Loader

Indulcitori permisi in dieta ketogenica

Scris de : | 1 Comentariu | La : July 25, 2018 | Categorie : Dieta low-carb

Una dintre avantajele dietei ketogenice este cu siguranță excluderea zahărului din alimentație. Iar ca și înlocuitor la zahăr, există mai multe variante de îndulcitori disponibile pe piață. Însă doar puțini sunt acei care sunt permiși într-o alimentație ketogenică, sau low-carb.

Pentru un desert ocazional în dieta ketogenică este important să alegem un îndulcitor cu indice glicemic cât mai aproape de 0, care nu declanșează secreția de insulină. Și preferabil să provină dintr-o sursă naturală.

Așadar, vom vorbi despre cei mai comuni îndulcitori folosiți în dieta ketogenică și anume: stevia, eritritul, tagatose și ocazional xilitolul. Acesta din urmă are indicele glicemic 8, prin urmare ar trebui consumat cu măsură în keto.

Acești îndulcitori permiși sunt alternative ideale pentru a prepara deserturi sănătoase, permise în dieta ketogenică. Sunt alternative sănătoase pentru a fi folosite și atunci când nu urmezi o dietă low-carb, dar dorești să renunți la zahărul adăugat și la efectele nocive ale acestuia (inclusiv adicția pe care o dă).

Alternative la zahăr care nu sunt permise în dieta ketogenică:

 • miere
 • sirop de arțar
 • fructoza
 • zahărul din cocos
 • melasa
 • siropul de curmale
 • maltitolul etc.

 

Îndulcitori permiși în dieta ketogenică

Îndulcitor Stevia Eritritol Tagatose Xilitol Zahăr obișnuit (comparativ)
Indice glicemic 0 1 3 8 65
Calorii per 100g 20 kcal 20 kcal 150 kcal 240 kcal 400 kcal
Puterea de îndulcire 200% 60-80% 75-92% 100% 100%
Permis în dieta ketogenică Da Da Da Da Nu

 

Stevia

Stevia este un îndulcitor natural ideal pentru a înlocui zahărul adăugat și a prepara deserturi low-carb. Are o putere de îndulcire foarte mare, de aproximativ 200-300 de ori mai mare decât a zahărului. Are aproape 0 calorii, nu conține glucide și indicele glicemic al steviei este 0.

Atunci când o folosești în cantități mai mari poate lăsa un gust ușor amărui. Pentru a evita acest gust, un lucru util este combinarea steviei cu alt îndulcitor, cel mai des cu eritritul.

Citește mai multe despre stevia.

Eritritolul

Eritritolul este un îndulcitor natural ce furnizează o cantitate neglijabilă de calorii (20 de calorii la 100g). Dar pentru că de obicei nu se consumă o cantitate așa de mare, este un îndulcitor etichetat cu 0 calorii, pe bună dreptate.

Puterea de îndulcire este mai mică decât cea a zahărului adăugat (60-80%) și mult mai mică în comparație cu stevia.

Poate fi folosit și la deserturile ce necesită coacere și nu are aftertaste.

 Citește mai multe despre eritritol. 

Tagatose

Tagatose este un îndulcitor natural din zerul lactatelor, care conține galactoză. Cu toate acestea, datorită procesului de obținere tagatose nu conține lactoza.

Cel mai interesant lucru în legătură cu tagatose este proprietatea lui de a se carameliza, precum zahărul obișnuit. Dintre îndulcitori, tagatosele este singurul care poate fi caramelizat.

Nu determină secreția de insulină, având un indice glicemic foarte mic (IG=3). Conține mai multe calorii decât stevia sau eritritul. Folosește-l cu măsură în keto.

Citește mai multe despre tagatose.

Xilitol

Xilitolul este un îndulcitor extras din seva de mesteacăn. Are aceeași putere de îndulcire ca și a zahărului și furnizează 2,4 kcal/g.

Are indicele glicemic între 8 și 12 (după unele surse), ușor mai mare în comparație cu îndulcitorii de mai sus, ceea ce înseamnă că poate avea un mic efect de stimulare a secreției de insulină. De aceea, în keto se recomandă să se consume în cantități mici.

Concluzie

Stevia și eritritul, folosite singure sau și mai bine combinate, par să fie cele mai bune alegeri pentru îndulcirea deserturilor în dieta ketogenică. Tagatosele și xilitul de asemenea pot fi folosite în cantități moderate.

Care este îndulcitorul low-carb pe care îl folosești cel mai des?

Comment (1)

 1. posted by Caietul Cristinei on July 26, 2018

  e clar ca stevia ar fi cea mai buna optiune pentru ca are putere dubla de indulcire si calorii foarte putine, dar e destul de scumputa la noi. Bine, asa o fi si in afara, nu am de unde sa stiu. Daca ar fi sa iau doar pentru mine, m-as incumeta, cred. Altfel, nu.

    Reply

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.