Ce este constipația cronică?

Ce este constipația cronică?

Constipația este o afecțiune gastro-intestinală des întâlnită în rândul populației. Conform unui raport, poate afecta până la 27% din populație (1).

Această afecțiune presupune o frecvență redusă a scaunelor (mai puțin de 3 scaune în decursul unei săptămâni), datorită evacuării dificile a materiilor fecale, cu modificarea consistenței scaunelor și senzația de evacuare incompletă.

Poate afecta persoane de orice vârstă, sex sau etnie. Totuşi, statisticile arată că aceasta este mai des întâlnită în cazul femeilor, al persoanelor în vârstă și al celor care suferă de diferite afecțiuni și necesită îngrijiri.

În funcție de durata simptomelor, constipația poate să fie acută (ocazională) sau cronică.

Vorbim despre constipație cronică atunci când există mai puțin de 3 scaune pe săptămână pentru o perioadă mai lungă de 3 luni (2).

Cum se pune diagnosticul de constipaţie cronică

Pentru a fi diagnosticat cu constipație funcțională, este necesar ca persoana să întrunească următoarele criterii pentru ultimele 3 luni, iar simptomele să fi debutat cu 6 luni înainte de momentul la care se stabilește diagnosticul.

Conform Roma II diagnosticul se pune pe seama următoarelor criterii (3).

1.Constipația include cel puțin 2 din următoarele simptome:

  • eliminarea scaunului se realizează cu efort*
  • consistența dură a scaunelor*
  • senzația de evacuare incompletă*
  • senzație de blocaj anorectal*
  • sunt necesare manevre manuale pentru eliminarea scaunului (evacuare digitală, compresia abdomenului cu ajutorul mâinilor)*
  • mai puțin de 3 scaune pe săptămână

*în cel puțin 25% din cazuri

2.Scaunele moi apar foarte rar, fără utilizarea laxativelor.
3.Este exclus sindromul de colon iritabil.

Factori de risc

Principalelele cauze care pot duce la apariţia constipaţiei cronice sunt:

  • înaintarea în vârstă
  • alimentația săracă în fibre
  • sedentarismul
  • consumul insuficient de apă (deshidratarea)
  • obiceiul de amâna mersul la toaletă
  • stresul și anxietatea
  • administrarea unor medicamente (de ex antihipertensive, antidepresivele)

Alimentația potrivită și stilul de viață

Uneori este necesară utilizarea laxativelor pentru tratarea constipației. Acest tip de medicații sau suplimente pot fi eficiente pe moment.

Ca și stategie de prevenire și tratament pe termen lung, este necesară adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, alături de evitarea sau consumul mai rar a alimentelor care pot favoriza starea de constipație.

  • a)includerea în dietă a alimentelor bogate în fibre

Fibrele alimentare pot fi foarte benefice pentru a menține tranzitul intestinal normal. Acestea absorb o cantitate mai mare de apă, înmoaie conținutul intestinului și facilitează eliminarea lui (4).

Cerealele integrale, legumele, nucile, precum și unele fructe sunt bogate în fibre și te ajută să ai un tranzit intestinal normal.

  • b) evitarea glutenului și a lactozei

Există o anumită categorie de persoane al căror sistem digestiv nu tolerează bine unul dintre acești doi nutrienți. Simptomele care pot apărea sunt balonarea și uneori constipația.

Cea mai utilă este urmărirea atentă a alimentelor consumate și observarea stării după masă. Uneori consumul mai rar al acestor alimente duce la îmbunătățirea tranzitului (5, 6).

  • c) practicarea de exerciții fizice regulat

Lipsa exercițiilor fizice și sedentarismul,  uneori alături de o alimentație nepotrivită duc la încetinirea tranzitului intestinal.

Chiar și activitatea fizică ușoară precum mersul pe jos sau statul în picioare te ajută să ai un tranzit intestinal normal și diminuează riscul de apariție a acestui tip de probleme gastro-intestinale (7).

  • d) consumul suficient de apă

Printre persoanele care consumă puțină apă zilnic (500 ml sau mai puțin), viteza tranzitului intestinal este mai scăzută. În intestin fibrele absorb apă, fapt ce înmoaie conținutul intestinal și facilitează evacuarea.

Este recomandat consumul a 1.5-2L de apă pe zi pentru hidratarea optimă a organismului și pentru prevenirea apariției constipației (8).

  • e) limitarea aportului de alcool

Alcoolul este uneori asociat cu apariția constipației. Acest lucru se poate datora deshidratării pe care o produce în organism. Cantitățile mici de alcool pot facilita evacuarea resturilor de alimente, acest efect fiind valabil în special pentru vin și pentru bere. În același timp, cantități mai mari de orice fel de alcool scad viteza tranzitului intestinal și pot duce constipație (9).

Concluzie

Constipația cronică este o problemă des întâlnită, ce poate crea uneori discomfort sau dificultate în îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Cea mai bună parte este că aceasta poate fi prevenită și/sau tratată cu ajutorul unui stil de viață sănătos.

Cel mai eficient tratament constă în adoptarea unei alimentații echilibrate, consumul adecvat de apă și practicarea exercițiilor fizice. Limitarea stresului și a consumului de alcool de asemenea poate fi important.

 

Surse
1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138759/ 2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206558/ 3.http://www.romecriteria.org/assets/pdf/19_RomeIII_apA_885-898.pdf 4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713/ 5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4403030/ 6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571647/ 7.http://medcraveonline.com/ebooks/The-Effect-of-Lifestyle-Modification-in-Treatment-of-Constipation-in-Older-Adult.pdf 8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14681719 9.https://www.nature.com/articles/ajg20001580
No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart