Surse vegetale de vitamina A

Cu toții știm că vitamina A se găsește din plin în alimentele de origine animală cum sunt ouăle, brânzeturile, ficatul. Dar cum rămâne cu cele vegetale? Acestea nu au vitamina A gata formată dar în schimb conțin carotenoizi. Aceștia sunt transformați în vitamina A în organism. Cel mai important carotenoid este beta-carotenul.

Aportul de carotenoizi și de vitamina A preformată este important deoarece îți menține pielea tânără și frumoasă, îmbunătățește vederea și apără organismul împotriva stresului oxidativ.

De cât de multă vitamina A ai nevoie?

Necesarul zilnic recomandat de vitamina A (1):

  • Barbați: 900 mcg
  • Femei: 700 mcg
  • Copii:  400 mcg
  • Sarcină: 770 mcg
  • Lactație: 1300 mcg

 

 Legume bogate în vitamina A:

Morcovul:

  • 1069 mcg/ceașcă (128 g)  (3)

Cartofii dulci:

  • 943 mcg de vitamina A/ceașcă (133 g) (6)

Ardeiul roșu:

  • 157 mcg de vitamina A/ceașcă (149 g) (14)

Spanac:

  • 141 mcg de vitamina A/ceașcă (30 g) (8)

Roșii:

  • 76 mcg de vitamina A/ceașcă (180 g) (11)

Varză roșie:

  • 50 mcg de vitamina A/ceașcă (89 g) (16)

Broccoli:

  • 28 mcg de vitamina A/ceașcă (91 g) (18)

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

NedocumentatSlabMediuBunFoarte bun! (4 voturi pana acum cu o medie de: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Adaugă un comentariu