Cele mai actuale mituri în nutriție

Cele mai actuale mituri în nutriție

Eu cred că nutriția este un domeniu fascinant. Este ceva care privește pe ab-soo-lut fiecare persoană. Nu cred că există cineva care să spună „sunt prea sănătos”, sau „mă simt prea bine”. Dar în același timp e și plină de contradicții și de zvonuri necomforme cu ceea ce spun studiile științifice recente. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri la ora actuală.

 

1.Grăsimile trebuiesc evitate

Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (3 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Surse vegetale de vitamina A

Surse vegetale de vitamina A

Cu toții știm că vitamina A se găsește din plin în alimentele de origine animală cum sunt ouăle, brânzeturile, ficatul. Dar cum rămâne cu cele vegetale? Acestea nu au vitamina A gata formată dar în schimb conțin carotenoizi. Aceștia sunt transformați în vitamina A în organism. Cel mai important carotenoid este beta-carotenul.

Aportul de carotenoizi și de vitamina A preformată este important deoarece îți menține pielea tânără și frumoasă, îmbunătățește vederea și apără organismul împotriva stresului oxidativ.

De cât de multă vitamina A ai nevoie?

Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (2 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Crude sau gătite? Cum consumăm legumele

Crude sau gătite? Cum consumăm legumele

V-ați întrebat vreodată, cum e mai bine să consumăm legumele? Beneficiem de mai mulți nutrienți dacă le gătim sau dacă le consumăm în stare proaspătă? Ei bine, se pare că răspunsul nu este chiar atât de simplu. Asta deoarece prepararea termică poate distruge nutrienții sau în unele cazuri le poate crește disponibilitatea.

Așadar, depinde de tipul de legume.

Despre metodele de gătire

Bineînteles, și metodele de prepare culinară au avantaje și dezavantaje. Știm cu toții că fierberea nu este cea mai prietenoasă cu nutrienții din alimente. O mare parte din vitaminele hidrosolubile (C și complexul B) trec în apa în care fierb legumele. Ce poți face pentru a evita pierderea vitaminelor este să nu arunci apa. Se pare că coacerea în cuptor, în cuptorul cu microunde sau la grill păstrează cel mai bine antioxidanții din alimente (1). Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (1 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Alimente bogate în proteine de origine vegetală

Alimente bogate în proteine de origine vegetală

Alimentele de origine vegetală conțin o cantitate variabilă de proteine, mai mică decât cele animale.

De aceea trebuie să le alegem cu grijă.

De regulă aceste alimente sunt bogate în carbohidrați și foarte sărace în grăsimi.

Excepție fac nucile, care au un conținut mai mare de grăsime. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (1 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Alimente care ne imbunatatesc memoria

Alimente care ne imbunatatesc memoria

Nutrientii continuti de alimente ne influenteaza activitatea intregului organism, inclusiv cea a creierului. Exista unele alimente care exercita un efect benefic asupra functiilor cognitive. Includerea acestor alimente in dieta ne stimuleaza memoria si puterea de concentrare.

1. Nucile

Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (Fii primul care voteaza articolul)
Se încarcă...