Turmericul și proprietățile sale

Ce este turmericul?

Turmericul este o pudră galben-portocalie (sursă foto: (1)).

Este folosit ca și condiment la prepararea mâncărurilor asiatice, fiind un ingredient de bază al sosului curry. Tradițional, mai este folosit și ca și colorant alimentar natural. De aceea vă recomand să aveți grijă ce faceți cu pasta de turmeric. Eu m-am chinuit puțin să o scot de pe mobila din bucătărie :).

Se obține din rădăcina de turmeric, plantă înrudită cu ghimbirul.

Cum arată rădăcina de turmeric:

 

 

 

 

 

 

 

În ultimii ani, turmericul (sau curcuma, cum mai este denumit) a început să fie din ce în ce mai folosit pentru proprietățile lui antiinflamatoare și antibacteriene. Astfel, unele studii recente dezvăluie faptul că substanțele active din turmeric luptă împotriva unor boli (1).

Conținut nutrițional

O lingură de turmeric conține (2):

  • Energie: 29 kcal
  • Proteine: 0.91 g
  • Lipide: 0.31 g
  • Carbohidrați: 6.31 g
  • Fibre: 2.1 g

Minerale:

  • Calciu: 16 mg   (1,6% din DZR)
  • Fier: 5.17 mg    (40% din DZR)
  • Magneziu: 20 mg   (5,4% din DZR)
  • Fosfor: 28 mg    (4% din DZR)
  • Potasiu: 196 mg    (4% din DZR)
  • Zinc: 0.42 mg    (5% din DZR)

Vitamine:

  • Vitamina B2: 0.014 mg (1% din DZR)
  • Vitamina B3: 0.127 mg (1% din DZR)
  • Vitamina E: 0.42 mg (3% din DZR)
  • Vitamina K: 1.3 µg (1% din DZR)

Cum să îl folosești

Poți utiliza turmeric la o grămadă de rețete, trebuie doar să ai imaginație și pasiune. Pentru început îți dăm câteva idei.

  • Băuturi: limonadă cu turmeric, smoothiuri, ceai etc.
  • Mâncare: supe, sos de curry cu orez, ca și condiment pentru orice fel de carne.

Proprietăți terapeutice

În ultimii ani suntem în căutare de tratamente care să fie eficiente, ieftine și foarte important, fără efecte adverse. Turmericul îndeplinește toate aceste criterii, fiind foarte util în tratarea unor boli.

În artrită -scade durerea și redă mobilitatea

Este o boală inflamatorie cronică care poate afecta una sau mai multe articulații. Cele mai importante simptome sunt durerea la nivelul articulației afectate și scăderea moblilității. Pacienților cărora li s-au administrat extrasul din turmeric au constatat o îmbunătățire a simptomelor. Durerea și statusul inflamator a scăzut, crescându-le mobilitatea și distanța pe care o puteau parcurge până la apariția durerii (3).

În ateroscleroză -îmbunătățește profilul colesterolului

Ateroscleroza este tot o boală inflamatorie cronică. Aceasta constă în depunerea pe pereții vaselor de sânge a particulelor mici de colesterol. Uneori poate să dureze mai mulți ani ca boala să se manifeste, însă progresează treptat. La persoanele care consumă regulat turmeric, s-a înregistrat o îmbunătățire a profilului colesterolului. Colesterolul total a scăzut, la fel și colesterolul rău de tip LDL, în timp ce colesterolul bun HDL, a crescut (4).

În diabetul zaharat -scade nivelul de zahăr din sânge

Diabetul este o boală în care persoana afectată are un nivel mult prea mare de zahăr în sânge. Cantitatea aceasta mare de zahăr provoacă simptome precum: foame exagerată, sete crescută și mersul la baie frecvent.  Cercetările arată că în corp există celule pro-inflamatoare, care pot să joace un rol în apariția diabetului zaharat. Turmericul s-a dovedit a fi util în scăderea nivelului de zahăr din sânge și tratarea diabetului zaharat (5).

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (2 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Adaugă un comentariu