Beneficiile antioxidantilor

Beneficiile antioxidantilor

In ultima vreme antioxidantii reprezinta un subiect din ce in ce mai dezbatut in literatura de specialitate, dar si in randul persoanelor interesate de un stil de viata sanatos. Acestia sunt compusi ce se gasesc in special in fructe si legume. Sunt necesari pentru a preveni si limita efectele nocive ale stresului oxidativ in organism. Este oarecum ironic cum oxigenul, care este indispensabil pentru viata, in unele situatii poate avea efecte daunatoare pentru organism.

Radicalii liberi

Un radical liber poate fi definit ca orice specie de molecula cu numar impar de electroni, sau altfel spus care are un electron liber. Acesti compusi sunt foarte instabili si pot sa doneze sau sa accepte un electron, devenind oxidanti sau reductanti. In nucleu sau in membrana celulei, acestia pot sa produca daune asupra ADN-ului, proteinelor si lipidelor.

Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (Fii primul care voteaza articolul)
Se încarcă...

Despre ceaiul verde

Despre ceaiul verde

Ceaiul verde provine din planta de ceai, Camelia Sinensis.  Este un ceai a cărui popularitate a crescut în ultimii ani. Foarte bogat în antioxidanți, te ajută în procesul de slăbire și să îți menții starea de sănătate.

Teina și cafeina din ceaiul verde

Teina este un aminoacid care se găsește în mod natural în ceai.  S-a constatat că această componentă a ceaiului determină relaxarea creierului fără să inducă somnolență (1).

Ceaiul verde conține însă și cafeină, care are efect excitant asupra creierului. Prin conținutul de aceste două substanțe, teina și cafeina, ceaiul verde consumat frecvent te poate ajuta în menținerea stării de vigilență, să te concentrezi mai bine și ameliorează efectele adverse provocate de excesul de cafea (2).

Conținutul de cafeină în ceaiul verde comparativ cu alte băuturi Read More
NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (1 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Ce sa mananci atunci cand esti mahmur

Ce sa mananci atunci cand esti mahmur

Mahmureala este acea stare neplacuta cauzata de excesul de alcool. Se manifesta prin dureri de cap, ameteli, greata, oboseala (1).

Exista unii factori care pot agrava aceasta stare. Printre acestia se numara lipsa de somn si fumatul. Si starea de sanatate si diferenta interindiviuala influenteaza cat de tare resimtim aceste simptome.

(2).

O masa luata inainte sa consumam alcool ii diminua efectele si ne ajuta sa il eliminam mai rapid din organism. Astfel alcoolul nu va putea face atatea ravagii in corpul nostru (3).

 

Odata aparute, simptomele mahmurelii pot fi reduse cu ajutorul unei bune hidratari si a unei alimentatii corespunzatoare.

Acest lucru se va realiza prin accelerarea metabolismului alcoolului  si prin scaderea producerii de prostaglandine (4).

 

1. Hidrateaza-te corespunzator

Alcoolul are actiune diuretica si prin urmare un aport de lichide este necesar pentru (re)hidratare.

Apa minerala grabeste metabolismul alcoolul si previne efectele toxice ale acestuia asupra ficatului (5).

Poti opta si pentru apa alcalina, cu pH-ul >8.

Este si mai eficienta decat apa clasica, pe de o parte pentru efectul de hidratare care diminua durerile de cap si pe de alta parte pentru ca pH-ul ei alcalin ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism (6).

 

Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (Fii primul care voteaza articolul)
Se încarcă...

Alimente bogate in proteine de origine animala

Alimente bogate in proteine de origine animala

Despre proteine stim faptul ca sustine activitatea fizica si ajuta recuperarea muschilor dupa efort.

O alimentatie bogata in proteine insa poate fi utila si in procesul de slabire prin cel putin 3 mecanisme:

-au indicele de satietate cel mai crescut, comparativ cu carbohidratii si lipidele, determinand scaderea aportului caloric si evitarea consumului de alimente intre mese;

-determina cresterea termogenezei, cu productie crescuta de caldura si consum mai mare de energie;

-permite mentinerea si in anumite conditii cresterea masei slabe (musculare) a corpului, determind indirect un consum mai mare de energie (1). Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (Fii primul care voteaza articolul)
Se încarcă...

Necesarul de apa

Necesarul de apa

La nastere organismul uman este alcatuit din apa in proportie de 75-80%. Acest procent scade odata cu varsta si cu nivelul de tesut adipos. Adultul cu o greutate normala detine intre 60 si 70% apa, iar obezii au aproximativ 45-55% apa din greutatea corporala.

Dintre diferitele tesuturi ale corpului, cele active metabolic, reprezentate de muschi si viscere au cel mai mare continut de apa. Prin urmare sportivii au o cantitate mai mare de apa, aceasta scazand odata cu varsta datorita reducerii masei musculare.

Distributia apei in organism Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (Fii primul care voteaza articolul)
Se încarcă...