08 mart. Beneficiile branzei de oaie
Cum se obtine branza de oaie
Branza este un produs lactat obtinut prin coagularea proteinelor din lapte, in special a celei numita cazeinei. Cheagul este cel care face de fapt coagularea. Se gaseste in stomacul viteilor, dar in prezent se folosesc si variante de cheag produse in laborator.
Exista mai multe tipuri de branza, bineinteles in functie de laptele folosit. Tipul de lapte folosit este foarte important pntru calitatea branzei obtinuta.
Laptele de oaie are o valoare nutritionala mare. Prin urmare si branza produsa din laptele de oaie este de o calitate nutritionala mare.
Continutul de proteine in laptele de oaie
Laptele de oaie are de 2 ori mai multe proteine decat cel de vaca sau de capra.
Proteinele din laptele de oaie au o valoare biologica crescuta, deoarece contin toti aminoacizii esentiali. Acestia sunt necesari corpului pentru repararea tesuturilor organismului si pentru mentinerea fortei fizice si a vigilentei (1).
Continutul de grasimi si energie
Continutul in grasimi al laptelui de oaie este mai mare. Prin urmare si continutul caloric este mai mare, fiind mai satioasa.
Consumul de lactate pe termen lung ne ajuta sa scadem in greutate. Acest lucru se datoreaza continutului de proteine complete, calciu si grasimi sanatoase (2).
Produsele lactate precum branza, iaurtul sau laptele sunt hranitoare si satioase. Astfel ne ajuta sa mancam mai putin si sa ne mentinem o greutate normala.
Continutul de calciu
Laptele de oaie contine o cantitate mai mare de calciu decat cel de vaca.
In laptele de oaie se regasesc 193 mg calciu, pe cand in cel de vaca doar 125 mg.
99% din calciul din corpul nostru se gaseste la nivelul oaselor. Aceste este indispensabil pentru dezvoltarea sistemului osos in copilarie si adolescenta, dar si pentru mentinerea sanatatii oaselor pe toata durata vietii (3).
In plus, proteinele ajuta la fixarea lui in oase. Un consum mai mare de proteine si calciu este corelat cu o mai buna mineralizare a oaselor si un risc scazut de fracturi (4). Deci mai multe lactate, mai putine fracturi.
Concluzii
Branza de oaie este un produs lactat bogat in proteine si grasimi sanatoase.
Este o sursa de calciu mai buna decat laptele de vaca. Prin acesta ajuta la pastrarea unui sistem osos puternic.
Gustoasa si hranitoare, ne ajuta sa ne pastram o greutate normala.
No Comments