13 sept. Cum sa mananci sanatos cu bani putini
Trebuie să recunosc că de când am adoptat stilul de viață low-carb viața mea s-a schimbat în bine. Mănânc mai sănătos, dar sunt și mult mai organizată. Inclusiv la capitolul financiar. Pentru că am fost nevoită să caut soluții pentru a reuși să mănânc sanatos, fără să cresc cheltuielile lunare. Și spre surpriza mea, am reușit. Asta în timp ce nivelul meu de energie a crescut vizibil.
Așadar, iată câteva ponturi care mi-au fost de ajutor și pe care le pun în aplicare și acum.
1. Planifică mesele în avans
Înainte să mergi la cumpărături, gândește-te ce vrei să gătești în zilele care urmează. Pe urmă fă-ți o listă cu ingredientele de care ai nevoie, du-o cu tine la cumpărături si respect-o. Cu siguranță te va mai tenta ceva de pe raft. Gândește-te daca într-adevăr ai nevoie de el și încearcă să nu te abați cu mai mult de 2-3 alimente față de ce conține lista pregătită de acasă.
2. Nu irosi mâncarea
Dupa părerea mea o mare risipa de alimente (și de bani!)se face atunci când cumperi prea multă mâncare deodată și nu apuci să le consumi înainte să se strice.
Gândește-te când ai aruncat ultima dată ceva din frigider și cât de des faci asta.
Apoi stabilește-ți cât de des dorești sa mergi la cumpărături în funcție de timpul disponibil și de câți membri ai în familie, respectiv cât timp îți ajung cumpărăturile respective. Eu locuiesc singură, prin urmare fac cumpărături mici pentru a apuca să le consum. Lista de la punctul 1 te va ajuta și la acest lucru. În plus, poți să aranjezi alimentele în frigider așa încât ce este mai perisabil să fie mai la îndemâna și să îl consumi mai repede.
3. Pune-ți pachet la muncă
Întotdeauna am preferat sa am un prânz cald la munca, decât un iaurt sau alte alimente din supermarket. Uneori mai optam pentru varianta de la meniul zilei. Dar îmi trecea destul de repede pofta de mâncare când vedeam tot felul de ingrediente dubioase (E-uri, zahar etc).
Așa că apelez la varianta aceasta doar în caz de urgentă și în rest îmi pregătesc mâncarea de seara și o iau cu mine la muncă. Aleg ceva care se face rapid, pentru a nu pierde foarte mult timp cu gătitul, cum ar fi un piept de pui la grătar și dovlecel tras la tigaie. Durează maxim jumătate de ora pana ce e pregătit în caserolă pentru dimineață.Avantaj dublu, mă costa mai puțin și știu că mănânc ceva sănătos.
4. Nu fa cumpărături când ți-e foame
Pe bune. Nu numai ca vei fi tentat sa iei mai multe, dar vei alege și alimente mai puțin sănătoase. Așa spun unele studii (1) și o pot confirma și eu din experiența. Așadar, evit asta pe cât pot.
5. Elimină alimentele inutile
Recunosc că mi s-a întâmplat să ajung la casa de marcat și acolo să renunț la câte ceva din coș. Produse precum cipsuri, biscuiți plini de zahăr, sucuri, acestea nu sunt alimente hrănitoare, prin urmare nu îți vor lipsi. Și în plus, costă și mai mult. Doar un exemplu rapid, o sticlă de suc costă 5 lei, una de apă costă 2 lei. Alimente de genul doar adauga valoare bonului și kilograme în plus corpului. Renunță la ele. Rămâi în schimb la legume și fructe pentru gustări sănătoase, care probabil se regăseau deja pe lista de cumpărături făcută de acasă.
Concluzie
Mâncatul sănătos costă mult mai mult? Nici vorbă.
Toată treaba constă în organizare.
o femeie
Posted at 19:29h, 13 septembrieIn mare respect regulile: lista ma salveaza 🙂
Inca un truc: consum de sezon si local. Produsele de sezon sunt mai ieftine si mai valoroase nutritiv, vizibila diferenta la legume si fructe dar si la carne. de ex. de Craciun mai bine e de cautat carne de porc pentru ca atunci se taie porcii, dar cas de oaie proaspat de cumparat in februarie nu e o idee buna ca inca nu e sezonul etc.
Denisa
Posted at 19:40h, 13 septembrieFoarte buna precizare. Eu respect asta mai ales in ceea ce priveste legumele. Cu carnea nu prea imi merge deoarece consum des si le alternez sa nu ma plictisesc. Ma mai salveaza insa puiul bunicii de la tara, crescut cum trebuie.