Ketostix teste pentru masurarea corpilor cetonici

Ketostix teste pentru masurarea corpilor cetonici

Ketostix este un instrument simplu de folosit și la îndemâna oricui.

Cu ajutorul benzilor de ketostix se măsoară nivelul de corpi cetonici din urină. Aceștia sunt indicatorii pentru starea de cetoză nutrițională, indusă de restricționarea carbohidraților din alimentație.

Ce este cetoza?

În dieta ketogenică corpul intră într-o stare metabolică fiziologică numită cetoză nutrițională.

Odată intrat în cetoză, corpul nu mai folosește glucoza ca și principală sursă de energie. În loc de glucoză se bazează pe grăsimi pentru furnizarea energiei de care are nevoie. Această energie poate proveni fie direct din acizii grași, fie indirect din corpii cetonici produși din grăsime.

Corpul poate intra și rămâne în această stare de cetoză atunci când carbohidrații (glucoza) din alimente este consumată doar în cantități foarte mici. De regulă, pentru a rămâne în cetoză se recomandă să nu se consume mai mult de 20 g de carbohidrați pe zi. Însă această valoare poate fi diferită de la individ la individ.

În cifre, cetoza înseamnă faptul că nivelul corpilor cetonici din sânge se află între 0.5 și 5 mM. Aceste valori variază în funcție de cantitatea de carbohidrați care se consumă. Mai mulți carbohidrați consumați înseamnă mai puțini corpi cetonici produși și ieșirea din cetoză.

Există 3 tipuri diferite de corpi cetonici:

  • acetoacetatul (se măsoară în urină)
  • betahidraxibutiratul (se măsoară în sânge)
  • acetona (se măsoară în respirație) (7).

Pentru măsurarea fiecărui tip de corpi cetonici s-au dezvoltat diferite dispozitive. Măsurarea nivelului de betahidroxibutirat din sânge se consideră a fi cel mai precis, însă este mai costisitor. Unele persoane preferă să folosească ketostix pentru măsurarea în urină a acetoacetatului, deoarece nu necesită înțepătură și este mai accesibil la preț.

Ce este Ketostix?

Ketostix (sau keto sticks) sunt niște benzi subțiri de plastic care se folosesc pentru indicarea nivelului de corpi cetonici (acetoacetatul) din urină. Odată intrat în starea de cetoză, corpul începe să secrete excesul de corpi cetonici în urină.

Unul dintre capetele benzii ketostix, odată ce intră în contact cu urina, își va schimba nuanța. Nuanța pe care o capătă este un indicator al cantității de corpi cetonici din urină. Pe cutie se află un ghid cu nuanțe diferite, de la roz până la violet. Comparând nuanța de pe banda ketostix cu cea de pe cutie vei afla nivelul de corpi cetonici. Cu cât nuanța este mai închisă, cu atât indică o cantitate mai mare de corpi cetonici.

De regulă, o cutie Ketostix conține 50 de benzi.

Pentru rezultate precise, nu uita să folosești bețișoarele ketostix dimineața, înainte de a consuma mâncare sau cafea.

Când să folosești ketostix

Ketostix se folosește în cazul în care urmezi dieta keto și vrei să măsuri nivelul de corpi cetonici din urină. Este o metodă obiectivă pentru a urmări evoluția dietei ketogenice și dacă ești sau nu în starea de cetoză.

Poți să ții o dietă ketogenică corectă și să te ții de planul alimentar stabilit fără să măsori corpii cetonici.

Însă ketostix ar putea fi de folos în următoarele cazuri:

1. Pentru cei care sunt la început cu această dietă, acest instrument simplu poate fi de ajutor pentru a vedea dacă lucrurile merg în direcția dorită și dacă se află în starea de cetoză.

Mai târziu, cei care capătă experință cu această dietă pot recunoaște mult mai ușor dacă țin dieta corect, fără să folosească aceste benzi.

2. Persoanele cu experiență uneori folosesc această metodă pentru a afla mai exact cantitatea de carbohidrați pe care o pot adăuga în alimentație, fără să iasă din starea de cetoză.

Cel mai adesea, unele persoane vor să consume mai multe legume (sursă de carbohidrați cu indice glicemic mic) în timpul dietei ketogenice și vor să știe mai precis până în ce măsură pot face acest lucru.

3. Pentru unii indivizi, o metodă de măsurare obiectivă este ceea ce îi motivează să continue și să se țină de dietă, pentru a obține în continuare rezultatele pe care și le doresc.

În oricare dintre situații te-ai afla, poți să folosești ketostix dacă consideri că îți va fi de folos. Trebuie să ții cont însă de faptul că în dieta ketogenică, cel mai important lucru este să urmezi un plan alimentar corect structurat, pentru a-ți asigura toți nutrienții de care ai nevoie și să rămâi în limitele recomandate cu cantitatea de carbohidrați.

Surse
The Art and Science of Low Carbohydrate Living, JeffS. Volek, Stephen D. Phinney
No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.