Loader

Dulceata din seminte de chia fara zahar si fara fierbere

2018-02-26

Sunt mai mult motive pentru care îmi place să consum semințe de chia.

În primul rând îmi place faptul că sunt foarte hrănitoare. Sunt bogate în acizi grași esențiali, pe care corpul nostru îi poate lua doar din alimentație. Iar la conținutul de minerale, vitamine și antioxidanți sunt puține alimente care să le întreacă.

Un alt motiv pentru care îmi plac semințele de chia este faptul că poți realiza o budincă fără prea mult efort, trebuie doar să lași semințele cu lapte de seara la frigider, iar dimineața este gata de consum (sau de luat la pachet). Câteva dintre rețetele mele preferate cu chia sunt și aici pe blog, de exemplu cea cu pudra proteica, cu unt de arahide sau cu goji și semințe.

Zilele trecute am văzut pe site-ul lalena.ro o rețetă nouă cu semințe de chia care m-a cucerit din primul moment când am văzut-o. E atât de simplu și rapid de făcut, încât  m-a cucerit din prima și presimt că o voi repeta des. Gustul de afine (sau de alte fructe) este foarte bun, iar semințele de chia adăugate fac din această dulceață un desert foarte hrănitor și bogat în nutrienți.

Să vedem cum poți să ai o dulceață hrănitoare în scurt timp, fără zahăr și care păstrează foarte bine valoarea nutritivă a fructelor, pentru că nu este nevoie să o fierbi.

Recomand să se servească împreună cu o porție de clătite low-carb, combinația este foarte reușită.

Imprima reteta
Dulceata cu seminte de chia fara zahar si fara fierbere
O idee delicioasă de desert nutritiv din fructe și semințe de chia.
Servings
porții
Ingredients
Servings
porții
Ingredients
Instructions
  1. Pentru că afinele mele au fost păstrate la congelator, le-am pasat puțin cu blenderul vertical.
  2. Se adăugă eritritul și semințele de chia și se amestecă bine. Pe urmă se adaugă și apa și se amestecă din nou până ce semințele sunt bine încorporate în compoziție.
  3. Se pune la frigider pentru o oră. După ce a trecut o oră, iata rezultatul.
  4. În timp ce a stat la frigider, am preparat niste clătite low-carb și la sfârțit le-am servit împreună cu dulceața. Un deliciu.
  5. Dulceața de chia se poate păstra la frigider pentru câteva zile. Pentru că e așa de rapid și ușor de făcut, recomand să se facă cantități mici care să ajungă pentru o zi sau două. Se poate servi cu orice alt desert, sau chiar consuma ca și atare pentru că semințele de chia sunt foarte hrănitoare. Poftă bună!
Recipe Notes

Informații nutriționale/porție

  • energie: 71 kcal
  • glucide: 9.8g (din care fibre: 4.4g)
  • grăsimi: 3.2g
  • proteine: 1.9g
Share this Recipe

Comments (6)

  1. posted by Nati on February 27, 2018

    Am văzut și eu dulceața asta la Lena, cu adevărat o rețetă genială!
    Mă nedumerește puțin calculul nutrițional. Nu că mi-aș bate tare capul cu el la general, dar aici m-a blocat un pic. Înțeleg că o porție conține 9,8 g glucide, iar ție îți ies 3 porții din cantitățile prezentate, adică 9,8×3=29,4 g. Mă întreb, cum ar putea conține 80 g de afine + 30 g semințe de chia aproape 30 g glucide? (apa si eritritul nu le iau în calcul, evident) Afinele știu ca au cam 10-12 %. Sunt așa de bogate în zaharuri semințele de chia?? Pe pachetul meu scrie ca au 42,12 g carbohidrați, din care zaharuri 0, iar fibre 34,4 g.
    Poți să-mi zici cum exact ai calculat? Mulțumesc mult și scuze că sunt pisăloagă.

      Reply
    • posted by Denisa on March 3, 2018

      Da, e atat de simpla si delicioasa! Inteleg de ce esti nedumerita. Dupa valorile acestea nutritive m-am luat si eu, doar ca nu am spus si despre fibre. Acele 9,8g glucide pe care le-am trecut le cuprinde pe toate (total carbs), din care 4,4 sunt fibre, si doar restul zaharuri. Deci carbohidrati net avem 5,4g. Multumesc ca mi-ai spus, o sa trec si fibrele sa fie totul mai clar. Ai incercat si tu reteta?

        Reply
      • posted by Nati on March 4, 2018

        Încă nu am încercat rețeta de dulceață. Dar am făcut ieri prima mea budinca de chia, care mi-a ieșit cam solidă. Tre să mai umblu la proporții.

          Reply
        • posted by Denisa on March 4, 2018

          Ai folosit lapte vegetal, nu-i asa? Pe acela il absoarbe cel mai repede din cate am observat eu. Cate linguri de chia ai pus la o cana de lapte?

            Reply
          • posted by Nati on March 4, 2018

            Am pus 3 linguri (30 g) de chia la juma de cutie de lapte de cocos (200 ml). Data viitoare o sa pun mai mult lichid sau scad cantitatea semințelor.

             
  2. posted by Denisa on March 4, 2018

    Atunci sigur era un lapte de calitate, as zice sa pui mai putina chia. Eu am incercat cu lapte de cocos de la mai multi producatori si am observat ca se face diferit. Laptele din conserva mi-l absoarbe mult mai bine, in schimb cu bautura din cocos (care nici nu e asa de densa) se absorbe mai greu. E interesant ca ma asteptam sa fie chiar invers.

      Reply

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.