Loader

Cum să folosești făina de cocos la gătit

Scris de : | 2 Comentarii | La : February 9, 2018 | Categorie : Stil de viata sanatos

Interesul pentru făinurile ce nu provin din cereale este tot mai mare în ultima vreme. Făina din nucă de cocos este una dintre ele. Acesta este un ingredient nou în bucătăriile celor mai mulți dintre noi, inclusiv în bucătăria mea.

Făina de cocos are avantajul că este mai ieftină decât cea de migdale. Este însă la fel de bogată în nutrienți și se pot realiza din ea preparate gustoase și dietetice. La gătit, făina de cocos se comportă diferit atât față de făina de grâu, cât și de cea din migdale. Iar înainte de a o folosi, este bine să știm câteva lucruri despre proprietățile ei, pentru a ne asigura că ne ies cât mai bune preparatele la care o vom folosi.

Cum se obține făina de cocos?

Făina de cocos se obține din nuca de cocos, la fel ca și uleiul de cocos, laptele și apa de cocos. Nuca de cocos este presată pentru obținerea laptelui de cocos. Pulpa nucii de cocos, care rămâne după presare este uscată și măcinată foarte mărunt, rezultând făina. Din punct de vedere al texturii, făina de cocos este una dintre cele mai fine, fiind foarte asemănătoare cu făina de grâu în această privință.

Ce gust are făina de cocos?

Multe persoane se întreabă dacă făina de cocos are și gust de cocos. Pentru mine, această făină are în primul rând un gust ușor dulce.

Făina nu păstrează același gust de cocos ca și nucă. Dar o ușoară aroma de cocos se poate observa. Poți acoperi însă această aromă foarte ușor folosind alte ingrediente precum cacao, ceapă sau usturoi.

Conținutul energetic

Aproximativ 1/4 dintr-o ceașcă de făină de cocos (28g) conține: 124 kcal, 16.6 g glucide (din care 10.5g fibre, 1.9g zaharuri), 4.2g lipide, 4.9g proteine.

Prin comparație, 28 g de făină de migdale conține: 149 kcal, 4.7 g glucide (din care 2.8g fibre, 0.9g zaharuri), 14g lipide, 6.5g proteine.

Ce am aflat în timp despre făina de cocos?

Primele rețete cu făina de cocos s-ar putea să nu fie cele mai bune. Însă dacă cunoști câteva lucruri despre cum se comportă făina de cocos la gătit și cu puțină răbdare, preparatele vor ieși din ce în ce mai gustoase. Iată câteva lucruri de care să ții cont.

  1. Dacă dorim să înlocuim făina de grâu într-o rețetă, ¼ sau 1/3 dintr-o cană de făină de cocos echivalează cu 1 cană de făină de grâu.
  2. Făina de cocos absoarbe foarte mult lichid. Așadar la ¼ ceașcă de făină de cocos va fi nevoie să folosești aproximativ o ceașcă de lichid.
  3. Atunci când gătești cu făina de cocos, va fi nevoie sa folosesti mai multe ouă decât ai fi folosit cu făina clasică.
  4. Daca doresti sa faci șnitel sau legume pane cu făină de cocos, foloseste aceeasi cantitate pe care ai folosi-o cu făina clasică de grâu.
  5. Textura făinii de cocos diferă de la producator la producator. Uneori poate fi mai uscată, iar prăjiturile făcute cu ea pot ieși la fel dacă rețeta nu este bine echilibrată. Pentru a îmbunătătii textura, asigura-te ca adaugi suficiente ouă, iar uneori poti adăuga și lapte vegetal sau fructe în compoziție.
  6. Ca să eviți să se formeze cocoloașe, va trebui sa o amesteci foarte bine cu celelalte ingrediente.
  7. Poți folosi făina de cocos și ca și agent de îngroșare, în supe sau sosuri.

De ce să consumi făina de cocos?

1. Făina de cocos este foarte bogată în fibre. 2 linguri de făină de cocos conțin 6 g de fibre (20% din necesarul zilnic).

2. Are indicele glicemic scăzut, ceea ce o face un aliment ideal pentru diabetici.

3. Conține puțin mai multe calorii și lipide. Însă nu este deloc un lucru rău. Dimpotrivă, datorită acestui lucru este mai sățioasă și poate fi inclusă cu ușurință într-o dietă low carb sau ketogenică.

4. Făina de cocos nu conține gluten și poate fi consumată de către persoanele ce suferă de boala celiacă, sau de către cei au eliminat glutenul din alimentație.

5. Este o sursă bună de proteine. 2 linguri de făină de cocos furnizează organismului 5g de proteine.

Tu ai încerca făina de cocos la gătit? Spune-mi într-un comentariu.

 

 

 

 

Comments (2)

  1. posted by o femeie on February 19, 2018

    Eu am luat 2 tipuri de faina de cocos: una cu aroma (bio) si una dezaromatizata (habar nu am cum). Marele avantaj este – zero gluten. In rest, are destul de multe glucide, fac biscuiti cu ea fara sa indulcesc pt ca nu e nevoie.
    La fel am gasit 2 tipuri de ulei de cocos (sau unt, ce o fi, ca in borcan tot solid arata)

      Reply
    • posted by Denisa on February 21, 2018

      Are mai multe glucide, dar partea buna este ca cele mai multe dintre ele sunt fibre, deci nedigerabile. Eu tot ce am incercat pana acum mi se parea ca avea aroma de cocos, unele mai mult, altele mai putin. Probabil ca depinde si de producator. In schimb la gust dupa gatire nu prea pare sa se simta, desi nu m-ar deranja pentru ca mie imi place cocosul. La cocos am observat ca exista varianta cu gust sau fara. Cel care are gust de cocos mentioneaza pe eticheta ca este virgin/extravirgin si presat la rece. Iar cel fara gust, de obicei se eticheteaza ba rafinat (desi se evita pentru ca aparent nu suna bine), ba se spune ca este ulei de cocos pentru prajit/gatit.

      Eu folosesc uleiul de cocos si la prajit, insa prajiturile imi plac si mai mult cum ies.. Am facut Raffaello de casa cu ulei de cocos, un deliciu.

        Reply

Adaugă un comentariu