20 oct. Cum învingem oboseala?
Alimentația și stilul de viață joacă un rol foarte important pentru starea noastră de bine.
Și asta nu doar pe termen lung, menținându-ne sănătoși și departe de boli, dar ne ajută în orice moment să avem un nivel ridicat de energie și să fim într-o formă fizică bună.
Alimentația și oboseala
Alimentele pe care le consumăm asigură organismului combustibilul de care are nevoie, respectiv macronutrienții (carbohidrați, proteine și grăsimi) care ne hrănesc celulele și micronutrienții (vitaminele și mineralele), ce permit o funcționare optimă a întregului organism.
Din acest motiv este foarte important să consumăm alimente integrale diversificate, care ne asigură un aport optim de energie și furnizează toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie, în cantități corespunzătoare.
Rolul vitaminei B12
Nivelul nostru de energie este direct influențat de acest “combustibil” pe care îl dăm corpului și în special de vitamina B12, cu rol important în metabolismul energetic.
Avem nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele roșii din sânge, cele care transportă oxigenul în tot corpul. O cantitate prea mică de vitamina B12 poate duce la apariția anemiei, ceea ce înseamnă faptul că nu putem produce suficiente celule roșii. Ca urmare apare senzația de oboseală și slăbiciune.
Prea puțină vitamina B12 poate duce la deteriorarea sistemului nervos, afectarea memoriei și a gândirii (5).
Unele studii sugerează că un aport optim ajută la dezvoltarea sistemului nervos în copilărie, iar la adult ameliorează depresia și crește puterea de concentrare. În unele cazuri, s-a dovedit a fi eficientă pentru protecția sistemului osos, a inimii și a întregului aparat cardiovascular (2), (3), (4), (6).
Asigurarea aportului corespunzător
Vitamina B12, ca și orice altă vitamină, nu poate fi fabricată în corp. Ea trebuie adusă din exterior. Și pentru că unele persoane întâmpină probleme în a-și asigura necesarul zilnic de vitamina B12, carența este destul de des întâlnită (1).
Un aport corespunzător de vitamina B12 îl realizăm prin consumul de produse animale, știindu-se faptul că această vitamină nu se găsește mai deloc în vegetale. Atunci când este nevoie, ne putem ajuta și de suplimentele alimentare pentru asigurarea necesarului.
Surse alimentare
Printre cele mai importante surse de vitamina B12 se numără:
-carnea de vită, pui, curcan și ficatul de vită
-fructele de mare (creveți, scoici)
-peștele (somon, sardine, hering, pastrăv)
-ouăle și brânzeturile (parmezan, brânză elvețiană)
Suplimentarea vitaminei B12
Sunt cazuri în care corpul nu reușește să asimileze o cantitate corespunzătoare de B12, fie din pricina alimentației neadecvate, fie datorită unei absorbții scăzute.
Lipsa de energie, problemele de concentrare și stările de neliniște sunt câteva probleme des întâlnite care pot fi ameliorate cu ajutorul unui supliment de vitamina B12. În acest sens, o variantă foarte bună o reprezintă B12Vital, care conține 100 μg de metilcobalamină, forma bioactivă a vitaminei B12.
Suplimentul alimentar B12Vital este un produs din portofoliul WÖRWAG Pharma. WÖRWAG Pharma este o companie germană cu un renume foarte bun pe piață. La noi este cunoscută și datorită suplimentului de magneziu numit Magnerot.
Vestea bună este că începând cu această lună, putem găsi B12Vital în principalele lanțuri farmaceutice din țara noastră.
Deși urmez o alimentație echilibrată și variată, uneori simt nevoia unui ajutor suplimentar pentru a învinge oboseala în perioadele mai solicitante și a reuși să fac tot ce îmi propun.
Voi cum vă asigurați necesarul de B12?
No Comments