Ce poți să mănânci în dieta ketogenică (și ce nu)

Scris de : | 0 Comentarii | La : March 31, 2017 | Categorie : GHIDURI PRACTICE

Dieta ketogenică presupune ca organismul tău să ardă grăsimi pentru a-ți furniza energie. Este o dietă pe cât de riguroasă, pe atât de eficientă. De aceea vei vrea să te asiguri că o urmezi întocmai. Făra prea multe cuvinte, iată din ce ar trebui să fie alcătuită alimentația ta in dieta keto.

Sursă foto (1)

Ce să mănânci:

a) Alimente de bază

  1. Carne naturală: de vită, porc, pui, curcan, bacon, organe etc.
  2. Pește: somon, anșoa, păstrăv, creveți, fructe de mare etc.
  3. Brânzeturi: brânză (de vacă, de oaie, de capră), brânză de burduf, cașcaval, mozzarella, camembert, telemea etc.
  4. Iaurt nedegresat simplu (fără fructe), iaurt grecesc cu 10% grăsime.
  5. Grăsimi naturale pentru prăjitul ocazional: untura, ulei de cocos, ulei de palmier (opțional).
  6. Grăsimi naturale presate la rece, presărate peste salate sau pentru maioneză: ulei de măsline, de avocado, ulei MCT.
  7. Pentru sotat legume: untul natural 82%.
  8. Ouă: preferabil de la găini crescute la curte. Se consumă întotdeauna și gălbenușul.
  9. Verdețuri și legume care cresc deasupra solului: roșii, castraveți, ardei, ridichi, măsline, avocado, salată verde, broccoli, spanac, varză (albă, roșie, de Bruxelles), sparanghel, conopidă, dovlecel, vinete, ciuperci etc.
  10. Nuci: nuci obișnuite, macadamia, braziliene sau nuci pecan, mici cantități de migdale.
  11. Semințe crude: semințe de dovleac, de floarea soarelui, de susan semințe de chia, semințe de in.
  12. Fructe: afine, zmeură, căpșuni, mure.
  13. Condimente: sare, piper, turmeric, cardamom, scorțișoară, anason, ghimbir. etc
  14. Băuturi: apă, cafea neîndulcită, ceai neîndulcit, câte un pahar de vin roșu sec.
  15. Ciocolată cu conținut ridicat de cacao (minim 70%) și fără zahăr.
  16. Cacao neagră (dark, nedegresată).

b) Alimente ocazionale -pentru deserturi, pâine low-carb sau diferite preparate

  1. Făinuri: făină de cocos, făină de migdale, făină de in, de susan, făină de konjacfăină fără carbohidrați, făină de bambus, tărâțe de psyllium.
  2. Îndulcitori: eritrit, stevia, (sau combinate, cum este Green Sugar), tagatoza (singurul îndulcitor low-carb care se caramelizează).
  3. Aditivi de legare sau îngroșare: gumă de xantan.
  4. Paste din konjac (citește lista de ingrediente! unele pot conține și alte adaosuri nepermise): spaghette, fettucine, noodles, orez din konjac etc.

Ce să eviți:

  1. Zahărul.
  2. Alimente ce conțin zahăr adăugat: dulciuri, înghețată, iaurt cu fructe, cereale pentru micul dejun. .
  3. Amidon: pâine, paste, cartofi, cereale, orez.
  4. Leguminoase: mazăre, fasole, linte, quinoa.
  5. Sosuri și dressinguri ce conțin zahăr adăugat: muștar, sosuri pentru carne sau pentru salate.
  6. Fructe: evită orice fel de fructe dulci, în afară de cele de pădure.
  7.  Grăsimi nesănătoase: uleiuri vegetale rafinate (floarea soarelui, porumb, sâmburi de struguri), margarină.
  8. Mezeluri cu o listă luungă de ingrediente.
  9. Berea, cocktailuri îndulcite.
  10. Sucurile de fructe: chiar și dacă nu conțin zahăr adăugat, au deja destule zaharuri naturale.
  11. Băuturi carbogazoase îndulcite.
  12. Îndulcitori permiși (eritrit, stevia etc), cu ingrediente nepermise: maltodextrină etc.

Tot mai multe studii arată faptul că zahărul adăugat se dovedește a fi foarte nociv pentru organism (18). De aceea este necesar să îl eliminăm din alimentație, iar alimentele consumate să fie bine alese și din surse naturale.

Un ghid de alimentație low-carb mai pe larg explicat vei găsi în acest articol.

Save

Save

Save

Share This Post!

Adaugă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.