Loader

Diferența dintre zahărul natural și zahărul adăugat

Scris de : | 0 Comentarii | La : March 21, 2017 | Categorie : Stil de viata sanatos

Dacă citim ingredientele unui aliment sunt șanse mari să dăm peste termeni precum: sirop de glucoză, fructoză, dextroză, zahăr din trestie, sirop de porumb și asa mai departe. Toate acestea sunt denumiri diferite pentru zahar.

Dar știm (nu-i așa?) că si fructele, legumele și laptele conțin zahar. Este vorba despre fructoză, galactoză, maltoză, zaharuri ce se regăsesc în mod natural în aceste alimente întregi.

Întrebarea care apare este: există vreo diferență între aceste forme diferite de zahăr?

Zahărul natural versus zahărul adăugat

Conform FDA zahărul este reprezentat de monozaharide și dizaharide, adică acei carbohidrați (glucide) care sunt alcătuiți dintr-o moleculă sau două: glucoză, fructoză, galactoză, sucroză, lactoză și altele. Cu cât carbohidrații sunt alcătuiți din mai multe molecule, cu atât mai mult durează până ce organismul îi descompune și ajung în sânge.

Fructele, legumele și laptele conțin aceste forme de zahăr, alături de alți nutrienți. Acesta este zahărul natural.

Zahărul adăugat este cel care este extras din sursa originală și apoi adăugat în alt aliment. Este adăugat cu scopul de a îmbunătăți gustul și de a conserva mai bine alimentul respectiv (1).

Zahărul natural face parte dintr-o poveste total diferită. El vine la pachet cu o mulțime de nutrienți benefici pentru organism. De exemplu, atunci când mâncăm un fruct, fructoza din acesta este însoțită de fibre, vitamine și minerale. Organismul are nevoie de acești nutrienți pentru a funcționa corect (2).

În schimb, zahărul adăugat nu conține nici un nutrient benefic, doar calorii goale. Nu avem nevoie de el. Dacă comparăm necesarul nostru zilnic de calorii cu un buget, vom vrea să cheltuim acest buget pe calorii care vin la pachet cu alți nutrienți folositori. Depăsirea acestui “buget” aduce cu sine creșterea în greutate și chiar obezitate și diabet zaharat.

Sursa din care luăm zahărul influentează foarte mult felul în care este metabolizat în organism. Atunci când mâncăm un fruct, fibrele pe care le conține vor încetini digestia. În felul acesta, fructoza va ajunge mai lent în sânge și va fi folosită pentru energie, în loc să fie transformată în grăsime (3).

În schimb, atunci când mâncăm doar zahărul extras din sursa sa naturală, acesta ajunge foarte repede în sânge. De acolo ajunge la ficat, care îl transformă în grăsime (4).

Iată ce diferență poate fi între aceelași tip de zahăr, în funcție de forma sub care îl luăm.

Același lucru este valabil și pentru cazul în care mâncăm un măr versus sucul stors din acel măr. Mărul întreg conține toate fibrele, iar în suc au rămas doar zaharurile pure.

 

Cantitățile recomandate

În ultimii ani a devenit din ce in ce mai clar că un consum crescut de zahăr adăugat este nociv pentru sănătate (5).

Asociația Americană a Inimii recomandă să nu consumăm mai mult de 6 linguri pe zi de zahăr adăugat, pentru femei și maxim 9 pentru bărbați. Copiii ar trebui să consume maxim 2-3 linguri pe zi.

 

Pe de altă parte, este sănătos și chiar indicat să ne răsfățăm zilnic cu formă naturală de zahăr din  fructe și legume.

Legumele au puține calorii și conțin din plin vitamine, minerale, fibre si antioxidanți. Fructele sunt desertul pe care ni-l oferă natura, haideți să profităm de ele.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Adaugă un comentariu