Ce sa mananci atunci cand esti mahmur

Ce sa mananci atunci cand esti mahmur

Mahmureala este acea stare neplacuta cauzata de excesul de alcool. Se manifesta prin dureri de cap, ameteli, greata, oboseala (1).

Exista unii factori care pot agrava aceasta stare. Printre acestia se numara lipsa de somn si fumatul. Si starea de sanatate si diferenta interindiviuala influenteaza cat de tare resimtim aceste simptome (2).

O masa luata inainte sa consumam alcool ii diminua efectele si ne ajuta sa il eliminam mai rapid din organism. Astfel alcoolul nu va putea face atatea ravagii in corpul nostru (3).

Odata aparute, simptomele mahmurelii pot fi reduse cu ajutorul unei bune hidratari si a unei alimentatii corespunzatoare.

Acest lucru se va realiza prin accelerarea metabolismului alcoolului  si prin scaderea producerii de prostaglandine (4).

 

1. Hidrateaza-te corespunzator

Alcoolul are actiune diuretica si prin urmare un aport de lichide este necesar pentru (re)hidratare.

Apa minerala grabeste metabolismul alcoolul si previne efectele toxice ale acestuia asupra ficatului (5).

Poti opta si pentru apa alcalina, cu pH-ul >8.

Este si mai eficienta decat apa clasica, pe de o parte pentru efectul de hidratare care diminua durerile de cap si pe de alta parte pentru ca pH-ul ei alcalin ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism (6).

 

2.Ia un mic dejun bogat si nutritiv

Un mic dejun de tipul english breakfast te va ajuta sa iti recapeti energia si pofta de viata. Acesta trebuie sa contina ou, bacon, paine prajita si rosii sau oricare alte legume.

Oul si baconul sunt bogate in proteine si sunt foarte eficiente pentru recapatarea energiei.

Prin continutul crescut de aminoacidul cisteina, acestea grabesc metabolizarea acetaldehidei, principala substanta rezultata din consumul excesiv de alcool si ajuta la eliminarea alcoolului din corp (7),(8).

Obligatoriu, micul dejun trebuie sa contina si legume. Pe langa ameliorarea starii, acestea reduc efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului (14).

 

3. Ia gustari

Fructele de padure sunt alimente alcalinizante. Contin antioxidanti si vitamina C care limiteaza efectele nocive ale alcoolului, grabesc metabolizarea si eliminarea acestuia din organism (9). Cate o portie de fructe de padure intre mese este un mod delicios de a-ti oferi un boost de energie.

 

 

 

 

4. Bea ceai verde

Prin efectul sau antioxidant ajuta corpul sa lupte impotriva radicalilor liberi produsi in excesul de alcool (12). Puteti sa il inlocuiti cu ceai negru daca va place mai mult aceasta varianta (13).

 

 

 

 

5. Adauga probiotice la pranz si cina

Aceste bacterii prietenoase au si ele efect antioxidant si vor fi de ajutor in ameliorarea simptomelor. Probioticele se gasesc in: iaurt, kefir, branzeturile fermentate, masline, otetul de mere, ceaiul kambucha. Si muraturile sunt bogate in probiotice, cu conditia sa nu contina otet (11).

 

 

6.Exercitiile fizice

Cu siguranta nu e primul lucru pe care l-am face. Studiile arata insa ca exercitiile fizice grabesc metabolizarea si eliminarea alcoolului din corp, in timp ce ne recapatam energia. Iesi la o alergare in parc sau ia-ti un partener pentru un meci de tenis, daca starea ne permite 🙂 (15).

 

 

7. Suplimente alimentare

Daca starea de rau nu arata semne de ameliorare si credeti ca este cazul, un supliment alimentar ar putea fi de folos. Ginsengul rosu este o planta originara din China care, printre altele, creste concentrarea si s-a constatat ca accelereaza metabolismul alcoolului in organism (10).

 

Ce sa nu consumi

Exista si unele alimente care ar trebui cu siguranta evitate.  Consumul de cofeina nu este indicat in asociere cu alcoolul si nici in  incercarea de a reduce simptomele cauzate de acesta. Desi in mod normal cafeaua da energie, dupa consumul de alcool ar fi bine sa o evitam pentru ca poate amplifica starea de rau (16). Nici sucul de portocale sau bauturile energizante precum Coca Cola sau Red Bull nu sunt o alegere buna in acest caz, deoarece amplifica efectele nocive ale excesului de alcool (17).

 

 

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.