Articole și noutăți

Budinca de tapioca este un desert sănătos și gustos. Însă trebuie să ții cont de faptul că are o densitate energetică mare și este bogată în carbohidrați. Poți să o servești ca și desert sau ca și un mic dejun care să îți umple ziua...

Starile proaste de dispozitie care ne apar sunt deseori un semn ca organismului ii lipsesc anumiti nutrienti. Intr-o alimentatie dezechilibrata, creierul nu primeste combustibililul de care are nevoie pentru o functionare buna si astfel apar dereglari precum lipsa motivatiei, starea de apatie, depresie. Cum corectam acest lucru?
1. Legumele de culoare verde inchis
Atunci cand creierul produce mai putin substante chimice de tipul epinefrina, serotonina si dopamina asupra organismului se reflecta simptome precum motivatie scazuta, proasta dispozitie, ajungand uneori pana la anxietate sau depresie. Consumul de vegetale precum varza de Bruxelles, spanacul si sparanghelul aduc corpului un aport semnificativ de folati. Folatii si in general vitaminele din complexul B ajuta creierul sa sintetizeze aceste substantele chimice, imbunatatind starea mentala si buna dispozitie. (1)    
Ati consumat vreodata varza Kale? "Legenda" spune ca este alimentul preferat al milionarilor din Manhattan. Si mai spune ca este una dintre cele mai valoroase verdeturi. Face parte totodata din familia Brasicacee si este inrudita cu vegetale precum broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles. Nutrientii continuti in varza Kale: -energie: 49 kcal -proteine: 4,28 g -grasimi: 0.93 g -carbohidrati: 8,75 g -fibre: 3,6 g Continutul de vitamine si minerale, comparativ cu alte verdeturi:
Nutrientii continuti de alimente ne influenteaza activitatea intregului organism, inclusiv cea a creierului. Exista unele alimente care exercita un efect benefic asupra functiilor cognitive. Includerea acestor alimente in dieta ne stimuleaza memoria si puterea de concentrare. 1. Nucile
In ultima vreme antioxidantii reprezinta un subiect din ce in ce mai dezbatut in literatura de specialitate, dar si in randul persoanelor interesate de un stil de viata sanatos. Acestia sunt compusi ce se gasesc in special in fructe si legume. Sunt necesari pentru a preveni si limita efectele nocive ale stresului oxidativ in organism. In timp ce o anumita cantitate de radicali liberi se produc constant in corp, acestia sunt neutralizati de catre antioxidanti. Fara antioxidanti care sa faca acest lucru, radicalii liberi in exces ar deteriora celulele si tesuturile corpului si ar duce la aparitia diverselor boli. Este oarecum ironic cum oxigenul, care este indispensabil pentru viata, in unele situatii poate avea efecte daunatoare pentru organism.
Radicalii liberi
Un radical liber poate fi definit ca orice specie de molecula cu numar impar de electroni, sau altfel spus care are un electron liber. Acesti compusi sunt foarte instabili si pot sa doneze sau sa accepte un electron, devenind oxidanti sau reductanti. In nucleu sau in membrana celulei, acestia pot sa produca daune asupra ADN-ului, proteinelor si lipidelor.
Ceaiul verde provine din planta de ceai, denumită Camelia Sinensis.  Este un ceai a cărui popularitate a crescut în ultimii ani. Foarte bogat în antioxidanți, te ajută în procesul de slăbire și să îți menții starea de sănătate.

Teina și cafeina din ceaiul verde

Teina este un aminoacid care se găsește în mod natural în ceai.  S-a constatat că această componentă a ceaiului verde relaxează creierul fără să inducă somnolență (1). Ceaiul verde conține însă și cafeină, care are efect excitant asupra creierului. Prin conținutul de aceste două substanțe, teina și cafeina, ceaiul verde consumat frecvent te poate ajuta în menținerea stării de vigilență, să te concentrezi mai bine și ameliorează efectele adverse provocate de excesul de cafea (2).

Conținutul de cafeină în ceaiul verde comparativ cu alte băuturi

Exista 2 compusi cu activitatea biologica ai vitaminei K. Vitamina K1 naturala se numeste filoquinona si se gaseste in legumele verzi cu frunze. Vitamina K2, numita menaquinona reprezinta compusi sintetizati  de bacteriile intestinale. Compusii sintetici ai vitaminei K, ce pot fi metabolizati la filoquinona se numesc menadiol si menadiol diacetat. Vitamina K este numita vitamina coagularii, deoarece are proprietati antihemoragice. Necesarul de vitamina K
Mahmureala este acea stare neplacuta cauzata de excesul de alcool. Se manifesta prin dureri de cap, ameteli, greata, oboseala (1). Exista unii factori care pot agrava aceasta stare. Printre acestia se numara lipsa de somn si fumatul. Si starea de sanatate si diferenta interindiviuala influenteaza cat de tare resimtim aceste simptome (2). O masa luata inainte sa consumam alcool ii diminua efectele si ne ajuta sa il eliminam mai rapid din organism. Astfel alcoolul nu va putea face atatea ravagii in corpul nostru (3). Odata aparute, simptomele mahmurelii pot fi reduse cu ajutorul unei bune hidratari si a unei alimentatii corespunzatoare. Acest lucru se va realiza prin accelerarea metabolismului alcoolului  si prin scaderea producerii de prostaglandine (4).  

1. Hidrateaza-te corespunzator

Alcoolul are actiune diuretica si prin urmare un aport de lichide este necesar pentru (re)hidratare. Apa minerala grabeste metabolismul alcoolul si previne efectele toxice ale acestuia asupra ficatului (5). Poti opta si pentru apa alcalina, cu pH-ul >8. Este si mai eficienta decat apa clasica, pe de o parte pentru efectul de hidratare care diminua durerile de cap si pe de alta parte pentru ca pH-ul ei alcalin ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism (6).