Cate calorii are un ou?

Oul este un aliment foarte popular și mai ales foarte hrănitor. Contrar a ceea ce se crede despre el, este destul de sărac în calorii, însă plin de nutrienți benefici.

În plus, este foarte versatil și poate fi folosit într-o mulțime de rețete, de la ouă poșate la omletă, salate sau chiar deserturi.

Caloriile pe care le conține un ou

Conținutul de calorii al oului depinde foarte mult de felul în care a fost gătit.

Dacă este gătit în ulei, numărul caloriilor va crește destul de mult. Fără nimic adăugat, un ou (50 g) conține în jur de 72 de kcal. Acestea pot varia ușor, dacă oul este mai mic sau mai mare (5).

  • mic (38 g): 54 kcal
  • mediu (44 g): 63 kcal
  • mare (50 g): 72 kcal
  • foarte mare (56 g): 80 kcal

Albușul vs galbenușul

Nu numai din punct de vedere al gustului, dar și al conținutului nutrițional, albușul este foarte diferit de gălbenuș.

Gălbenușul este alcătuit din grăsimi și proteine. Într-un ou mare, gălbenușul furnizează 54 kcal, provenite din 2.7 g proteine și 4.5 g de grăsimi. Este de asemenea bogat în vitamina B12 și Seleniu.

Albușul este alcătuit aproape în întregime din proteine. Nu are deloc grăsimi, iar conținutul de carbohidrați este infim (sub 1%). Conține aprox 16 kcal și 4 g proteine și este bogat în vitamina B2.

Conținutul de proteine

Un ou întreg (50 g) conține în total peste 6 g de proteine, răspândite atât în albuș, cât și în gălbenuș. Dar de fapt, mai mult de jumătatea dintre acestea se găseșc în albuș.

Proteinele conținute sunt proteine cu valoare biologică superioară. Conține toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul.

Conținutul de grăsimi

Am văzut că albușul este alcătuit doar din proteine. Gălbenușul în schimb, conține proteine și este bogat și în grăsimi. Dar aceasta este o veste bună. Pentru că grăsimile conținute sunt acel tip de grăsimi bune, care încorporează toate vitaminele liposolubile (solubile în grăsimi) conținute de către ou. Acestea sunt vitamine esențiale pentru organism, cum ar fi vitamina A, D, E și B12.

În plus, grăsimile din gălbenuș nu numai că sunt foarte hrănitoare, dar sunt și sățioase și normalizează apetitul. Prin urmare țin de foame pentru mai mult timp și te ajută să slăbești într-un mod sănătos și fără înfometare.

Colesterol

Până recent, obiceiul de a consuma des ouă obișnuia să ridice semne de întrebare, dacă este sau nu sănătos pentru aparatul cardiovascular. Acest lucru se întâmpla datorită faptului că printre tipurile de grăsimi pe care le conține oul se numără și colesterolul.

În ultimii ani însă, s-a constatat în numeroase studii faptul că colesterolul alimentar influențează doar într-o mică măsură colesterolul din corp. Și dacă există o creștere a colesterolului în urma consumului de ouă, aceea este a colesterolului bun (1), (2), (3).

O omletă, vă rog! Consumul de ouă este benefic pentru sănătate și poți consuma în siguranță până la 3 ouă pe zi (4).

Carbohidrați

Oul nu conține aproape de fel carbohidrați (sau glucide). Prin urmare nu este o sursă de zaharuri, sau de fibre (motiv pontru care este bine să îl consumăm cu legume).

Datorită acestui fapt, indicele glicemic al oului este foarte scăzut (zero) și practic consumul de ouă nu afectează deloc glicemia.

Rețete

Ouăle pot constitui un mic dejun grozav și pentru asta avem la dispoziție o mulțime de variante. Fie că le preferi sub formă de ochiuri, omletă, poșate sau fierte sunt delicioase și îți vei începe ziua cu forțe proaspete.

Merg foarte bine combinate cu legume. De asemenea sunt perfecte pentru a face o salată să fie mai hrănitoare sau un desert sănătos.


NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (1 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Adaugă un comentariu