Cate calorii are o banana?

Cate calorii are o banana?

Banana este un fruct foarte popular în orice parte a lumii.

Provine din sud-estul Asiei și deși există mai multe varietăți, cea mai populară este cea de culoare galbenă. Aceasta are culoarea verde atunci când încă nu este bine coaptă.

O banană de mărime medie are aproximativ 105 calorii. Acesta nu este un număr mare de calorii. Important este însă de ținut cont de unde provin aceste calorii.

Conținutul nutrițional

O banană de mărime medie (118 g) conține următorii nutrienți (1):

  • calorii: 105 kcal
  • carbohidrați: 27.0 g
  • fibre: 3.1 g
  • zaharuri: 14.4 g
  • proteine: 1.3 g
  • grăsimi: 0.4 g

Putem vedea faptul că banana conține foarte puține urme de proteine și aproape deloc de grăsimi. Așadar, majoritatea caloriilor provin din zaharuri. Acest lucru o transformă într-un fruct bogat în zahăr natural și cu indicele glicemic crescut, de care va trebui să ții cont în cazul în care vrei să scazi în greutate.

În afară de acestea, banana furnizează o cantitate bună de fibre, vitamine și minerale.

Vitamine

Aceeași banană de mărime medie conține o bună parte din necesarul zilnic de vitamina C, mai exact 17%. Este bogată și în vitaminele din complexul B, în special B6, furnizând 22% din doza zilnică recomandată. Mai conține și cantități mici de vitamina A (2% din DZR).

Minerale

În ceea ce privește aportul zilnic de minerale, banana cu siguranță poate să dea “un miez” de ajutor 🙂 .

Aduce un aport foarte bun de potasiu, o singură bucată furnizând 12% din cât avem nevoie zilnic. Este de asemenea o bună sursă de magneziu (8% din necesarul zilnic) și conține cantități mai mici dar semnificative de seleniu (2% din DZR), zinc (1% din DZR) și fier (2% din DZR).

Sursă bună de potasiu

Potasiul este un mineral esențial pentru sănătatea inimii și a oaselor.

O alimentație echilibrată, ce conține suficiente legume și fructe asigură cantitatea zilnică necesară de potasiu. Banana contribuie și ea la aportul de potasiu în organism (12% din necesarul zilnic). Dieta prea bogată în alimente semipreparate și săracă în legume și fructe aduce o cantitate prea mică de potasiu, odată cu creșterea cantității de sodiu, peste măsura recomandată.

Cel mai important efect al potasiului este acela de a scădea tensiunea arterială. O altă veste bună este faptul că banana conține și magneziu, care este de asemenea benefic pentru sănătatea cardiovasculară (3).

O digestie sănătoasă

Acest fruct este bogat în fibre, prin intermediul cărora poate contribui la menținerea unei digestii adecvate și a unui tract gastro-intestinal sănătos.

Bananele pot să crească viteza tranzitului intestinal sau să îl încetinească. Acest lucru depinde de tipul de banană consumat. Mai exact, bananele mai verzi conțin amidon rezistent care este mai greu de digerat. Pe măsură ce se coc, amidonul rezistent se transformă în zaharuri ușor digerabile.

Așadar, dacă suferi de un tranzit intestinal lent, încearcă să eviți consumul de banane verzi și să le alegi în schimb pe cele mai coapte (2).

Indicele glicemic și cantitatea de zaharuri

Indicele glicemic (IG) este o valoare între 0 și 100. Acesta măsoară viteza cu care zaharurile dintr-un aliment ajung în sânge și determină creșterea glicemiei.

Cu cât valoarea IG este mai mică, cu atât va determina o creștere mai lentă a glicemiei. Un aliment cu IG crescut are un impact mai mare asupra glicemiei și este mai mare șansa ca zaharurile din acel aliment să fie depozitate sub formă de grăsime.

Banana are un indicele glicemic mediul de aproximativ 50 . Prin urmare se încadrează în categoria alimentelor cu IG crescut.

Acest lucru este important atunci când îți dorești să reduci din grăsimea corporală. Pentru că banana, prin cantitatea de zaharuri pe care o conțin, îți poate sabota eforturile în acest sens. Cele mai verzi pot avea un IG ușor mai scăzut, datorită faptului că acestea conțin mai mult amidon rezistent decât cele bine coapte.

Concluzie

Banana este un fruct ce conține o cantitate moderată de calorii. Toate aceste calorii însă provin din zaharuri, iar consumată prea des ar putea duce la creșterea în greutate.

Dacă însă o privim ca pe un desert, banana conține zaharuri naturale, alături de fibre, vitamine și minerale. Aceasta este total diferită față de zahărul rafinat.

Atunci când te confrunți cu probleme de greutate, cu siguranță banana nu este opțiunea zilnică pentru micul dejun sau gustare. Însă poate fi o variantă sănătoasă de desert.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.