Grăsimi saturate Tag

Uleiul de cocos este un aliment foarte des utilizat în bucătărie de către mulți dintre noi. Dar recent beneficiile lui au fost puse sub semnul întrebării, vestea circulând pe întregul internet. Este uleiul de cocos o alegere proastă atunci când vine vorba despre sănătatea noastră? Într-o prelegere...

În prestiogiosul jurnal medical the Lancet a fost publicat de curând (29 August 2017) un studiu care indică faptul că o dietă bogată în carbohidrați s-ar putea să nu fie o idee prea bună pentru sănătatea ta. Studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) este un studiu amplu, realizat pe 135 000 de oameni, din 18 țări diferite. S-a urmărit în primul rând frecvența deceselor și a evenimentelor cardiovasculare majore, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, dar și starea generală de sănătate.
Uleiul de cocos este ingredientul minune care în ultimii ani este nelipsit din multe bucătării. Acesta este alcătuit din grăsimi saturate, la fel ca și untul sau uleiul de palmier. Ne dăm seama de acest lucru și prin prisma faptului că este solid la temperatura camerei. În general, grăsimile saturate sunt solide la temperatura camerei și devin lichide odată ce sunt încălzite. În trecut se recomanda să nu fie folosit des la gătit, tocmai din cauza acestor grăsimi saturate pe care le conține. Aceasta până ce mai multe studii au arătat faptul că oamenii care consumă des ulei de cocos au o stare de sănătate foarte bună. S-a dovedit astfel de-a lungul timpului că includerea uleiul de cocos în alimentație îți aduce beneficii importante, pentru care merită să îl consumi zilnic. Toate dovedite prin studii.
Eu cred că nutriția este un domeniu fascinant. Este ceva care privește pe ab-soo-lut fiecare persoană. Nu cred că există cineva care să spună "sunt prea sănătos", sau "mă simt prea bine". Dar în același timp e și plină de contradicții și de zvonuri necomforme cu ceea ce spun studiile științifice recente. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri la ora actuală.

1.Grăsimile trebuiesc evitate

In ultimii 50 de ani au existat puncte de vedere contradictorii asupra grasimilor de origine animala si a celor vegetale. Exista unii sustinatori ai grasimilor vegetale care afirma ca grasimile saturate sunt nocive pentru inima si vasele de sange, insa niciun studiu nu a reusit sa dovedeasca asta in totalitate.
Care grasimi sunt mai benefice pentru sanatate?
Recomandarile alimentare de pana acum, de a reduce grasimile animale in favoarea celor vegetale, se bazeaza pe faptul ca grasimile vegetale determina scaderea colesterolului. Acest lucru a fost dovedit prin cateva studii de-a lungul timpului. Cercetarile mai recente insa merg mai departe si arata ca desi grasimile vegetale determina intr-adevar scaderea colesterolului, acest lucru nu imbunatateste sanatatea inimii si a vaselor de sange si nu prelungeste viata pacientilor care sufera de boli cardiovasculare.