Crude sau gătite? Cum consumăm legumele

V-ați întrebat vreodată, cum e mai bine să consumăm legumele? Beneficiem de mai mulți nutrienți dacă le gătim sau dacă le consumăm în stare proaspătă? Ei bine, se pare că răspunsul nu este chiar atât de simplu. Asta deoarece prepararea termică poate distruge nutrienții sau în unele cazuri le poate crește disponibilitatea.

Așadar, depinde de tipul de legume.

Consumă-le gătiteMotivul
1.Morcovul. Beta-carotenul din morcovii preparați termic se absoarbe într-un procent mai mare decât din cei cruzi (1).
2.Cartofii dulciNutrienții din cartofii dulci se păstrează foarte bine în timpul gătiri, în special la cuptor sau prin fierbere (2). Bonus: combină-i cu grăsimi pentru o absorbție mai bună a betacarotenului (3).
3. SpanaculMineralele, vitamina K si beta-carotenul se absorb mai bine atunci când gătești spanacul (4).
4.RoșiileLicopenul din roșii, un puternic antioxidant, este mai accesibil din roșiile preparate termic (5).
5. AsparagusulPrin pregătirea la aburi, se mărește cantitatea de antioxidanți din asparagus, stimulând sistemul natural de aparare al organismului (6).

Surse: (1), (2), (3), (4), (5), (6).

Consumă-le crudeMotivul
1. BroccoliSubstanța activă din broccoli, sulforafanul, este disponibilă într-o măsură mult mai mică atunci când broccoli este preparat termic (7). Bonus tip: poate nu te încântă ideea de a-l consuma crud. Taie-l bucățele și lasă-l așa pentru o jumătate de oră, după care poți să îl gătești ușor la aburi. Biodisponibilitatea sulforafanului crește.
2. CeapaCompușii activi din ceapă pot fi ușor distruși de căldură, în funcție de metoda de preparare. Cel mai indicat ar fi să o adaugi din când în când și într-o salată proaspătă (8).
3.Ardeiul roșu Dintre cele 4 varietăți de ardei (verde, galben, portocaliu, roșu), cel roșu conține cei mai mulți nutrienți (9). Conținutul nutritional se conservă cel mai bine atunci când îl consumi crud (10).
4.VarzaÎși păstrează cel mai bine substanțele active atunci când este tăiată feliuțe și consumată proaspătă (11).

Surse: (7), (8), (9), (10), (11).

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (Fii primul care voteaza articolul)
Se încarcă...

Adaugă un comentariu