Legatura dintre vitamina D si imunitate

Legatura dintre vitamina D si imunitate

Vitamina D este o vitamină liposolubilă, pe care o putem lua din alimentele care sunt în mod natural bogate în grăsimi.

Spre deosebire de celelalte vitamine, aceasta se poate produce și în piele pornind de la colesterol. Acest lucru se întâmplă atunci când ne expunem la soare. Este modalitatea prin care corpul își asigură cea mai mare parte din necesarul zilnic.

În timpul sezonului rece și la persoanele care au pielea mai închisă la culoare, se expun mai rar la soare sau folosesc des creme cu protecție solară, crește necesarul procurării vitaminei D din alimente. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (1 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Cate calorii are un ou?

Cate calorii are un ou?

Oul este un aliment foarte popular și mai ales foarte hrănitor. Contrar a ceea ce se crede despre el, este destul de sărac în calorii, însă plin de nutrienți benefici.

În plus, este foarte versatil și poate fi folosit într-o mulțime de rețete, de la ouă poșate la omletă, salate sau chiar deserturi. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (1 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Alimente bogate in vitamina A

Alimente bogate in vitamina A

Vitamina A este un compus solubil în grăsimi.

Se găsește sub 2 forme, retinol și caroten. Prima este vitamina A ca atare, prezentă doar în alimentele de origine animală. A doua este provitamina A care se găsește în special în alimentele de origine vegetală.

Marele avantaj al vitaminei A de origine animală este biodisponibilitatea crescută. Aceasta poate fi utilizată direct de către corp, spre deosebire de caroten care mai întâi trebuie transformat în vitamina A în organism.

Acestea alimente sunt nu doar bogate în vitamina A, dar și foarte sănătoase, numai bune de adăugat în orice alimentație echilibrată. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (1 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Alimente care contin mai multa vitamina C decat portocalele

Alimente care contin mai multa vitamina C decat portocalele

Citricele și în special portocalele sunt deseori considerate a fi foarte bogate în vitamina C.

Și acest lucru este adevărat, însă doar parțial :). Pentru că în realitate, există alte fructe și legume care sunt și mai bogate în vitamina C.

O portocală de mărime medie conține aproximativ 69.7 mg de vitamina C (1), acoperind 116% din necesarul zilnic de vitamina C.

Oferă-i organismului tău o mega-doză de vitamina C (mai mare decât cea din citrice) consumând urmatoarele alimente. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (2 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Surse alimentare de vitamina D

Surse alimentare de vitamina D

Vitamina D este una aparte, deoarece se produce la nivelul pielii în timpul expunerii la soare. În plus, ca și orice vitamină poate fi procurată și din alimente, în special cele de orgine animală.

Deficitul de vitamina D este însă destul de des întâlnit. O cauză este producția insuficientă la nivelul pielii datorită expunerii limitate la soare și a folosirii excesive de creme cu protecție solară. O altă cauză este alimentația modernă, deficitară în alimente care conțin această vitamină în mod natural.

Iată câteva alimente care sunt printre cele mai bogate în vitamina D. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (1 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Alimente bogate în vitamina B12

Alimente bogate în vitamina B12

Vitamina B12 face parte din complexul B de vitamine hidrosolubile. Are o serie de roluri importante în organism și ca orice vitamină, este esențial să o luăm din alimente deoarece corpul nu o poate produce în cantități suficiente.

Ce este important de menționat este faptul că această vitamină se găsește aproape în exclusivitate în alimentele de origine animală (11).

Dintre acestea, iată care sunt printre cele mai bune surse de vitamina B12.

1. Oul

Un ou de mărime medie conține aproximativ 0.6 mcg de vitamina B12, furnizând 9% din necesarul zilnic de vitamina B12 (1). Nu-l lăsa să lipsească din alimentația ta deoarece este un aliment foarte hrănitor, cu mulți alți nutrienți esențiali.

2. Somonul

Somonul este o sursă foarte bună de nutrienți. Jumătate dintr-un fillet proaspăt  (198 g) conține nu mai puțin de 6,4 mcg de vitamina B12, adică 107% din cât avem nevoie zilnic.  Iar raportat la 100 g, acesta conține 3,2 mcg sau 54% din DZR de vitamina B12 (2).

3. Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc nu este doar o gustare sănătoasă, plină de proteine cu valoare biologică superioară și grăsimi sănătoase.

O ceașcă de iaurt grecesc (245 g) aduce 0,9 mcg de vitamina B12, adică 15% din necesarul zilnic. În timp ce 100 g, adică aproape jumătate de ceașcă asigură 0,4 mcg sau 6% din cât avem nevoie zilnic (3).

4. Parmezanul

Sper că îți place parmezanul, pentru este un aliment cu adevărat sănătos și bogat în nutrienți.

O lingură de parmezan răzuit (5 g) furnizează 0.1 mcg adică 2% din recomandarea zilnică , iar o ceașcă întreagă (100g) 2,3 mcg sau 38% din DZR (5).

5. Laptele

O ceașcă de lapte (244 g) ne alimentează cu 1.1 mcg de vitamina B12, adică 18% din cât avem nevoie zilnic. În 100 ml de lapte se regăsesc 0.4 mcg sau 7% din DZR (6).

Și nu uita, întotdeauna alege varianta de lapte integral, nedegresat. Cea cu minim 3% grăsime.

6. Creveții

După cum probabil ai observat deja, peștele și fructele de mare sunt o sursă foarte bună de vitamina B12.

Referitor la creveți, o singură bucată  (6 g) conține 0.1 mcg (1% din DZR), iar o porție de 100 g furnizează 1.2 mcg sau 19% din DZR (7).

7. Sardinele

Deoarece sunt foarte perisabile, de cele mai multe ori o să găsim sardinele în conservă. Acești mici peștișori sunt foarte bogați în calciu, omega-3 și în vitamine. O conservă de sardine de 92 g conține 8.2 mcg de vitamina B12 sau altfel spus, 137% din DZR (10). 

8. Carnea de pui

Știm că vitamina B12 se găsește doar în alimentele de origine animală și carnea de pui este cu siguranță una dintre surse.

O jumătate dintr-un piept de pui (118 g) conține aprox 0,4 mcg de vitamina B12, adică 7% din doza zilnică recomandată (9).

9. Carnea de vită

Carnea de vită este o sursă bună de vitamina B12. O bucată de 100 g de mușchi de vită furnizează organismului o cantitate considerabilă din porția de care avem nevoie zilnic și anume 42% sau 2.5 mcg (8).

Însă ficatul este de departe cea mai bogată sursă. O felie de ficat de vită gătit (aprox 68 g) furnizează organismului 48 mcg sau altfel spus, de 8 ori necesarul zilnic recomandat (800%). Per 100 g, ficatul de vită conține aproximativ 70,6 mcg (1176%) (4).

 

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (Fii primul care voteaza articolul)
Se încarcă...