27 apr. Ce sunt semințele de chia, cum le consumăm și ce beneficii aduc pentru sănătate
Ce sunt semințele de chia?
Chia este un aliment ce provine din Mexic și Guatemala. Cu mii de ani în urmă obișnuia să servească drept hrană populației aztece și mayașe. În zilele noastre este redescoperită și tot mai multe persoane aleg să o introducă în alimentație datorită proprietăților nutriționale extraordinare. În compoziția acestor semințe se regăsesc o cantitate impresionantă de substanțe nutritive de care organismul nostru are nevoie zilnic.
Informații nutriționale
- Energie/100g: 486 kcal
- Carbohidrați: 42,12 g
- Fibre: 34,4 g
- Proteine: 16,54 g
- Grăsimi: 30,74 g
Bogate în fibre
Aproape toți carbohidrații din compoziția semințelor de chia sunt de fapt fibre (2). Acest lucru le transformă într-una dintre alimentele cele mai bogate în fibre. În stomac fibrele absorb lichidele și își măresc volumul, dând senzația de sațietate mai rapid decât alte alimente. Prin urmare, vei ajunge să mănânci mai puțin. Poți profita de faptul că absoarbe așa de mult lichid și să prepari o budincă delicioasă. În plus, fibrele hrănesc bacteriile prietenoase din flora intestinală. Acestea te ajută să îți menții un tract digestiv sănătos (3).
Sursă de proteine
Semințele de chia sunt alcătuite din proteine într-o proporție de cel puțin 15%. Pentru un aliment de origine vegetală, acest procent este destul de mare. Conținutul de aminoacizi este foarte bine echilibrat, o porție asigurându-ți o parte importantă din necesarul zilnic (4). Proteinele dețin un rol important în alimentația noastră, deoarece ne dau energie și reduc apetitul necontrolat (5).
Sursă grozavă de antioxidanți
Chia conține o cantitate impresionantă de antioxidanți (6). Aceștia protejează organismul de stresul oxidativ de la nivel celular și de către factorilor de mediu nocivi. De asemenea, împiedică râncezirea grăsimilor din compoziția lor (7).
Conțin acizi grași esențiali
Reprezintă o sursă foarte bună de grăsimi de tipul omega-3. Acest tip de grăsimi polinesaturate nu pot fi fabricate în organism și este necesar să îi aducem prin alimentație. Semințele de chia conțin ALA, care este transformat în corp în acizi grași de tipul EPA si DHA. Unele studii arată că sintetizarea DHA din alimentele vegetale nu se realizează la fel de eficient, spre deosebire de EPA (8), Așadar, deși chia este o sursă bună de acizi grași omega-3 este necesar să consumăm periodic și pește pentru a ne asigura necesarul.
Protejează împotriva diabetului zaharat și a dislipidemiilor
Datorită substanțelor active pe care le conțin, a antioxidanților și a fibrelor semințele de chia sunt de ajutor în controlul glicemiei și prevenirea diabetului zaharat. De asemenea sunt benefice în tratarea constipației, a depresiilor și a dislipidemiilor (9). Consumul regulat de chia este corelat și cu îmbunătățirea valorilor colesterolului (10).
Ajută la scăderea în greutate
Semințele de chia sunt alcătuite aproape în întregime din proteine, grăsimi sănătoase și fibre. Aproape toți carbohidrații din compoziția lor sunt reprezentați de fibre. Acest lucru face din ele nu numai un aliment foarte hrănitor, dar și prietenos cu silueta. Fibrele absorb mai multă apă și dau o senzație de sațietate mai rapidă, comparativ cu alte alimente care sunt sărace în fibre. Așadar, semințele de chia pot fi de un real ajutor în accelerarea procesului de slăbire.
Cum să consumi semințele de chia
Semințele de chia sunt ideale atunci când îți dorești să faci un preparat mai hrănitor. Pot fi presărate într-o salată de legume, pentru a o face mai sățioasă și mai hrănitoare. De asemenea, poți să adaugi o linguriță de semințe de chia pentru a crește valoarea proteică a smoothie-ului de la micul dejun.
În plus, aceste mici, dar atât de hrănitoar semințe de chia, au o particularitate aparte. Fiind atât de bogate în fibre, ele pot absorbi o cantitate foarte mare de lichid. Așadar, le putem folosi pentru a prepara o budincă de chia delicioasă.
Cum se prepară budinca de chia? Pune într-un borcan sau bol 3-4 linguri de semințe de chia și pune lapte vegetal (la alegere) peste ele. Apoi tot ce trebuie să faci este să amesteci bine șo să le lași peste noapte la frigider. Semințele de chia absorb lichidul, iar dimineața budinca va fi gata.
Dacă crezi că este nevoie, poți să adaugi și o lingură de îndulcitor natural. Eu folosesc lapte de cocos (neîndulcit) și mi se pare că îi dă un gust foarte bun și nu mai este nevoie să pun îndulcitor. Deasupra budincii poți să pui alte ingrediente după gust.
Aici sunt câteva rețete pe care eu le-am făcut și după care te poți ghida, cu fructe, unt de arahide, sau nuci și semințe.
Concluzie
Acest aliment străvechi pare să își creeze un viitor îndelungat în alimentația noastră. Este foarte hrănitor, oferind o cantitate impresionantă de minerale și de vitamine într-o singură porție. Poate fi încorcoprat ușor în diverse rețete rapide, aduce multiple beneficii pentru sănătate și poate ajuta la remodelarea compoziției corporale.
Pingback:Gem de căpșuni cu semințe de chia, fără zahăr – Rețete LCHF
Posted at 05:26h, 07 iunie[…] Este cel mai bun gem și cel mai sănătos, din câteva motive. În primul rând, nu conține zahăr. Nu cred că e nevoie să vă zic cât de nociv este și de ce trebuie evitat consumul acestuia. În al doilea rând, este un gem care se face fără fierbere, or, asta înseamnă că vitaminele conținute de fructe nu se vor distruge în urma tratării termice. Și în al treilea rând, semințele de chia pe care le adăugăm în această dulceață vin cu un plus de nutrienți valoroși organismului nostru, între care fibre, proteine și antioxidanți. (mai multe informații găsiți aici) […]
Pingback:Budincă cu semințe de chia – Rețete LCHF
Posted at 05:33h, 04 octombrie[…] Cred că numai cei mai leneși bloggeri culinari (și eu) nu au postat încă rețeta de budincă cu semințe de chia. 🙂 Se face atât de simplu, încât nici nu i-am făcut poze procesului. Un avantaj al acestei budinci este că poate fi preparată seara, pentru a avea a doua zi la îndemână un mic-dejun sănătos. Despre beneficiile semințelor de chia puteți citi aici. […]