Ce mananca o balerina?

Ce mananca o balerina?

Probabil că majoritatea dintre voi vă întrebați cât de puțin mănâncă balerinele profesioniste, din moment ce sunt așa de slabe.

Adevărul este că aceste fete înalte cu trupurile subțiri trebuie să aibă mereu grijă de silueta lor. Și putem spune faptul că cele mai multe dintre ele  sunt de-a dreptul slabe. Dar v-ați gândit vreodată de câtă energie au ele nevoie pentru a realiza asemenea mișcări pe scenă? Dacă da, răspunsul este, de foarte multă energie. Și această energie vine de la mesele și gustările pe care le au. Așadar, haideți să aruncăm o privire mai atentă asupra a ceea ce este indicat să mănânce zilnic o balerină.

De câtă energie are nevoie o balerină

Dansul este o formă de mișcare care necesită multă energie. Pe lângă aceasta, el este completat cu calități precum grație, eleganță și frumusețe. Pentru toate acestea, o balerină acordă un interes crescut pentru cât mănâncă și mai ales cât.

Însă, a fi o balerină profesionistă nu este deloc ușor și presupune mult mai mult decât a avea o siluetă perfectă.

Deși la prima vedere am crede că aceste femei se hrănesc toată ziua cu salată verde pentru a-și menține silueta, lucrurile nu stau chiar așa. Antrenamentele de balet sunt foarte solicitante și pentru a face față, balerinele au nevoie de multă energie și să se hrănească corespunzător.

În timpul unei zile, o balerină poate avea nevoie de 1000 până la 2000 de kcal doar pentru antrenamente.

Presiunea de a menține o greutate corporală mică și un procent de grăsime scăzut poate fi foarte mare uneori. Însă o balerină profesionistă care își dorește performanță este conștientă de faptul că înfometarea nu o va ajuta deloc să performeze mai bine. Și în loc de asta va fi foarte atentă la ce și cât mănâncă. Adică nici mai mult, nici mai puțin față de cât are nevoie.

Echilibrul alimentar

Am văzut așadar, că o balerină are nevoie de multă energie pe parcusul unei zile de antrenament. Însă de unde își ia această energie? Este foarte important ce fel de alimente alege să consume. Acestea trebuie să evite alimentele rafinate precum zahărul, dulciurile, sucurile îndulcite, pastele făinoase, făina albă, orezul alb etc. Aceste alimente sunt bogate în calorii, însă nu și în substanțe nutritive, de care organismul are nevoie pentru a fi în cea mai bună formă la antrenamente (și nu numai).

Este necesar un echilibru între macronutrienți. Pentru carbohidrați, aportul optim este de 3-5g /kg, adică aproximativ 45-50% din totalul de energie. 1,2-1,7 g de proteine/kg sunt necesare (15-20%), iar cantitatea de grăsimi să se situeze între 20 și 35%.

Carbohidrații consumați trebuie să provină din surse precum legume, cereale integrale, leguminoase, fructe. Aportul de proteine și grăsimi sănătoase se realizează prin consumul de carne, brânzeturi, nuci și semințe, ouă, avocado, ulei de măsline etc. Este foarte important să se consume alimente integrale și din surse naturale.

Pentru că de cele mai multe ori va fi nevoită să mănânce în studio, alimentele ideale sunt cele care sunt ușor de transportat.Pentru gustări energizante, o balerină se va axa pe semințe, nuci, fructe proaspete, batoane proteice energizante și băuturi pentru rehidratare etc.

Concluzie

Contrar a ceea ce crede foarte multă lume, grațioasele balerinele au nevoie de multă energie și pentru aceasta este necesar să se hrănească adecvat.

Cea mai mare provocare pentru o balerină din punct de vedere al alimentației este să își asigure nu numai energia optimă dar și toți nutrienții esențiali de care are nevoie organismul. Și în același timp să își mențină greutatea. Dar, poate că nimic nu e greu, atunci când ești cu adevărat pasionat.

Dacă o balerină reușește așa de bine să îți păstreze silueta, aceasta nu este neapărat din cauză că mănâncă foarte puțin. Ci mai degrabă se datorează faptului că alege alimente sănătoase, se mișcă foarte muult și consumă multă energie în timpul antrenamentelor.

Surse
Med Probl Perform Art. 2013 Sep;28(3):119-23. Nutrition and nutritional issues for dancers.
2 Comments
 • Cristina Dragomir
  Posted at 22:58h, 08 februarie Răspunde

  ca sa fiu sincera, eu imi imaginam ca mananca 2 frunze de salata si un mar, dar are logica ce spui tu. Eu nevoie de energie, deci probabil ca nu se rezuma doar la asa ceva. In schimb, nu ma poti convinge ca, la fel ca fotomodelele, nu au perioade in care fac foamea pentru ca nu sunt in parametri potriviti pentru a obtine un rol, de exemplu.

  • Denisa
   Posted at 09:32h, 10 februarie Răspunde

   Sunt convinsa ca sunt si cazuri in care nu se intampla asa..Astea sunt recomandarile din punct de vedere stiintific. Deci ce le-ar recomanda fiecare antrenor sau nutritionist personal, pe care multe dintre ele il au. Probabil ca sunt care mai fac si foamea, insa trebuie sa aiba grija cum si cat de departe merg, pentru ca le afecteaza performanta. Inainte sa scriu articolul m-am uitat la cateva filmulete pe youtube cu ce mananca unele pe o zi intreaga si ce atitudine au fata de mancare. Cred ca nu e deloc usor, daca mananca mai mult se ingrasa, iar mai putin nu mai dau randament.

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.