Cu 40% mai puțini copii supraponderali în rândul celor ce beau lapte integral [meta analiză]

Cu 40% mai puțini copii supraponderali în rândul celor ce beau lapte integral [meta analiză]

Pentru că laptele degresat are mai puține calorii decât cel integral, cu conținut normal de grăsime, asta nu înseamnă că previne creșterea în greutate în rândul copiilor.

Dimpotrivă, laptele de vacă integral este mai sățios și ține de foame pentru mai mult timp.

Asta este concluzia mai multor cercetări recente.

În luna decembrie, a fost publicată o meta-analiză ce implică peste 20 000 de copii. Din aceste studii observaționale reiese că o greutate peste normal este mai rar întâlnită printre copiii care beau lapte de vacă integral, comparativ cu acei copii care primesc lapte cu conținut mic de grăsime. Concluzia meta-analizei se regăsește în următorul paragraf:

„Cercetarea observațională sugerează că laptele cu conținut mai mare de grăsime este asociat cu o adipozitate mai mică la copii. Recomandările internaționale ce recomandă laptele cu conținut redus de grăsime ar putea să nu scadă riscul apariției obezității la copiii mici.”

Sursa: Whole milk compared with reduced-fat milk and childhood overweight: a systematic review and meta-analysis

Laptele integral este laptele cu conținut obișnuit de grăsime, de obicei 3,5%. Laptele degresat este cel în care grăsimea a fost scoasă. Cu un procent mai mic sau aproape deloc de grăsime, în laptele degresat rămâne în mare parte doar zahărul din lapte (lactoza) și proteine ce stimulează secreția de insulină.

Un alt studiu din 2016 realizat pe 2700 de copii, concluzionează că acei copii care beau lapte cu mai puțină grăsime, nu au mai puțină grăsime corporală.

Laptele de vacă integral este mai sățios și mai hrănitor decât cel degresat, ceea ce înseamnă că ține de foame pentru mai mult timp. În plus, are un conținut mai bogat în vitamina D (care este o vitamina solubilă în grăsimi), lucru important pentru dezvoltarea sistemului osos și a imunității la copii. (1)

Cantitatea zilnică de zahăr consumată, spre exemplu din laptele cu ciocolată (din care a fost scoasă grăsimea și apoi adăugat zahăr pentru a-i repara gustul) sau alte dulciuri, este un factor important ce predispune la îngrășare.

Dintr-un singur iaurt degresat cu fructe, se poate depăși doza maximă de zahăr recomandată la copii.

Grăsimea naturală din lapte nu duce la acumularea de grăsime în corp. Copiii care beau lapte integral, iau mai puțin în greutate.

1 Comment

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.