Primii pași în nutriția ortomoleculară

Primii pași în nutriția ortomoleculară

Săptămâna aceasta am avut ocazia (și norocul) de a-l întâlni pe domnul Cercet. Dr. Horațiu Albu în cadrul unui curs de Intervenții Nutriționale Ortomoleculare. Dânsul este Președintele Societății Române de Medicină Ortomoleculară.

O inițiativă admirabilă din partea UMF Cluj-Napoca, de a ne oferi șansa de a afla mai multe despre acest subiect incintant și relativ nou, iar noi, masteranzii am fost mai mult decât încântați.

Pe mine m-a cucerit și am de gând să studiez pe această temă și să împărtășesc cu voi lucrurile interesante.

Dar în primul ce este Nutriția Ortomoleculară și ce presupune aceasta?

Se pare că termenul de “ortomolecular” a fost introdus pentru prima oară în anul 1968 la Universitatea Stanford de către Prof. Dr. Linus Pauling, dublu laureat al Premiului Nobel.

Acesta susținea că orice celulă din organismul nostru necesită o anumită concentrație de nutrienți. Și doar asigurându-i o concentrație cât mai apropiată de cea optimă, organismul nostru poate să funcționeze corect și este capabil de a se apăra de factorii de mediu nocivi.

Un dezechilibru, o cantitate prea mică sau prea mare dintr-o anumită vitamină sau un mineral esențial, produce o perturbare functională în interiorul celulei. Celula în cauză va începe să funcționeze haotic și dacă nu se remediază problema, poate să apară o boală specifică, în funcție de nutrientul deficitar. Cele mai frecvente afecțiuni care sunt cauzate de un dezechilibru de nutrienți sunt: diabetul zaharat, sindromul metabolic, bolile auto-imune, afecțiunile osteo-articulare și cancerele.

Nutriția Ortomoleculară nu este o medicină complementară. Face parte din medicina tradițională, bazată pe dovezi științifice. Diferența este că se încearcă o abordare a bolii din punct de vedere al dietei și al stilului de viață și se bazează mai puțin pe medicamente, care deseori au o toxicitate crescută. Există unele afecțiuni, pe care le enumeram mai sus, care de foarte multe ori pot fi echilibrate printr-o dietă corespunzătoare și schimbarea stilului de viață.

Nu știu ce credeți voi însă mie mi se pare că se potrivește perfect cu credințele mele. Să nu înțelegem greșit, nu eliminăm de tot medicamentele. Însă le punem pe locul 2 și le folosim doar atunci când este cu adevărat nevoie de ele. Și punem pe primul loc alimentația și stilul de viață de zi cu zi. Aceste 2 componente sunt cele care își pun cel mai mult amprenta asupra stării noastre de sănătate.

Bineînțeles, nu avem cum să scăpăm de bagajul genetic. Însă printr-o dietă adecvată și un stil de viață sănătos, putem preveni sau cel puțin întârzia multe dintre bolile la care suntem predispuși în mod genetic.

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Item | lei0,00
View Cart