Citricele și în special portocalele sunt deseori considerate a fi foarte bogate în vitamina C.
Și acest lucru este adevărat, însă doar parțial :). Pentru că în realitate, există alte fructe și legume care sunt și mai bogate în vitamina C.
O portocală de mărime medie conține aproximativ 69.7 mg de vitamina C (1), acoperind 116% din necesarul zilnic de vitamina C.
Oferă-i organismului tău o mega-doză de vitamina C (mai mare decât cea din citrice) consumând urmatoarele alimente.
In ultima vreme antioxidantii reprezinta un subiect din ce in ce mai dezbatut in literatura de specialitate, dar si in randul persoanelor interesate de un stil de viata sanatos.
Acestia sunt compusi ce se gasesc in special in fructe si legume. Sunt necesari pentru a preveni si limita efectele nocive ale stresului oxidativ in organism.
In timp ce o anumita cantitate de radicali liberi se produc constant in corp, acestia sunt neutralizati de catre antioxidanti. Fara antioxidanti care sa faca acest lucru, radicalii liberi in exces ar deteriora celulele si tesuturile corpului si ar duce la aparitia diverselor boli.
Este oarecum ironic cum oxigenul, care este indispensabil pentru viata, in unele situatii poate avea efecte daunatoare pentru organism.
Radicalii liberi
Un radical liber poate fi definit ca orice specie de molecula cu numar impar de electroni, sau altfel spus care are un electron liber. Acesti compusi sunt foarte instabili si pot sa doneze sau sa accepte un electron, devenind oxidanti sau reductanti. In nucleu sau in membrana celulei, acestia pot sa produca daune asupra ADN-ului, proteinelor si lipidelor.