Despre aplicatia MyFitnessPal si cum te poate ajuta să menții un stil de viață sănătos

Despre aplicatia MyFitnessPal si cum te poate ajuta să menții un stil de viață sănătos

MyFitnessPal este o aplicație de tip jurnal, ce are scopul de a te ajuta să slăbești. A fost lansată în anul 2005.

Ideea de la care a pornit aceasta aplicație a fost aceea de a face mai ușoară adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos. De atunci aplicația a devenit din ce în ce mai populară.

Cum funcționează această aplicației? Ei bine, în primul rând vei nota în aplicație greutatea actuală, nivelul de activitate fizică și care este scopul tău (de exemplu să pierzi 0,5kg/săptămână sau să îți menții greutatea). MyFitnessPal conține o largă bază de date cu alimente, alături de informațiile nutriționale ale acestora. Introducând în jurnal alimentele consumate și cantitățile, vei afla câte calorii ai consumat pe întreaga zi, în comparație cu necesarul tău. De asemenea, vei putea să vezi un raport cu câte glucide, grăsimi și proteine ai consumat. Acest lucru poate să îți vină în ajutor atunci când urmărești un scop, cum ar fi limitarea consumului de carbohidrați.

În 2015, MyFitnessPal s-a alăturat companiei Under Armour, devenind parte din Under Armour Connected Fitness. Aceasta include și Endomondo și MapMyFitness, aplicații cu ajutorul cărora poți să îți urmărești activitatea fizică și sincroniza cu jurnalul din MyFitnessPal.

 

De ce un jurnal alimentar?

Cantitatea de energie consumată zilnic este importantă pentru că în funcție de aceasta te menții,  scazi sau câștigi în greutate.

Atunci când vrei să slăbești este important ca energia consumată (sau altfel spus, caloriile arse) să fie mai mare decât aportul de energie din mâncare. Așadar, indiferent de tipul de alimentație pe care îl urmezi, pentru a slăbi este nevoie de un deficit caloric (legile termodinamicii ne spun asta).

Estimatul numărului de calorii ne poate situa deseori departe de realitate, pentru că este binecunoscut faptul că avem tendința să subestimăm caloriile consumate. În schimb folosirea unei aplicații de tip jurnal alimentar cu evidența cantităților de mâncare consumată se dovedește a fi mult mai eficientă. Cu ajutorul ei, poți măsura mult mai precis caloriile consumate și astfel poți vedea unde te situezi față de necesarul tău zilnic.

Mulți oameni se întreabă dacă este necesar să măsoare toată viața caloriile, pentru a reuși să slăbească. Ei bine, cu siguranță nu! Însă dacă nu ai măsurat niciodată în mod obiectiv câte calorii consumi, șansele să aproximezi corect cât consumi sunt mai mici.

Așadar, răspunsul este, atât timp cât dorești și cât crezi că îți este de folos. Personal, folosesc această aplicație o perioadă de timp, urmată de altă perioadă în care mă ghidez după ce am învățat și tot așa.

 

Avantajele utilizării MyFitnessPal

MyFitnessPal este o mini rețea socială din lumea fitness-ului și a alimentației sănătoase

Poți adăuga prieteni, împărtăși jurnalul tău și activitățile sportive cu ei. Te poți inspira de la ei și poți vedea jurnalul alimentar al celor care îl au public pentru prieteni, sau poți să setezi să fie privat și nimeni să nu poată vedea alimentele pe care le adaugi.

Păstrarea unui jurnal te ajută să mănânci mai responsabil

Atunci când te hotărăști să mănânci mai sănătos, simplu fapt de a ține un jurnal alimentar te aduce mai aproape de țelul tău. Prin notarea alimentelor consumate, devii mai conștient de cât mănânci, ce mănânci și foarte important, de ce. Jurnalul alimentar te ajută să identifici și să reduci episoadele de mâncat compulsiv, din pricina plictiselii sau a emoțiilor.

Este o metodă obiectivă de a afla câte kcal (energie) consumi într-o zi și de unde provin

Prin introducerea meselor tale în aplicația MyFitnessPal, aceasta îți oferă o privire de ansamblu asupra numărului de calorii consumate. Alături vei putea vedea și macronutrienții din care provin aceste calorii (daca sunt majoritar din glucide, lipide sau proteine).

Rapoarte detaliate și grafice

La sfârșitul zilei (sau în orice moment) valorile nutriționale sunt redate sub formă de grafice ușor de înțeles. Vei putea inclusiv să vezi cum sunt repartizate caloriile tale pentru fiecare masă, precum și cantitatea totală (și în %) pentru glucide, lipide, proteine, fibre etc.

Urmărești mai ușor un macronutrient specific

Poți vizualiza un raport pentru un macronutrient anume, și să vezi doar pentru el cantitățile în care l-ai consumat pe perioada dorită, de exemplu în ultima săptămână sau lună.

Poți adăuga alimente în baza de date a aplicației

Dacă ai consumat un aliment pe care nu îl găsești în baza de date a aplicației sau nu ți se pare că ar corespunde valorile nutriționale, poți să introduci alimentul respectiv chiar tu în baza de date. Iar pentru rețetele pe care le gătești des, MyFitnessPal îți oferă posibilitatea de a-ți crea propria categorie cu rețete. Ulterior nu mai trebuie să introduci fiecare ingredient, ci doar să adaugi rețeta care este deja salvată.

Poți scana produsele după codul de bare

Ai un aliment cumpărat din comerț și pe care dorești să îl introduci în aplicația MyFitnessPal. Nu este nevoie să cauți după numele alimentului în toată baza de date. Este suficient să apeși butonul de scanare și să apropii camera telefonului de codul de bare al produsului, iar MyFitnessPal îți va găsi produsul în baza lor de date.

 

MyFitnessPal în dieta low-carb

Atunci când îți dorești să urmezi un stil de viață cu mai puțini carbohidrați în alimentație, primul lucru pe care este indicat să îl faci este să îți instalezi o astfel de aplicație. Aceasta te va ajuta să afli câți carbohidrați consumi zilnic, și în funcție de aceasta să stabilești un obiectiv personal. Unele alimente conțin mai mulți carbohidrați rafinați decât altele. Folosind un astfel de jurnal alimentar, vei învăța să recunoști acele alimentele care îți pot sabota dieta și vei reuși să stai mai aproape de obiectivul tău.

 

MyFitnessPal Premium

Tot din 2015, MyFitnessPal oferă și o variantă premium, care aduce câteva caracteristici în plus față de varianta free (gratuită).

Setezi mai ușor obiective țintite

Cu varianta premium poți să îți setezi un obiectiv per masă, nu doar pe întreaga zi. Acest obiectiv pot fi caloriile sau un macronutrient specific. Obiectivele pot fi setate diferit de la o zi la alta. De asemenea, în varianta premium se poate vizualiza un raport cu nutrienții pentru fiecare masă, nu doar pe întreaga zi.

Fără reclame

Varianta premium nu conține reclame care să îți distragă atenția.

Articole, tips și rețete pentru membrii

Vei avea acces la articole destinate doar membrilor care dețin varianta premium. Articolele includ informații despre exercițiile,evaluări ale alimentelor și rețete potrivite pentru dietă, scrise de către nutriționiștii și persoanele autorizate din cadrul MyFitnessPal.

Concluzie

Aplicația MyFitnessPal este un suport util pentru cei preocupați de un stil de viață sănătos și activ.

Poți încerca oricând varianta gratuită pentru a vedea cum funcționează și dacă te ajută pentru a sta mai aproape de obiectivele tale. Se poate opta pentru varianta premium pentru care se plătește aproximativ 10 dolari/lună, dacă consideri că ți-ar fi de folos și merită investiția. Indiferent ce variantă alegi, o astfel de aplicație poate fi utilă pentru a te motiva și a adopta obiceiuri sănătoase și de lungă durată.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.