15 oct. Tartă low-carb cu dovleac și nuci
Pe tine ce aromă te duce cu gandul la toamnă?
Eu am fost frumos provocată de către nosugarshop.ro să aleg și să pregătesc o rețetă cu aromă de toamnă.
Și pentru ca aromele delicioase să se împletească cu grija pentru sănătatea noastră, prăjitura trebuia să fie fără zăhar. Acest lucru nu a fost deloc dificil, deoarece la mine în casă se gătește doar fără zahăr în ultimii 3 încoace. Deci îmi place mult inițiativa fetelor de la Nosugarshop, Daniela și Teo, așa că am acceptat provocarea. Și dacă m-ați întreba pe mine, aș da o lege ca în orice casă să se gătească numai fără zahăr. 🙂
De ce?
1. Nu e sănătos. Zahărul adaugat nu face parte dintr-o alimentație sănătoasă.
2. Pentru că nu ai nevoie de el. Si nici nu îi vei simți lipsa, cu un îndulcitor bun, sănătos, de avut în cămară pentru ocaziile speciale.
Eu am mers însă mai departe si nu am folosit nici făină de grâu. Nici făină de grâu nu am în casă. În schimb am avut făină de cocos și de migdale, plus un ajutor la gătitul fără gluten și anume guma de xantan (leagă aluatul în lipsa glutenului).
Pentru aroma de toamnă, eu am ales dovleacul. Tu ai fi ales diferit?
Apropo, am întrebat pe Instagram de rețete de toamnă si mai bine de jumătate se gândisera ca si mine, la dovleac. De ce nu mă mir?
Dacă în copilărie puneam dovleacul bucățele la cuptor și abia asteptam să se coacă, acum m-am jucat cu toată (ne)răbdarea cu o tartă low-carb cu umplutură de dovleac. Un deliciu de care să profităm cât timp e dovleacul în plin sezon.
Așadar, numai #retetefarazahar în casă și de data asta gătim în întregime cu ingrediente yummy de la #nosugarshop.
Portii |
portii
|
- 4 gălbenușuri
- 85 g unt 82%, la temperatura camerei
- 100 g îndulcitor eritritol
- 100 g smântână lichidă 32%
- 60 g făină de cocos
- 20 g făină de migdale
- 1/2 linguriță gumă de xantan
- 1/2 plic praf de copt
- 800 g dovleac
- 50 g îndulcitor natural Green Sugar Gold
- 2 ouă
- 25 g smântână lichidă 32%
- o mână nuci pentru decor
Ingrediente
Aluat de tartă
Umplutura de dovleac
|
|
- Acestea sunt ingredientele de care vom avea nevoie.
- Am inceput prin a freca untul cu îndulcitorul eritritol și cu gălbenușurile. Untul trebuie să fie la temperatura camerei, altfel riscăm să se taie. Amestecăm bine, până ce nu se mai simt cristalele de eritritol în aluat.
- Apoi adăugăm smântâna și ingredientele uscate (făină de cocos și de migdale, guma de xantan). Le amestecăm bine până se formează un aluat omogen. Lăsăm aluatul la rece pentru 15 minute.
- Pregătim pentru aluat o tavă pentru tarte (diametrul de 25 cm), peste care am pulverizat ulei de cocos spray. Spray-ul cu ulei de cocos îl găsiți tot pe nosugarshop.ro.
- Se așează aluatul în tavă și se întinde ușor cu degetele, pe baza și pereți.
- Punem la cuptor, 180 de grade (cu ventilație) pentru 20 de minute.
- Acum trecem la umplutura de dovleac. Curățăm dovleacul și îl tăiem cubulețe. Adăugăm Green Sugar Gold, scorțișoară și 4 linguri de apă și îl punem la foc mediu pentru 20 de minute. În momentul când e gata luam de pe foc și lăsăm deoparte. Tot pentru umplutura de dovleac batem separat 2 ouă cu 3 linguri de smântână lichidă.
- După ce s-a copt 20 de minute scoatem tarta din cuptor. Punem deasupra dovleacul fiert, turnăm amestecul de ou și smântână și mai punem la cuptor pentru ultimele 15 minute.
- Tarta low-carb cu dovleac și nuci este gata, o scoatem de la cuptor și o lăsăm puțin să se răcească. Deasupra am pus simplu câteva nuci.
- Tartă fără zahăr, cu aluat low-carb și umplutură de dovleac. Un deliciu nevinovat de toamnă, pentru cei care iubesc dovleacul așa ca și mine. Poftă bună!
O felie (100g) de tartă cu dovleac după rețeta asta conține doar 8g de carbohidrați net.
No Comments