02 dec. Ce se intampla daca mancam coaja citricelor?
Este decembrie și oficial am intrat în anotimpul de iarnă. În timp ce ne încălzim cu un ceai fierbinte și ne gândim la cadourile de Crăciun pentru cei dragi, cele mai îndrăgite fructe ale sezonului ocupă o bună parte din rafturile magazinelor. Este vorba despre citrice, a căror aromă o asociem des cu perioada Crăciunului.
Dacă ați observat, lângă sau pe fiecare lădiță cu clementine, mandarine, portocale sau lămâi este afișat următorul mesaj:
“Coaja citricelor nu este recomandată pentru consumul uman”
Ce înseamnă asta și de ce comercianților li se impune să ne avertizeze în legătură cu acest lucru?
Ei bine, știm deja că fructele și legume, pentru a putea ajunge în stare bună la noi, consumatorii, sunt stropite cu diverse substanțe (pesticide). Pesticidele utilizate trebuie să fie considerate sigure pentru consumul uman și să fie specificate pe etichetă.
De aceea, pe multe dintre etichetele citricelor pe care le găsim acum la raft ne informează faptul că acestea au fost stropide cu un pesticid numit THIABENDAZOL–IMAZALIL.
Ce este Imazalilul?
Imazalilul mai este cunoscut sub numele de E233.
ANSVSA precizează faptul că este un pesticid folosit pentru protecția plantelor. Utilizarea lui este permisă atât în România, cât și în alte țări din Uniunea Europeană, însă numai într-o anumită cantitate.
Imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roşiilor, semintelor de cereale în conformitate cu specificaţiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piaţă a acestor produse alimentare, concentraţia de imazalil să nu depăşească limitele impuse de legislaţia în vigoare (1).
În cazul citricelor, acestea nu trebuie să conțină mai mult de 5 miligrame la un kg (2).
Studiile pe animale au arătat că atunci când este consumat în doze mari, poate afecta sănătatea (3). De aceea este bine să citim cu atenție etichetele.
Faptul că citricele pe care le cumpărăm au fost tratate nu este un motiv pentru a renunța complet la ele. O variantă este însă și optarea pentru fructe produse în sistem ecologic, în agricultura cărora nu se folosesc astfel de pesticide.
Cum le consumăm în siguranță
Dacă optăm pentru o variantă de citrice care au fost tratate, este bine să ținem seama de următoarele lucruri.
Cea mai mare parte din pesticide rămân în coaja citricelor. Și deși în mod curent aceasta nu se consumă, există și excepții. De exemplu, cea de portocale sau de lămâi uneori este răzuită și folosită pentru aromatizarea prăjiturilor.
Pentru băuturi, cum este apa, ceaiul sau cele alcoolice folosim uneori o felie de lămâie cu tot cu coajă.
Ei bine, nu este indicat să facem aceste lucruri și dacă citricele au fost tratate înainte.
Deoarece imazalilul este solubil în apă, ce mai rămâne de făcut este să spălăm bine coaja fructelor înainte de a le mânca. Și, bineînțeles, să le consumăm în cantități rezonabile. De altfel, exact așa cum presupune o alimentație echilibrată și sănătoasă.
o femeie
Posted at 12:40h, 19 decembrieeu iau bio si nu sunt tratate cojile si le mananc fara nicio grija. Am gasit si cate un producator la tzara mediteranean si iau de acolo.
Denisa
Posted at 10:35h, 12 ianuarieWow. si pretul cum e comparativ cu supermarketuri? si eu incerc sa le iau bio de cele mai multe ori, dar uneori mi se pare ca e mare diferenta de pret.
Ioana Radu
Posted at 07:53h, 12 ianuarieInainte nu tineam cont de chestia asta si puneam mereu coaja de lamaie la clatite. Pana cand mi-a atras cineva atentia, mi-am dat seama ca avea dreptate si am incetat sa mai folosesc coaja. Nici in ceai nu mai pun lamaia cu tot cu coaja. 😀
Denisa
Posted at 10:37h, 12 ianuarieEu imi aduc aminte ca mama avea multe retete de prajituri la care se razuia coaja de lamaie. Cumva, intuitiv a incetat sa o mai foloseasca de mai multi ani si acum realizez ce bine a facut.