3 produse lactate pe care sa le incluzi in dieta ta

Produsele lactate versus lapte

Produsele fermentate contin toate beneficiile laptelui din care au fost facute.

In plus, spre deosebire de lapte:

-substantele proteice continute de produsele fermentate sunt descompuse in substante mai simple, fiind mai usor de digerat si de asimilat de catre organism;

-contin bacterii benefice care mentin tractul intestinal sanatos (1);

-lactoza continuta este mai usor de digerat (2);

-produsele lactate fermentate, impreuna cu probioticele pe care le contin scad absorbtia colesterolul (3).

1. Chefirul

Este o bautura obtinuta prin fermentarea laptelui, de obicei de vaca sau de capra. In lapte se adauga asa numitele culturi de chefir. In decursul a 24 de ore, microorganismele din aceste culturi se multiplica si fermenteaza zaharurile din lapte, transformandu-l in chefir.

Chefirul contine bacterii benefice pentru tractul intestinal, numite probiotice. Probioticele sunt bacteriile prietenoase care protejeaza organismul impotriva bacteriilor periculoase si a aparitiei infectiilor (4)

Stimuleaza sistemul natural de aparare, ducand la un raspuns imun mai eficient in lumenului intestinal (5).

Consumul regulat de chefir este corelat cu o mai buna sanatate a tractului digestiv, controlul eficient al glucozei si al colesterolului si protectie impotriva cancerului (6).

 

2. Iaurtul

Este produs prin fermentatia bacteriana a laptelui cu ajutorul bacteriilor specifice, numite culturi de iaurt.

Este bogat in calciu, zinc, vitaminele din grupul B si probiotice. Constituie o sursa buna de proteine de calitate superioara. Ajuta la prevenirea bolilor musculo-scheletale, cardiovasculare si declinul cognitiv, patologii asociate si cu inaintarea in varsta (7).

Consumul de iaurt ajuta la pierderea in greutate si apoi la mentinerea unei greutati normale (8).

Iaurtul si celelalte produse lactate fermentate prezinta avantajul de a putea fi consumat de catre persoanele cu intoleranta la lactoza. Acest lucru se intampla datorita bacteriilor continute care ajuta la digerarea lactozei in tractul intestinal (9).

 

3. Laptele batut

Produs tot prin fermentarea laptelui, este diferit de sana prin faptul ca are un continut mai scazut de grasime, iar de chefir si iaurt difera si prin culturile de bacterii folosite in timpul fermentarii.

La fel ca si celelalte produse lactate fermentate este bogat in probiotice si mentine tractul intestinal si organismul sanatos.

Este preferat de unele persoane prin prisma faptului ca are un continut energetic mai scazut.

Contribuie la mentinerea tensiunii arteriale normale (10) si a valorilor normale ale colesterolului (11).

 

Valoarea nutritionala a chefirului, iaurtului si laptelui batut:

Chefir Iaurt Lapte batut
ENERGIE  62 kcal  72 kcal  48 kcal
Proteine  3.3 g  4.4 g  3.5 g
Grasimi  3.5 g  3.5 g  2 g
Carbohidrati  4 g  5.1 g  4 g
VITAMINE  vitamina A, complexul B, vitamina K
MINERALE  calciu, magneziu, sodiu, fosfor

 

Prin urmare, consumul de produse lactate fermentate este important in mentinerea unei greutati optime. In plus ne ajuta sa avem o digestie sanatoasa si sa ne pastram in cea mai buna forma.

Save

Save

Save

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (Fii primul care voteaza articolul)
Se încarcă...

Adaugă un comentariu