Articole și noutăți

Până recent obișnuiam să lucrez într-un magazin cu mâncare bio / sănătoasă. Așa că discutam zilnic cu diferite persoane despre probleme legate de alimentație. O problemă frecventă care îi deranja pe mulți dintre ei era faptul că aveau un tranzit intestinal incetinit și mai puțin de 2-3 scaune pe săptămână. Aceasta este ceea ce numim constipație. Constipația poate avea mai multe cauze, inclusiv lipsa de mișcare, deshidratarea, stresul și, una foarte importantă, alimentația dezordonată. Eram bucuroasă să observ faptul că la cele mai multe persoane, aceste probleme se ameliorează o dată ce pun mai mult preț pe stilul de viață și pe alimentele pe care le consumă. Există unele alimente care, conform studiilor de specialitate, prin nutrienții pe care îi conțin (sau prin lipsa unora) pot duce la încetinirea tranzitului intestinal sau pot agrava o astfel de problemă deja existentă. Evitarea acestora poate fi de mare ajutor pentru tratarea posibilelor cauze ale constipației. 
Banana este un fruct foarte popular în orice parte a lumii. Provine din sud-estul Asiei și deși există mai multe varietăți, cea mai populară este cea de culoare galbenă. Aceasta are culoarea verde atunci când încă nu este bine coaptă. O banană de mărime medie are aproximativ 105 calorii. Acesta nu este un număr mare de calorii. Important este însă de ținut cont de unde provin aceste calorii.
Constipația este o afecțiune gastro-intestinală des întâlnită în rândul populației. Conform unui raport, poate afecta până la 27% din populație (1). Această afecțiune presupune o frecvență redusă a scaunelor (mai puțin de 3 scaune în decursul unei săptămâni), datorită evacuării dificile a materiilor fecale, cu modificarea consistenței scaunelor și senzația de evacuare incompletă. Poate afecta persoane de orice vârstă, sex sau etnie. Totuşi, statisticile arată că aceasta este mai des întâlnită în cazul femeilor, al persoanelor în vârstă și al celor care suferă de diferite afecțiuni și necesită îngrijiri. În funcție de durata simptomelor, constipația poate să fie acută (ocazională) sau cronică. Vorbim despre constipație cronică atunci când există mai puțin de 3 scaune pe săptămână pentru o perioadă mai lungă de 3 luni (2).
Este decembrie și oficial am intrat în anotimpul de iarnă. În timp ce ne încălzim cu un ceai fierbinte și ne gândim la cadourile de Crăciun pentru cei dragi, cele mai îndrăgite fructe ale sezonului ocupă o bună parte din rafturile magazinelor. Este vorba despre citrice, a căror aromă o asociem des cu perioada Crăciunului.
În ultimii ani, ne focusăm atenția din ce în ce mai mult pe vitamina D și pe rolurile importante pe care le îndeplinește în organism. Unul dintre acestea este stimularea sistemului imunitar.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), pe care o putem lua din alimentele care sunt în mod natural bogate în grăsimi. Spre deosebire de celelalte vitamine, aceasta se poate produce și în piele pornind de la colesterol. Acest lucru se întâmplă atunci când ne expunem la soare. Este modalitatea prin care corpul își asigură cea mai mare parte din necesarul zilnic. În timpul sezonului rece, la persoanele care au pielea mai închisă la culoare, care se expun mai rar la soare sau  folosesc des creme cu protecție solară, crește necesarul procurării vitaminei D din alimente.

Oul este un aliment foarte popular și mai ales foarte hrănitor. Contrar a ceea ce se crede despre el, este destul de sărac în calorii, însă plin de nutrienți benefici. În plus, este foarte versatil și poate fi folosit într-o mulțime de rețete, de la ouă...

Vitamina A este un compus solubil în grăsimi. Se găsește sub 2 forme, retinol și caroten. Prima este vitamina A ca atare, prezentă doar în alimentele de origine animală. A doua este provitamina A care se găsește în special în alimentele de origine vegetală. Marele avantaj al vitaminei A de origine animală este biodisponibilitatea crescută. Aceasta poate fi utilizată direct de către corp, spre deosebire de caroten care mai întâi trebuie transformat în vitamina A în organism. Acestea alimente sunt nu doar bogate în vitamina A, dar și foarte sănătoase, numai bune de adăugat în orice alimentație echilibrată.
Citricele și în special portocalele sunt deseori considerate a fi foarte bogate în vitamina C. Și acest lucru este adevărat, însă doar parțial :). Pentru că în realitate, există alte fructe și legume care sunt și mai bogate în vitamina C. O portocală de mărime medie conține aproximativ 69.7 mg de vitamina C (1), acoperind 116% din necesarul zilnic de vitamina C. Oferă-i organismului tău o mega-doză de vitamina C (mai mare decât cea din citrice) consumând urmatoarele alimente.