Beneficiile varzei Kale

Ati consumat vreodata varza Kale? „Legenda” spune ca este alimentul preferat al milionarilor din Manhattan.

Si mai spune ca este una dintre cele mai valoroase verdeturi.

Face parte totodata din familia Brasicacee si este inrudita cu vegetale precum broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles.

Nutrientii continuti in varza Kale:

-energie: 49 kcal

-proteine: 4,28 g

-grasimi: 0.93 g

-carbohidrati: 8,75 g

-fibre: 3,6 g

Continutul de vitamine si minerale, comparativ cu alte verdeturi:

Sursele includ: (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8), (9)

 

Continutul nutritiv al varzei Kale se diminua prin pregatirea culinara. Cantitatea de antioxidanti (in special vitamina C) si de vitamina A scade (10). De aceea, pentru a beneficia la maxim de nutrientii sai, varza Kale ar fi bine sa se consume in stare proaspata.

Poate fi adaugata in salate sau in smoothie.

Idei de consum :

Smoothie: 3-4 frunze de varza Kale, 2 felii de ananas proaspat, o mana de spanac, un pahar de apa. Mixati totul intr-un blender si consumati proaspat. La frigider poate fi tinut maxim o zi.

 

Salata cu Kale: varza Kale, spanac, sfecla rosie, morcov, nuci, ulei de masline, putina sare.

Varza Kale este o sursa importanta de vitamina K

Vitamina K are un rol important in coagularea sangelui. Pe langa aceasta este implicata in mineralizarea oaselor si protejeaza aparatul cardiovascular. Varza contine o cantitate mare de vitamina K si contribuie la sanatatea oaselor si a inimii (11).

Varza Kale protejeaza de afectiunile cardiovasculare

Consumul regulat al sucul din varza Kale are efecte benefice in cazul persoanelor suferind de boli cardiovasculare. Creste cantitatea de colesterol bun, de tip HDL si scade colesterol rau, numit LDL chiar si in lipsa scaderii in greutate . Reduce severitatea aterosclerozei si produce o crestere generala a nivelului de antioxidanti din organism (12).

Varza Kale imbunatateste vederea

Luteina se gaseste intr-o concentratie mai mare in ochiul uman decat in alte parti ale corpului. Acest compus are rolul de a proteja ochiul de efectele nocive ale luminii si oxigenului. Varza Kale contine o cantitate mare de luteina comparativ cu alte legume verzi.

-varza kale gatita: 44 mg luteina

-spanac gatit: 26 mg luteina

-broccoli gatit: 3 mg luteina (13)

Consumul de varza Kale, prin luteina pe care o contine, duce la imbunatirea vederii si reduce riscul bolilor oculare (14).

Varza Kale scade riscul de diabet zaharat

S-a constatat ca varza kale impiedica cresterea nivelului de zahar din sange (glicemiei) dupa o masa bogata in carbohidrati. Controlul glicemiei este important in special pentru persoanele cu risc de diabet zaharat sau care au deja aceasta boala (15).

Varza Kale previne aparitia cancerului

Clorofila din varza kale opreste dezvoltarea  celulelor canceroase si  exercita un efect toxic asupra tumorilor. Studiile arata ca alimentele bogate in clorofila pot juca un rol important in preventia cancerului (16).

Varza Kale stimuleaza imunitatea

In compozitia varzei kale s-a identificat o proteina stabila la caldura care are rolul de a stimula productia de imunoglobulina a organismului. Astfel, acest aliment creste capacitatea naturala de aparare a organismului, marindu-i rezistenta (17).

Varza Kale da un aspect sanatos pielii

Prin continutul mare de vitamina A si de antioxidanti varza Kale intarzie procesul de imbatranire si stimuleaza regenerarea si pastrarea sanatatii pielii (18). Este probabil motivul pentru care unii sustin ca varza Kale creste atractivitatea fizica.

 

Varza Kale este ideala atunci cand dorim sa avem o masa sanatoasa, sa crestem aportul de nutrienti sau pur si simplu sa diversificam alimentatia si sa incercam ceva nou.

O putem consuma si daca ne dorim sa traim vesnic. Bineinteles, nu vom reusi acest lucru. Dar cert este ca am avea mai multe sanse decat cu o salata verde.

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (4 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Adaugă un comentariu