Loader

Ciuperca Ganoderma

Scris de : | 0 Comentarii | La : December 30, 2016 | Categorie : Suplimente alimentare

Origine

Ganoderma Lucidum este o ciuperca medicinala cunoscuta in China cu numele de Lingzhi, iar in Japonia este numita Reishi.

Este folosita in tarile asiatice pentru proprietatile medicinale inca din antichitate.La vremea respectiva doar persoanele cu o stare economica foarte buna aveau acces la acest remediu pe care il numeau “ciuperca imortalitatii”. In prezent este foarte raspandit ca si nutraceutic. Termenul de nutraceutic este imprumutat din limba engleza (nutraceutical) si provine de la combinarea cuvintelor “nutritie si “farmaceutic”. Desemneaza acele alimente care pe langa hranire exercita efecte pozitive pentru sanatatea organismului.

In ultimii ani aceasta specie de ciuperca a fost subiectul multor studii dovedindu-se efectele pe care medicina traditionala orientala doar le folosea intuitiv pana acum. Acestei ciuperci ii sunt atribuite efecte asupra controlului glucozei sanguine, stimularea sistemului de aparare, protejarea ficatului si multe altele. Are  o structura prea lemnoasa pentru a fi consumata ca atare, din ea se extrag substante active care se considera ca lupta impotriva bolilor cronice si prelungesc durata de viata. In prezent este larg folosita in tratamentele naturiste sub forma de suplimente alimentare, pudra si ceaiuri (1).

Substante bioactive

Cea mai mare parte din masa ciupercii este apa (90%). Masa solida este alcatuita din carbohidrati, proteine, grasimi, fibre, vitamine si minerale.

Principalii constituenti activi  ai Ganodermei sunt polizaharidele, peptidoglicanii si triterpenele. Polizaharidele si peptidoglicanii izolate din ciuperca actioneaza impotriva inflamatiilor, tumorilor, ulcerelor si au efect de scaderea a glicemiei. Ciuperca mai contine si polizaharide fibroase pentru care omul nu are enzimele necesare de a le digera, prin urmare omul poate folosi doar aceste extracte din ciuperca. Triterpenele dau ciupercii gustul amar caracteristic si ii confera efectul antioxidant si de scadere a grasimilor.

Minerale aflate in cantitatea cea mai mare sunt Potasiul, Calciu, Fosfor, Magneziu, Seleniu, Fier, Zinc si Cupru. Germaniul a fost de asemenea identificat in Ganoderma Lucidum si desi acesta nu este un mineral esential, se pare ca are efect impotriva tumorilor, este antioxidant si stimuleaza functia de aparare a organismului.

Proteinele acestei ciuperci contribuie la efectele ei medicinale, avand efecte antioxidante si de protejare a ficatului. Contine toti aminoacizii esentiali organismului, fiind foarte bogata in lizina si leucina.

Ganoderma este si o sursa buna de vitamine fiind bogata in  special in vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, biotina) si vitamina C. Unele ciuperci care cresc expuse la razele soarelui contin si o cantitate de vitamina D (2).

 

Aplicatii terapeutice

Cancer

Medicina straveche din orient era constienta de proprietatile medicinale ale ganodermei. Ciuperca a fost folosita inca din antichitate pentru tratarea bolilor tumorale si afectiunilor care scad capacitatea de aparare a organismului. Studiile din ultimii ani au dovedit eficacitatea acestei ciuperci ca adjuvant in tratamentul medicamentos al afectiunilor de acest gen, prin intarirea rezistentei organismului in timpul tratamentului cu chimioterapice si scaderea toxicitatii acestora.

Apa si polizaharidele extrase din aceasta ciuperca se pare ca au un efect de modulare a functiei de aparare a organismului, stimuland organismul sa lupte prin intermediul limfocitelor impotriva celulelor canceroase. Unele studii au aratat ca extractul de triterpene din compozitia ciupercilor ar putea chiar sa aiba un efect toxic direct asupra tumorilor canceroase (3).

S-a constatat ca extractele din Ganoderma sunt eficiente in mai multe tipuri de cancer.

Efectele antitumorale ale ganodermei in cancerul ovarian au fost scoase in evidenta prin efectul acesteia de inhibare a inmultirii celulelor canceroase si prin participarea la procesele antioxidative si de detoxifiere (4).

In cancerul de san s-a demonstrat ca substantele active din Ganoderma reguleaza proteinele responsabile de transcrierea ADN-ului si moduleaza raspunsul de aparare impotriva celulelor canceroase (5).

Aceleasi proteine au rol si in supresia dezvoltarii celulelor canceroase la nivelul prostatei. In studiile experimentale Ganoderma a oprit dezvoltarea celulelor si a indus moartea (apoptoza) celulelor canceroase deja existente (6).

Ganoderma s-a dovedit eficienta si in studiile asupra cancerului colorectal, inhiband proliferarea celulelor canceroase, fara a avea efecte adverse (7).

Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare

Compusii ce intra in compozitia ciupercii, respectiv polizaharidele, triterpenele, proteinele si proteoglicanii exercita efecte pozitive asupra diabetului zaharat. Acestea au efect de scadere a glicemiei dar si de regularizare a profilului lipidic. Scade numarul trigliceridelor si colesterolul de tip LDL si astfel poate proteja organismul de complicatiile diabetului zaharat, cum ar fi ateroscleroza si hiperlipidemia (8).

Prin efectele sale, aceasta ciuperca constituie un tratament adjuvant in diverse etiologii precum cancerul, diabetul zaharat si in bolile cardiovasculare. Are efect de stimulare a circulatiei cerebrale, protejeaza organismul de radiatii, creste imunitatea si rezistenta.

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.