Care este mai sănătos, ceaiul verde sau negru?

Care este mai sănătos, ceaiul verde sau negru?

Ceaiul a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani. Atât de multă încât depășește chiar și cafeaua, spunându-se că este cea mai consumată băutură după apă (1). Acest lucru se datorează în parte datorită gustului său dar și a beneficiilor pe care le aduce pentru sănătate.

Există mai multe tipuri de ceai, printre care foarte populare sunt ceaiul verde și ceaiul negru. Unii îl preferă pe cel verde, în timp ce alții se declară fideli ceaiului negru. Întrebarea care apare este: care este diferența din cele două și mai ales care este mai sănătos? Haideți să analizăm asemănările și deosebirile dintre cele două tipuri de ceai.

Metoda de obținere

Amândouă tipurile de ceai provin din aceeași plantă numită Camelia Sinensis. Pentru a obține ceai verde, odată recoltate, frunzele de ceai sunt trecute imediat prin aburi. Astfel fermentarea este oprită și rezultă un produs uscat și stabil. Rolul aburilor este de a distruge enzimele care descompun pigmenții din frunză, aceasta păstrându-și culoarea verde (2).

În cazul ceaiului negru, se sare peste etapa de încălzire la aburi și frunzele sunt direct mărunțite, oxidându-se înainte de uscare. Drept urmare, frunzele capătă o culoare închisă și o aromă intensă. (3)

Conținutul de cofeină

Dacă vrei ca ceaiul tău să aiba un efect energizant mai puternic, atunci cel negru este răspunsul. Ceaiul negru este mai bogat în cofeină, conținând o cantitate aproape dublă față de ceaiul verde.

 • o ceașcă de ceai verde: 25 mg cofeină
 • o ceașcă de ceai negru: 44 mg cofeină (4)

Cantitatea de antioxidanți

În ceaiul verde se găsesc catechine cu activitate antioxidantă. În timpul fermentării ceaiului negru, catechinele se transformă în taninuri. Și acestea posedă activitate antioxidantă, însă nu la fel de mare ca și catechinele. Măsurată și comparată, capacitatea antioxidantă din ceaiul verde este mai mare decât cea din ceaiul negru. Prin urmare, avem parte de mai multe beneficii în urma consumului de ceai verde în ceea ce privește cantitatea de antioxidanți (5).

Prevenția și tratarea unor boli

Amândouă tipurile de ceai se pare ca au efect benefic în anumite afecțiuni. Ceaiul verde scade nivelul de glucoză din sânge și ameliorează diabetul zaharat (5). Același lucru este valabil și în cazul ceaiul negru (6). Unii susțin și că cei care consumă ceai verde frecvent au un risc mai mic de a face cancer (7). În privința ceaiul negru, acest lucru nu a fost evidențiat până acum.

Menținerea greutății ideale

Antioxidanții din ceai, numiți catechine, ajută la menținerea unei greutăți optime. Ceaiul negru păstrează o cantitate mai mică de antioxidanți, deoarece o parte din ei au fost distruși în timpul fermentării. Însă pe de altă parte, în cel negru se regăsește mai multă cofeină care de asemenea stimulează metabolismul și arderea grăsimilor, la fel ca și catechinele.

În cazul ceaiului negru există mai puține dovezi care să-i ateste această calitate. De exemplu acest studiu (8) concluzioneaza că amândouă au același efect asupra metabolismului. Însă ceaiul verde a fost mult mai intens studiat din acest punct de vedere și cu siguranță rămâne ceaiul nostru preferat când vine vorba de scăderea în greutate (9, 10, 11).

Concluzie

Ceaiul verde și negru sunt 2 tipuri de ceai foarte bogate în substanțe active. Simpla înlocuire a băuturilor de tip carbogazos cu oricare din acestea aduce beneficii pentru sănătate. Principalul avantaj al ceaiului verde asupra ceaiului negru este cantitatea mai mare de antioxidanți pe care o conține. Astfel, ceaiul verde este mai util în procesul de slăbire și poate oferi organismului o imunitate crescută în unele cazuri. Pe de altă parte, ceaiul negru este mai bogat în cofeină și are efect energizant mai puternic.

Dacă încă te întrebi pe care dintre cele două ar trebui să-l alegi, răspunsul este simplu: amândouă.

Adevărul este că fiecare din ele prezintă avantaje distincte, însă în mod clar fiecare aduc beneficii organismului.

 

Save

2 Comments
 • Ioana Radu
  Posted at 21:24h, 12 mai Răspunde

  Super interesant articolul si foarte bine documentat. Desi consum ceai in fiecare zi, n-am stiut pana acum ca cel verde si cel negru se fac din aceeasi planta. Personal il prefer pe cel verde. Mi se pare mai bun la gust :D.

  • Denisa
   Posted at 07:09h, 13 mai Răspunde

   Multumesc :). Pe mine nu ma atragea deloc gustul la cel negru, asa ca la inceput consumam variantele cu fructe pana m-am obisnuit cu gustul. Acum nu ma pot dezlipi de el, de fapt de niciunul dintre ele 🙂

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.