Semințele de chia, informații nutriționale și beneficii pentru sănătate

Despre chia

Chia este un aliment ce provine din Mexic și Guatemala. Cu mii de ani în urmă obișnuia să servească drept hrană populației aztece și mayașe. În zilele noastre este redescoperită și tot mai multe persoane aleg să o introducă în alimentație datorită proprietăților nutriționale. În compoziția acestor semințe se regăsesc o cantitate impresionantă de substanțe nutritive de care organismul nostru are nevoie zilnic (1).

Seminte de chia Conținut/100 g
Energie:

Carbohidrați:

Fibre:

Proteine:

Grăsimi:

486 kcal

42.12 g

34.4 g

16.54 g

30.74 g

Sursă de fibre

Aproape toți carbohidrații din compoziția semințelor de chia sunt de fapt fibre (2). Acest lucru le transformă într-una dintre alimentele cele mai bogate în fibre. În stomac fibrele absorb lichidele și își măresc volumul, dând senzația de sațietate mai rapid decât alte alimente. Prin urmare, vei ajunge să mănânci mai puțin. Poți profita de faptul că absoarbe așa de mult lichid și să prepari o budincă delicioasă. În plus, fibrele hrănesc bacteriile prietenoase din flora intestinală. Acestea te ajută să îți menții un tract digestiv sănătos (3).

Sursă de proteine

Semințele de chia sunt alcătuite din proteine într-o proporție de cel puțin 15%. Pentru un aliment de origine vegetală, acest procent este destul de mare. Conținutul de aminoacizi este foarte bine echilibrat, o porție asigurându-ți o parte importantă din necesarul zilnic (4). Proteinele dețin un rol important în alimentația noastră, deoarece ne dau energie și reduc apetitul necontrolat (5).

Sursă de antioxidanți

Chia conține o cantitate impresionantă de antioxidanți (6). Aceștia protejează organismul de stresul oxidativ de la nivel celular și de către factorilor de mediu nocivi. De asemenea, împiedică râncezirea grăsimilor din compoziția lor (7).

Conțin acizi grași esențiali

Reprezintă o sursă foarte bună de grăsimi de tipul omega-3. Acest tip de grăsimi polinesaturate nu pot fi fabricate în organism și este necesar să îi aducem prin alimentație. Semințele de chia conțin ALA, care este transformat în corp în acizi grași de tipul EPA si DHA. Unele studii arată că sintetizarea DHA din alimentele vegetale nu se realizează la fel de eficient, spre deosebire de EPA (8), Așadar, deși chia este o sursă bună de acizi grași omega-3 este necesar să consumăm periodic și pește pentru a ne asigura necesarul.

Protejează împotriva diabetului zaharat și a dislipidemiilor

Datorită substanțelor active pe care le conțin, a antioxidanților și a fibrelor semințele de chia sunt de ajutor în controlul glicemiei și prevenirea diabetului zaharat. De asemenea sunt benefice în tratarea constipației, a depresiilor și a dislipidemiilor (9). Consumul regulat de chia este corelat și cu îmbunătățirea valorilor colesterolului (10).

Ajută la scăderea în greutate

Spuneam că aproape toți carbohidrații din compoziția lor sunt fibre. Aceasta înseamnă că semințele de chia sunt alcătuite predominant din proteine, grăsimi sănătoase și fibre. Acest lucru ne ajută la evitarea carbohidraților în exces și poate fi consumată și de către cei care au adoptat un stil de viață low-carb. Restricționarea carbohidraților din alimentație s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât restricționarea grăsimilor, pentru menținerea unei compoziții corporale optime (11).

Concluzie

Acest aliment străvechi pare să își creeze un viitor îndelungat în alimentația noastră. Oferă o cantitate impresionantă de minerale și de vitamine într-o singură porție, dar aduce și multiple beneficii pentru sănătate și ajută la remodelarea compoziției corporale.

Save

Save

Save

Save

Save

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (4 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Adaugă un comentariu