Carti de nutritie pe care trebuie sa le citesti

Carti de nutritie pe care trebuie sa le citesti

Nutriția este un domeniu fascinant și sunt sigură nu sunt singura de această părere. O alimentație potrivită ne poate optimiza nivelul de energie, dispoziția, puterea de concentrare, capacitatea de efort și pe termen lung influențează pozitiv starea de sănătate.

În același timp, trebuie să recunoaștem și că este un domeniu destul de controversat. Eram obișnuiți să ni se spună că ne îngrășăm din cauza faptului că mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin, că toate caloriile sunt la fel și că trebuie să evităm cu orice preț grăsimile saturate. Dar cu toate acestea, am observat faptul că ne este tot mai greu să evităm să luăm în greutate.

Din fericire, acum știința este mai acceesibilă și avem la dispoziție mai multe informații despre cum să ne facem alimentația mai sănătoasă. Știm că colesterolul din ouă nu ne va face rău (oficial din 2015) și ca zahărul nu doar că provoacă dependență, dar este și foarte dăunător pentru organism și trebuie evitat.

În ultima vreme am urmărit atentă în librăriile de la noi apariția de cărți pe acest subiect. Cărți ale unor autori care au ceva important și util de transmis și pe care merită să le citim. Mi-am propus ca pe măsură ce le descopăr și citesc, să le discutăm aici.

Așadar, cea mai recentă carte de nutriție pe care am “digerat-o” și prima despre care apuc să scriu:

1.Sarea – mit și realitate / dr. James DiNicolantonio,

Anul apariției la noi: 2018

Este traducerea în limba română după cartea The Salt Fix: Why the Experts Got It All Wrong – and How Eating More Salt Might Save Your Life, apărută în anul 2017.

Poate fi sarea dăunătoare pentru orice persoană? Există un cristal alb care se face vinovat, printre altele, de apariția bolilor cardiovasculare. Dr James DiNicolantonio susține cu tărie că acest cristal nu poartă denumirea de sare, ci de…zahăr. Și vorbește despre rolul fundamental pe care un aport moderat optim de sare îl are și este necesar pentru buna funcționare a organismului.

Conform studiilor prezentate în această carte, recomandările de a limita drastic aportul de sare sunt valabile doar pentru o mică parte din populație. Iar în anumite situații, de exemplu în dietele hipoglucidice după cum probabil știm deja (low-carb, keto, paleo), în postul intermitent sau după o anumită medicație organismului elimină mai mult sodiu și de aceea este important un aport corespunzător. Așadar, care este aportul optim de sare?

Ce poți afla din această carte

I) care este aportul optim de sare

II) de ce un aport optim de sare este important

III) de ce deficitul (o cantitate prea mică) de sare este dăunător

IV) în ce măsură influențează sarea tensiunea arterială

V) legătura între deficitul de sodiu și dependența de zahăr

VI) ce tip de sare este cel mai indicat să consumi

Unde poți găsi această carte: Cartepedia, CărtureștiDiverta, Libris, Elefant.

Aceasta este prima carte din această serie și intenționezi să adaug periodic câte o carte utilă de nutriție nou apărută, pe măsură ce le descopăr și le citesc.

Citește și despre cărți despre dieta ketogenică și low-carb apărute în limba română.

Tags:
,
1 Comment
  • Caietul Cristinei
    Posted at 17:11h, 04 august Răspunde

    Pe-asta cu sarea trebuie sa o citeasca si mama neaparat pentru ca ea vrea sa mancam tot timpul mancare lipsite de gust pentru ca sarea ne face rau. Sa fim seriosi ca, daca nu depasesti o anumita cantitate zilnica, nu te omoara sarea cum te omoara e-urile.

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart