu tranzitul intestinal, încearcă să consumi mai rar cereale conținând gluten și să observi dacă apare vreo îmbunătățire. S-ar putea ca aceasta să fie cauza (2).
3.Lactatele
Lactatele sunt deseori asociate cu apariția problemelor gastrointestinale, inclusiv constipația. Acest lucru pare să fie determinat de o alergie la proteina din laptele de vacă.
Mai multe studii au fost efectuate pe adulți și mai ales pe copii. Aceștia din urmă par să fie cel mai des afectați.
Rapoartele studiilor au arătat că printre personele ce suferă de constipație, înlocuirea laptelui de vacă cu o variantă de lapte vegetal, cum este cel de soia, duce la ameliorarea simptomelor datorate tranzitului lent (3).
Poate fi util de precizat însă că nu este vorba despre intoleranța la lactoză, aceasta având ca și principal simptom diareea și nu constipația.
4. Cerealele rafinate
Este vorba despre orezul alb, cereale pentru micul dejun, pâinea albă, la fel și pastele din făină albă, rafinată.
Aceste alimente în varianta integrală conțin o cantitate mult mai mare de fibre. Odată ce le-a fost îndepărtată coaja sau partea de la periferie, s-a pierdut cea mai mare parte din fibre, dar și de vitamine și minerale.
Produsele din cereale rafinate, nu numai că sunt mai puțin dense în nutrienți, dar sunt și șanse mai mari ca acestea să ducă la încetinirea tranzitului intestinal, datorită conținutului redus de fibre.
S-a constatat în mai multe rânduri că un aport mai mare de fibre reduce riscul de apariție al constipației. Dacă te confrunți cu un tranzit intestinal lent, reducerea consumul de cereale rafinate și înlocuirea lor cu variantele integrale ar putea fi de ajutor în tratamentul constipației (5).
Dacă deja consumi suficiente fibre alimentare, creșterea aportul peste cantitatea recomandată poate fi inutil sau poate chiar agrava simptomele (6). Doar asigură-te că înlocuiești cerealele rafinate cu cele integrale și consumi zilnic suficiente legume și verdețuri.
5. Kaki
Kaki este un fruct foarte popular în Asia, care devine tot mai cunoscut și mai consumat și în țara noastră.
Există mai multe varietăți ale acestui fruct. Însă se pot clasifica în 2 grupe, dulci sau astringente.
Cele astringente au o concentrație mai mare de taninuri. Acești compuși duc la scăderea secrețiilor digestive, încetinește digestia și viteza de deplasare a alimentelor prin intestine.
Pe măsură ce fructul ajunge la maturitate, acesta conține mai puține taninuri (deoarece devin insolubile), iar fructul este mai puțin amar.
Cu alte cuvinte, cu cât fructul de kaki este mai mare și mai copt, cu atât va fi mai dulce și va conține o cantitate mai mică de taninuri. Iar șansa de a produce constipație este mai mică. Uneori însă chiar și consumul fructelor de kaki bine coapte poate provoca constipație (7). Dacă obișnuiești să consumi acest fruct, ai grijă să observi atent ce efect are asupra tranzitului intestinal.
6. Carnea roșie
Unele persoane nu întâmpină deloc probleme de acest gen la consumul de carne roșie. Pentrul alte persoane, în special acele care nu includ în alimentație suficiente surse de fibre (legume verzi, nuci, semințe etc), consumul de carne roșie poate încetini și mai tare tranzitul intestinal..
Acest lucru se întâmplă deoarece carnea nu conține deloc fibre alimentare. Pe lângă asta, conține o cantitate importantă de grăsimi care prelungesc timpul de digestie și în cazul constipației încetinesc și mai mult tranzitul intestinal.
Dacă dorești să consumi carne, în special cea roșie, cea mai bună garnitură lângă care să o servești este o porție de legume verzi, bogate în fibre.
7. Alcoolul
Consumului de alcool este uneori menționat ca și un factor care poate favoriza apariția constipației.
Efectul băuturilor alcoolice asupra tranzitul intestinal depinde de cantitatea care este consumată. Dozele mici de alcool se pare că accelerează tranzitul intestinal, ameliorând constipația. În schimb consumul de alcool în cantități mai mari scade viteza de evacuare a resturilor de alimente din intestin (8).
O posibilă cauză a legăturii dintre consumul de alcool și constipație este deshidratarea pe care o provoacă alcoolul în organism. Dacă ai probleme cu constipația, evită să consumi cantități mai mari de alcool.
8. Mâncarea de tip fast-food și semi-preparată
Constipația este mai frecventă printre persoanele care consumă des prăjeli și mâncare semi-preparată. Acest lucru se întâmplă deoarece aceste alimente nesănătoase ajung să înlocuiască mesele alcătuite din legume și alimente bogate în fibre.
Produsele de fast-food, burgerii, cartofii prăjiți, cipsurile, alimentele semi-preparate sunt bogate în grăsimi nocive și carbohidrați cu indice glicemic mare, iar fibrele alimentare le lipsesc aproape în totalitate.
Din cauza acestor lucruri, consumul frecvent de astfel de produse scade viteza de digestie și de deplasare a alimentelor prin intestine, ducând frecvent la apariția constipației.
Concluzie
O digestie sănătoasă se menține prin consumul de alimente integrale, neprocesate, în stare cât mai naturală.
Acestea sunt bogate nu numai în nutrienți, dar conțin și o cantitate adecvată de fibre, Fibrele alimentare ajută la prevenirea apariției constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos. De aceea este important consumul zilnic de legume și verdețuri, precum și evitarea cerealelor rafinate și a făinii albe.
Pe lângă aceasta, există unele alimente care pot predispune la asemenea simptome, cum ar fi bananele verzi, cerealele cu gluten, lactoza din produsele lactate și fructele de kaki. Acestea ar trebui evitate în cazul în care observăm o încetinire a tranzitului intestinal.
No Comments