Glucometru pentru testarea glicemiei și a corpilor cetonici din sânge 

Glucometru pentru testarea glicemiei și a corpilor cetonici din sânge 

De ceva vreme îmi stă gândul la un aparat de măsurare a glicemiei. Așa că m-am pus și am studiat variantele disponibile și am hotărât să achiziționez un glucometru dual.

Glucometrul dual este un aparat care testează nivelul zahărului din sânge și totodată poate testa și corpii cetonici. Aparatul meu a sosit de câteva zile, am avut ocazia să îl testez și să îi verific funcțiile, iar acum mi-am propus să vă povestesc și aici despre el.

Funcțiile de care dispune

Fiecare dintre măsurători se face cu ajutorul unor teste specifice, teste pentru glicemie, respectiv pentru cetone. Și da, necesită o mică înțepătură. Care, recunosc, m-a ținut puțin pe gânduri dacă să îl iau sau nu. Acum că mi-am făcut curaj, pot spune că înțepătura se simte, dar nu atât precum mă așteptam. 🙂

1. Măsurarea nivelului glicemiei

Cele mai multe glucometre conțin în pachet și teste pentru glicemie. Necesită o cantitate foarte mică de sânge, (spre norocul meu, am răsuflat ușurată), fiind necesare 5 secunde pentru citirea rezultatelor și afișarea glicemiei.

Avantaje

  • verificarea nivelului glicemiei dimineața și după mese
  • urmărirea aportului de carbohidrați
  • monitarea diabetului zaharat
  • monitorizarea dietei ketogenice
  • util pentru a verifica creșterea glicemiei după consumul unui anumit aliment
  • aparatul reține rezultatele, alături de dată și oră
  • dispune de o aplicație gratuită (SmartLog), ce arată rezultele sub formă de grafice și tabele
  • transferarea datelor prin bluetooth

2. Testarea corpilor cetonici din sânge

Această funcție este cel mai des folosită pentru verificare stării de cetoză în dieta ketogenică. Testele de cetoză sunt mai scumpe decât cele pentru glicemie, așa că ai grijă să folosești testele în momentele oportune. Corpii cetonici se măsoară cel mai des:

  • la începutul dietei ketogenice, pentru a afla dacă ai intrat în starea de cetoză, un indicator al unei diete ketogenice bine implementate
  • atunci când deja ești adaptat la cetoză și vrei să verifici până unde poți crește nivelul de carbohidrați și să rămâi tot în cetoză

Acestea ar fi cele mai importante și utile momente, după părerea mea, însă desigur corpii cetonici se pot măsura oricând dorești o măsură obiectivă a felului cum decurge dieta ketogenică.

Măsurarea corpilor cetonici se poate face și cu ajutorul bețișoarelor Ketostix, fiind o metodă mai puțin costitsitoare, însă spre deoasebire de aceasta nu este considerată la fel de precisă.

Măsurarea corpilor cetonici in sânge (betahidroxibutiratul) redă o măsurătoare mai eficientă a cetozei.

Variante de glucometru dual

Atunci când vrei să achiziționezi un glucometru care măsoară și corpii cetonici, ai grijă să alegi glucometrul dual, nu varianta simplă care măsoară doar glicemia.

De cele mai multe ori glucometrele vin la pachet cu teste, mai mult sau mai puține, iar în funcție de asta variază și prețul. De obicei este mai avantajos să cumperi testele împreună cu aparatul. Astfel ai posibilitatea de a alege un glucometru dual ce conține doar 10 teste de glicemie, 100 de teste de glicemie sau un glucometru care conține în pachet ambele tipuri de teste (100 de glicemie+ 50 teste pentru cetone).

Daca optezi varianta cu mai puține teste, poți achiziționa separat testele pentru glicemie și pentru .

Ai folosit un astfel de aparat pentru măsurarea glicemiei sau a stării de cetoză? Spune-mi într-un comentariu experiența ta.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.