Halloumi sau branza speciala pentru gratar

Ați auzit de brânza halloumi? Sau cea care scârțăie în dinți 🙂 Este o brânză numai bună de pus pe grătar.

Deși o vedeam de mult timp la raftul de lactate, abia cu ceva timp în urmă am hotărât să o încerc. Și m-a cucerit din prima.

Ce este brânza halloumi

Adevărata brânză halloumi provine din Cipru și este făcută din lapte de oaie. Este o brânză semi-dură, sărată și ușor…elastică. Vei constata probabil amuzat că este o brânză care scârțăie în dinți în momentul în care muști din ea.

Deși varianta originală este făcută din lapte de oaie, în supermarket se găsesc mai multe variante de brânză în stil halloumi. Acestea sunt numite brânzeturi pentru grătar. De regulă sunt făcute din lapte de oaie în amestec cu cel de capră, dar uneori pot conține și lapte de vacă.

De ce la grătar

În primul rând, îți recomand să nu consumi brânza halloumi ca atare, fără preparare termică. Deoarece este o brânză special făcută pentru grătar, în stare crudă nu are nici pe departe gustul savuros pe care îl are după ce ai prăjit-o pe grătar.

Datorită punctul de topire ridicat, această brânză nu se topește atunci când este expusă la temperaturi mai mari.

Așadar, în momentele în care ai poftă de o brânză crudă pe care să o pui direct într-o salata alege o variantă precum feta și păstrează halloumi pentru momentele când îți aduni prietenii la un grătar în curte sau pur și simplu ai chef de gătit ceva rapid, deoarece se poate prepara și la tigaie (1), (2).

Cum o consumăm

Brânza Halloumi poate fi adăugată într-o salată de legume, alături de un dressing sănătos, făcut în casă. De asemenea poți să o consumi ca și gustare, stropită cu ulei de măsline și condimente, sau alături de legume trase la tigaie (încearcă varianta cu dovlecel tras în unt).

Dacă ai puțină imaginație, ai putea să o introduci și în preparate mai sofisticate precum un falafel sau un burget făcut cu chiflă oopsie bread.

 

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (2 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Adaugă un comentariu