25 feb. Clătite cu făina de migdale
Iubesc clătitele. Îmi aduc aminte bine cum am învățat, pe la 12 ani am învățat să fac clătite americane (pancakes) clasice și ce încântată eram de ele. După câțiva ani am renunțat la acest răsfăț și la multe altele ce erau făcute din făină albă. Însă, după ce am devenit fan convins al alimentației low-carb, mi-a revenit pasiunea pentru clătite. Pentru că știam că le pot face mult mai sănătoase și savura fără să simt că trișez.
Dorința mea era să fac niște clătite cât mai pufoase și asemănătoare cu cele clasice. Așa că am încercat diferite combinații cu ouă și făină de migdale ca și ingrediente principale. Unele au avut gust bun, altele nu chiar. La unele recunosc cu (aproape) tristețe că aluatul s-a împrăștiat prin tigaie, în schimb la altele s-a tinut bine aluatul și în lipsa glutenului. Astăzi, după ce am încercat această rețetă, am fost convinsă căe cea mai bună pe care am făcut-o și vreau să v-o arat și vouă.
Așadar, ingredientele sunt foarte simple. Eu am folosit cantități din care mi-au ieșit 6 clătite mai mici. Destul pentru 2 porții mai mici, aș zice eu. Dacă nu ți-e foarte foame :). Dacă dorești mai multe clătite, poți să dublezi cantitatea ingredientelor și clătitele care rămân se pot păstra la frigider pentru a doua zi.
Am folosit făină de migdale pentru această rețetă. Poți folosi de la orice producător, atât timp cât e făină albă adică din migdale fără coajă. Cu făină din migdale întregi nu am încercat să fac clătite, de regulă o folosesc pe cea din migdale decojite la orice preparat.
Am pus aceași cantitate în grame de cremă de brânză. Este indicat să alegi una care să fie cât mai simplă. Eu am folosit-o pe cea de la Almette care are doar smântână adăugată, pentru că îmi place foarte mult gustul. Deși mă bate gândul să fac singură cremă de brânză acasă într-o zi și să vedem ce va ieși.
Apoi bineînțeles nelipsitele ouă, 2 lingurițe de îndulcitor (eritrit), praf de copt și foarte puțină sare. Le-am prăjit în ulei de cocos, care mai nou nu lipsește din bucătăria mea.
Pentru decor și mai mult gust nu putea să lipsească untul. Ia o bucată mică de unt (10g) și las-o la temperatura camerei să se topească. Atunci când sunt gata clătitele , pune-le una peste alta pe o farfurie și pune untul deasupra. Poate să fie și lichid și va curge foarte frumos pe marginea clătitelor. Pe lângă unt am pus și o dulceață low-carb de care m-am îndrăgostit pur și simplu. Este făcută din afine și semințe de chia, fără fierbere, fără zahăr și de la care puteți vedea rețeta aici.
Să vedem cât de simplu este să facem niște clătite low-carb delicioase.
Timp de preparare | 5 minute |
Timp de gatire | 10 minute |
Portii |
porții
|
- 50 g făină de migdale
- 50 g cremă de brânză
- 2 ouă
- 25 g eritritol
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță sare de mare
- 1/2 linguriță esență de migdale
- 10 g unt pentru decor
- ulei de cocos extra-virgin pentru prăjit
Ingrediente
|
|
- Acestea sunt ingredientele de care vom aveam nevoie.
- Se amestecă cu ajutorul mixerului făina de migdale, crema de brânză și ouăle.
- Se adaugă restul ingredientelor, adică îndulcitorul (eritritul), praful de copt stins, sarea și esența de migdale și se mixează în continuare până ce avem un aluat mai lichid și omogen.
- Se pune pe foc o tigaie, se unge cu puțin ulei de cocos. Când este bine încinsă, se toarnă aluat în tigaie, câte jumătate de polonic o dată.
- Când s-au prăjit bine pe o parte, se întorc cu grijă și se mai lasă puțin la prăjit și pe cealaltă parte.
- După ce sunt gata, se pun pe o farfurie una peste alta, se pune untul deasupra și dulceața de afine, sau fructe low-carb la alegere.
- Eu am ales combinația cu dulceața de afine.
- Poftă bună!
Informații nutriționale/porție
- energie: 320 kcal
- glucide: 4g
- grăsimi: 28g
- proteine: 14g
No Comments