02 oct. În dieta keto nu se consumă carbohidrați?
Sunt carbohidrații răi? Sunt toți la fel?
Carbohidrații îngrașă?
Ar trebui să îi excludem numaidecât din alimentația noastră?
În dieta keto nu se consumă deloc carbohidrați?
Acestea sunt doar câteva întrebări care apar o dată cu creșterea în popularitate a dietei keto.
Aceasta este o dietă săracă în carbohidrați ce a fost creată inițial ca și tratament pentru epilepsie. Ulterior mai multe studii au arătat faptul că poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate.
Dieta ketogenică este o dietă în care se consumă o cantitate mai mare de grăsimi sănătoase și prin urmare o cantitate mică de carbohidrați. Este oarecum logic, deoarece combinația grăsimi (chiar dacă sunt grăsimi bune) și carbohidrați (în special carbohidrați rafinați) favorizează depunerea de grăsime.
Așadar, dieta ketogenică se focusează pe grăsimile sănătoase precum uleiul de măsline pus în salată, uleiul de cocos la gătit, pește, ouă, carne, nuci și semințe etc. Și în schimb elimină alimentele bogate în carbohidrați. Este vorba de zahăr (carbohidrați simpli, fără nici o valoare nutrițională, aduc doar calorii goale), produse precum pâinea, pastele, orezul, rădăcinoasele bogate în amidon. Acestea sunt produse care conțin o cantitate mare de carbohidrați, de multe ori prea mare pentru nivelul nostru actual de activitate fizică. Cu alte cuvinte, cei mai mulți dintre noi nu mai avem un stil de viață suficient de activ (la fel ca și părinții sau bunicii noștri) pentru a le putea arde în întregime, o mare parte din acele calorii ajungând să fie depozitate ca și grăsime. Energie de rezervă pe care nu mai apucăm să o folosim.
În locul acestor alimente bogate în carbohidrați, dieta ketogenică permite consumul de legume și verdețuri cu o cantitate crescută de fibre și de nutrienți, în timp ce conținutul de carbohidrați este mai mic. Să dăm doar câteva exemple, acestea ar fi: dovlecelul, vânăta, salata verde, varza de orice fel, roșiile, ardeiul, castraveții, conopida, spanacul, sparanghelul, fasolea verde, ciuperci.
Așadar, dieta ketogenică nu presupune eliminarea tuturor carbohidraților, ci consumul lor din alimente naturale integrale și bogate în nutrienți.
Deși spunem generic “carbohidrați”, aceștia nu sunt toți la fel. Există surse bune de carbohidrați și surse mai puțin bune. Prin urmare, nu este necesar să îi excludem în întregime din alimentație dacă dorim să urmăm dieta ketogenică.
Pentru o stare mai bună de sănătate, în special aceia dintre noi care se confruntă cu probleme de greutate, cu apetit exagerat sau ce dependența de zahăr, este bine să înlocuim alimentele ce conțin cantități mari de carbohidrați și valoare nutritivă scăzută cu carbohidrații din surse naturale precum legumele și fructele de pădure. Acestea au avantajul de a conține mai multe fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
În felul acesta, apetitul și greutatea revin mai ușor la normal, dependența de zahăr dispare, în timp ce nivelul de energie crește vizibil.
În concluzie, daca sunt răi carbohidrații sau nu și dacă îngrașă sau nu, depinde de cantitatea și de calitatea lor.
Dieta ketogenică presupune consumul unei cantități mai mici de carbohidrați, din surse bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
No Comments