Primii pași în nutriția ortomoleculară

Primii pași în nutriția ortomoleculară

Săptămâna aceasta am avut ocazia (și norocul) de a-l întâlni pe domnul Cercet. Dr. Horațiu Albu în cadrul unui curs de Intervenții Nutriționale Ortomoleculare. Dânsul este Președintele Societății Române de Medicină Ortomoleculară.

O inițiativă admirabilă din partea UMF Cluj-Napoca, de a ne oferi șansa de a afla mai multe despre acest subiect incintant și relativ nou, iar noi, masteranzii am fost mai mult decât încântați.

Pe mine m-a cucerit și am de gând să studiez pe această temă și să împărtășesc cu voi lucrurile interesante. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (2 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Semințele de in: calorii și beneficii

Semințele de in: calorii și beneficii

Cu siguranță ai auzit despre semințele de in. Au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Și pe bună dreptate. Într-o cantitate mică de semințe de in se găsesc o grămadă de nutrienți benefici. Haideți să vedem ce este atât de special la aceste semințe. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (2 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Ce este tapioca și la ce o putem folosi?

Ce este tapioca și la ce o putem folosi?

Așa arată perlele de tapioca, pe care le folosim noi la prepararea delicioasei budinci. Sub alte forme, mai găsim făină sau amidon de tapioca (1).

Despre tapioca

Tapioca este extrasă din rădăcina arbustului numit Cassava. Este o plantă specifică Americii de Sud, însă astăzi se cultivă în întreaga lume.

Rădăcinile acestui arbust sunt alcătuite predominant din amidon și apă. Conține puține fibre și proteine, iar grăsimile sunt aproape inexistente. Prin înmuiere în apă și uscare se formează o pastă. Aceasta poate fi uscată și transformată în făină de tapioca și mai departe, cu ajutorul căldurii în perle.

Rădăcina de Cassava, imediat după culegere arată în felul următor: Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (2 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Turmericul și proprietățile sale

Turmericul și proprietățile sale

Ce este turmericul?

Turmericul este o pudră galben-portocalie (sursă foto: (1)).

Este folosit ca și condiment la prepararea mâncărurilor asiatice, fiind un ingredient de bază al sosului curry. Tradițional, mai este folosit și ca și colorant alimentar natural. De aceea vă recomand să aveți grijă ce faceți cu pasta de turmeric. Eu m-am chinuit puțin să o scot de pe mobila din bucătărie :).

Se obține din rădăcina de turmeric, plantă înrudită cu ghimbirul. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (2 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Cele mai actuale mituri în nutriție

Cele mai actuale mituri în nutriție

Eu cred că nutriția este un domeniu fascinant. Este ceva care privește pe ab-soo-lut fiecare persoană. Nu cred că există cineva care să spună „sunt prea sănătos”, sau „mă simt prea bine”. Dar în același timp e și plină de contradicții și de zvonuri necomforme cu ceea ce spun studiile științifice recente. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri la ora actuală.

 

1.Grăsimile trebuiesc evitate

Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (3 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Alimente bogate în fibre

Alimente bogate în fibre

Discutam în articolul anterior despre cât de importante sunt fibrele pentru a ne menține tractul digestiv sănătos și greutatea optimă, precum și pentru a ne ține departe de diverse boli.

Acum putem să aruncăm o privire asupra acelor alimente care conțin o cantitate mai mare de fibre și care merită introduse in dieta noastră. Și când spun dietă me refer la alimentație. În general, cele mai bogate în fibre sunt semințele și cerealele integrale, unele fructe și legume. Read More

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (1 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...